1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAHİLLERİMİZ ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞTÜ
SAHİLLERİMİZ ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞTÜ

SAHİLLERİMİZ ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞTÜ

Gemilerden denize boşaltılan atık yağlar ve torbalara doldurulmuş tonlarca atık sahillerimizde kirlilik yaratıyor

A+A-

Emir Abdurrahman BULUT

Gemilerden denize boşaltılan atık yağlar ve torbalara doldurulmuş tonlarca atık sahillerimizde kirlilik yaratıyor

Ülkemizde birçok kişi tatil için deniz kenarlarını tercih ediyor. Kalabalık kumsallar ve plajlar her ne kadar temiz tutulmaya çalışılsa da insanların umursamazlığı, dikkatsizliği ya da rüzgâr vb. nedenlerle çöpler denizleri kirletebiliyor. Suriye, Mısır veya 10’larca kilometre derinde denize bırakılan çöp veya gemilerden Uluslararası Denizcilik kurallarına aykırı olarak basılan atık yağlar, Kıbrıs’ın kuzey kıyıları ve Gazimağusa Körfezi’ndeki akıntılar nedeniyle Ada sahillerine ulaşıyor.

Gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek, onların denizlerin; ekonomiye, sağlığa ve refaha katılarından yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla bir avuç deniz sevdalısıyla birlikte kurulan Deniz Temiz Derneği ise bu konuda hiçbir şey yapamamanın acısını yaşıyor. Araştırmacı – Yazar Nazif Bozatlı, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, dönemin Turizm Bakanı tarafından Deniz Temiz Derneği’ne ait binaya el konulduğunu söyledi.

ÇÖP DAĞLARI OLUŞTU

Yetkililer KKTC ve Türkiye arası sefer yapan Kıbrıs Türk bayraklı gemilerle kalite sınıfı yüksek olan gemilerin denize atık yağ bırakmasının mümkün olmadığını, ancak açık denizde bazı gemilerin makine bölümünden çıkan atık yağ ve pis su bıraktığını söylüyor.

Gemilerden denize boşaltılan atık yağlar kısa sürede katılaşıp akıntılar sayesinde KKTC karasularına ve daha sonra da dalgalarla kıyılara vurarak kirlilik yaratıyor.
Su yüzeyine bırakılan atıklar yanında, son dönemlerde torbalara doldurulmuş tonlarca atığın dibe bırakılması nedeniyle, Kuzey Kıbrıs sahillerinin dip kısmında 'çöp dağları' oluştu. Her geçen gün büyüyen bu tehlike, denizdeki eko sistemi tahrip etmeyi sürdürüyor.

Su yüzeyine bırakılan atıklar yanında, son dönemlerde torbalara doldurulmuş tonlarca atığın dibe bırakılması nedeniyle, Kuzey Kıbrıs sahillerinin dip kısmında 'çöp dağları' oluştu.

Her geçen gün büyüyen bu tehlike, denizdeki eko sistemi tahrip etmeyi sürdürüyor. Yapılan son bilimsel araştırmalarda, bu sorunun Kuzey Kıbrıs'ın balıkçılık ve turizm zenginliklerini tehlike altına sokacak düzeyde olduğu vurgulandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmamış olması nedeniyle uluslararası sularda seyreden deniz katili tankerlere müdahale edilememesi, Akdeniz'i her geçen gün geriye dönüşü olmayacak şekilde öldürüyor.

ARAŞTIRMACI YAZAR NAZİF BOZATLI; “BAZI ÖNLEMLER ALINMALI”

Araştırmacı – Yazar Nazif Bozatlı,yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Deniz Temiz Derneği’nin kurulmasındaki amacın, Doğu Akdeniz’in gün geçtikçe kirlenmesini gündeme getirmek olduğuna dikkati çekti.

Bozatlı, “1980’lerde UNESCO’nun yayınladığı rapora göre bütün Doğu Akdeniz’in en temiz kıyıları Kuzey Kıbrıs’taydı. Ama maalesef şimdi böyle değil” dedi.

Aradan geçen 35-40 yıllık dönemde Kuzey Kıbrıs kıyılarının bilinçsizce kirlendiğine işaret eden Bozatlı şunları söyledi:

“Bizim kıyılarımız bilinçsiz davranışlar nedeniyle aşırı bir kirlenmeye uğradı ve bu devam ediyor. Bu konuda titizlikle uğraşması gereken hiçbir kuruluş herhangi bir duyarlılık göstermiyor. Ben uluslararası kuruluşlarla Kuzey Kıbrıs makamlarının bu konuda hiç vakit geçirmeden temasa geçmelerini öneririm. Biz tanınmamış bir ülkeyiz ne yapacağız dememeleri lazım. Güney Kıbrıs’la da temasa geçip bazı önlemler alınması ve bazı yaptırımlar uygulanması gerekiyor.”

“DENİZ TEMİZ DERNEĞİMİZİN BİNASINA EL KOYDULAR”

Araştırmacı – Yazar Nazif Bozatlı, Kuzey Kıbrıs’ta kurulan Deniz Temiz Derneği’ne ait binanın dönemin Turizm Bakanı tarafından el konulduğunu belirterek, “Bu nedenle, derneğin faaliyetleri de son bulmuş oldu” dedi. Boztlı şunları söyledi:

“Dünyada 37 tane Deniz Temiz Derneği var. Bu dernek destek beklerken, dönemin sevgili Turizm Bakanlığımız o derneğin kapatılmasına sebep oldu. O derneğin binasına el koydu. Derneğin eşyalarını bir kenara attılar. O dernek şu anda faal değil. Ama bir veya iki üniversitemiz bu konuda duyarlılık göstererek o derneği kendi bünyelerinde bir mekan sağlayarak tekrar aktif hale getirmek niyetindeler.”

Star Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.