1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAHİR: “SUYU YÖNETMEYİ BİLMİYORUZ…”
SAHİR: “SUYU YÖNETMEYİ BİLMİYORUZ…”

SAHİR: “SUYU YÖNETMEYİ BİLMİYORUZ…”

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir...

A+A-

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, her yıl bir temanın işlendiği "Dünya Su Günü"nde bu yıl “Su ve Enerji” konularının öne çıkarıldığını hatırlatarak, bütün dünyada olduğu gibi, KKTC’de de su sıkıntısı, su kalitesi ve enerji darlığının en güncel ve en yakıcı konular olduğunu kaydetti.

Kıbrıs’ta “su olmadan dünyada hiçbir canlının var olamayacağı” bilincinden uzak alışkanlıklar içinde, savurgan bir yaşam tarzını sürdürüldüğünü kaydeden Sahir, bu bağlamda, Yeşil Barış Hareketi olarak "Dünya Su Günü"nü iyi bir fırsat olarak değerlendirerek ülkenin öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek istediklerini açıkladı.

“BÜTÜNSELLİKLİ BİR POLİTİKA YOK”

Sahir yayınladığı 22 Mart Su Günü mesajında, suyu doğru yönetebilmek için ülkede halen daha bütünsellikli bir politika üretilemediğini, ne bugün, ne de ileriye dönük su talebinin hesaplanmayıp, ortaya bu konuda bir proje konulmadığını savundu.

Yağmurlardan yararlanmak için gerekenin yapılmadığını kaydeden Sahir, Güney Kıbrıs’ta yağan yağmur suyunun yüzde 75’inin tutulduğunu, KKTC’de ise bu suyun yüzde 60’tan fazlasının denize aktığını bildirdi.

“YAĞMUR SUYUNUN YÜZDE 9’UNU TUTSAK...”

KKTC’ye yağan yağmur suyunun yüzde 9’unu tutulabilmesi halinde ülkenin bütün su gereksiniminin karşılanabileceği verilerinin mevcut olduğunu belirten Sahir, ayrıca plansız, dağınık, sınırsız, hedefsiz ve kontrolsüz yapılaşmalarla yer altı suyunun kirletildiğini, yanlış peyzaj uygulamaları ve yanlış yatırımlarla da suyun israf edildiğini kaydetti.

Sahir, sayısız kuyular açılarak yeraltı suyunun bilinçsizce veya rant uğruna tüketildiğini, kirli suyun değerlendirilemeyerek, çevreye zarar vermek pahasına denizden su arıtılarak tamamlamaya çalışıldığını ifade etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.