1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAHİR: “EKOLOJİK DENGENİN DAHA FAZLA BOZULMAMASI VE ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN YETKİLİLERİ İVEDİLİKLE HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
SAHİR: “EKOLOJİK DENGENİN DAHA FAZLA BOZULMAMASI VE ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN YETKİLİLERİ İVEDİLİKLE HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

SAHİR: “EKOLOJİK DENGENİN DAHA FAZLA BOZULMAMASI VE ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN YETKİLİLERİ İVEDİLİKLE HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, ormanların, gerek yangınlar, gerekse çeşitli saldırılarla giderek azalması, zeytin, harup, limon, ceviz, dut gibi ağaçların bir çırpıda yok edilebilmesiyle...

A+A-

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, ormanların, gerek yangınlar, gerekse çeşitli saldırılarla giderek azalması, zeytin, harup, limon, ceviz, dut gibi ağaçların bir çırpıda yok edilebilmesiyle KKTC’nin her geçen gün biraz daha yeşil fakiri bir ülke haline getirilmekte olduğunu, yetkililerin ise önlem almak yerine sessiz ve ilgisiz kaldığını savundu. Sahir, “ekolojik dengenin daha fazla bozulmaması ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alınması için yetkilileri ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Sahir yaptığı yazılı açıklamada, “Doğallığı giderek yok olan ülkemiz gibi, kentlerimizin dokusu da hızla bozulmakta, ‘oksijen’ sağlayan, ‘tozları filtreleyen’, ‘ısıyı’ ve ‘nemi’ kontrol eden ağaçların yokluğu ile kentlerimizdeki hava kalitesi hızla düşmekte, giderek daha tozlu, isli, bunaltıcı yapısı ile her türlü hastalığa davetiye çıkarır hale bürünmektedir” dedi.

Girne’de, evinde, mahallesinde yeşili göremeyen, her santimetre karesi betonla kaplanmış yerleşim yerleri yaratılmaya başlandığını belirten Sahir, ülkenin dört bir yanında bir günde yüzlerce ağacın pervasızca kesilebildiğini, ‘budama’ adı altında asırlık ağaçların ‘özürlü’ duruma getirildiğini, daha fazla odun çıkarmak maksadı ile ağaçların ömrünün törpülendiğini kaydetti.

Sahir, alınması  gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
“Sayıları giderek artan ‘Ağaç kesme makineleri’ kayıt altına alınmalı;  Ağaç kesme makinelerini, araba veya silah ruhsatı gibi ehliyete sahip eğitimli kişilerin kullanabileceği yasal düzenlemeler yapılmalı; Ağaç kesme ve Budama işlerinin eğitimli kişilerce yapılması sağlanmalı; Belli ağaçların budama mevsimi dışında bu tür makinelerin kullanımı kısıtlanmalı; Özellikle hafta sonu ve tatil günlerinde yoğunlaşan bu tür suçları mesai dışında da takip edebilecek, görev başında olacak bir ekip oluşturulmalı;  Ağaç fakiri olan ve giderek kuraklaşan ülkemizde de artık Ağaçları Koruma Yasası çıkarılarak, bu trajedilere son verilmeli.”

Ağaçların korunması ve suçların azalması için yasaların çalıştırılıp suçlular cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Sahir, “Suç da, suçlular da, ihmaller de sorumlular da ortadadır. Suçluları takipsiz bırakmak yerine mahkum ederek uygarlığa davet etmenin zamanı çoktan gelmiş ve geçmek üzeredir” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.