1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SAKIN ELLER YASTIK ALTINDA UYUMAYIN!
SAKIN ELLER YASTIK ALTINDA UYUMAYIN!

SAKIN ELLER YASTIK ALTINDA UYUMAYIN!

SAKIN ELLER YASTIK ALTINDA UYUMAYIN!

A+A-

Ağır çanta taşıma ya da cam silmenin neden olduğu omuz sıkışmasında yüzüstü yatarken elleri yastık altına koymak ağrıyı artırabilir.

Son yıllarda kadınların günlük hayatta kullandıkları çantaların ebatlarının büyümesi, kadınların omzuna bir yük daha bindirdi. Büyük ve ağır çanta taşımak, yoğun iş hayatı,  ev işleri ve stresin tetiklediği omuz sıkışması sorununun kadınlar arasında artmasına neden oldu.

Toplumun yaklaşık yüzde 20'sinde görülen omuz sıkışmasının en fazla orta yaş kadınlarını tehdit ettiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onat Üzümcügil,  "Cam silmek, perde asmak, halı silmek, ağır bir tencere kaldırmak ile ağır ve büyük çanta takmak omuz sıkışması sorununu da artırıyor. Omuz ağrısı sorunuyla başvuran kadın hastaların sayısında ciddi artış oldu" dedi. Üzümcügil omuz sıkışmasıyla ilgili bilgilendiriyor.

Omuz eklemi, vücudumuzdaki en fazla hareket açıklığına sahip olan ve stabilitesinin büyük kısmının yumuşak doku dengesi ile sağlandığı kompleks bir anatomik yapıdır. Bu yapı içerisinde, omuz kemeri ile kolumuzun baş kısmı arasında yaklaşık 1-1,5 cm' lik bir mesafe bulunur (subakromiyal aralık). Sıkışma sendromunda bu aralıktaki yağlı yumuşak doku ve kas kirişlerinde tariflenmiş bazı nedenlerden dolayı basıya maruz kalarak meydana gelen ödem ağrılı hastalık tablosunu oluşur. Bu nedenler arasında; kas kirişlerinin yapısındaki dejenerasyon, kemik yapılardaki şekil bozuklukları, omuz-köprücük kemiği eklem iltihabı, bağ yapılarının sertleşmesi, omuzdaki stabilite bozuklukları, aşırı yüklenme, kürek kemiği-gövde hareket ritminin bozulması ve omurga hastalıkları sayılabilir.  

Cam silmek, perde asmak omuza zarar

Toplumun yaklaşık yüzde 20'sini etkileyen omuz sıkışma sendromu, en fazla kadınlarda görülüyor.  İş ve ev hayatı derken kadınlar yoğun bir tempoda çalışıyorlar. İşte yaşadıkları yoğun tempoya ev işleri de eklenince omuza fazla yük binmiş oluyor. Cam silmek,  halı silmek, perde asmak,  yüksek bir dolaptan ağır bir tencere almak gibi  omuz seviyesi üstündeki  ev işleri omuz sıkışmasının en büyük  nedenleri arasında yer alıyor.  

Ağır çanta kadını hasta ediyor

Bunun yanı sıra özellikle son yıllarda kadınlar arasında moda olan büyük çantalar da sıkışmayı artıran bir faktör. Bu faktörler kas kirişlerinde ödem oluşmasına ve sonrasında omuz sıkışmasına neden olabiliyor, kolun hareket etmesini sağlayan kas girişlerinde yırtılmaların da oluşmasına zemin hazırlıyor. Stres ve psikolojik faktörlerin yumuşak doku ve kas ağrılarını artırdığı yönünde çalışmalar da var.  Kadınların iş hayatında ve evde çok çalışmaları stres oranlarını da artıyor.  Bu da sıkışmayı etkiliyor. İş stresi iş hayatı yoğunluk omuz  sıkışmasını tetikliyor. Omuzda sıkışma sendromu, baş üstü aktivitenin fazla olduğu sporcularda  (tenis, basketbol, voleybol, yüzme, atma sporları gibi) sık  görülüyor.

Eller yastık altında uyumayın

Çalışırken, yatarken ya da hareket ederken omuz sıkışma sendromu görülebilir. Sabit pozisyonda uzun süre bilgisayar başında kalmak da omuzda problemlerin kaynağı. Yüzü koyun yatarken elerimizi yastığın altına koymak  sıkışmaya bağlı ağrıyı artırabilir. Omuz sıkışmasını artırır.  Bunun yanı sıra en önemli faktör omuz seviyesinin üzerinde yapılan kol hareketleri.

Ağrıları ciddiye alın

Omuzda sıkışma tedavi edilmediği taktirde kol hareketlerini sağlayan kas kirişlerinde ciddi hasarlanmaya neden olarak günlük hayat aktivitelerini olumsuz etkiler. İş gücü kaybına yol açabilecek kısır bir döngüye neden olabilir. Dolayısıyla omuz ağrısını önemseyip erken dönemde nedenlerinin ortaya konularak uygun tedavinin başlanması hastalar açısından ciddi bir kazanım olacaktır. Omuz ağrısı başladığı zaman bunu önemsemeli ve vakit kaybetmeden hekime başvurarak bu ağrının nedeni ortaya konulmalı ve uygun tedaviye başlanarak iş gücü kaybının önüne geçilmelidir.

Kapalı cerrahi ile daha kolay

Öncelikle hastalığın teşhisi çok önemlidir. Omuz ağrısına neden olabilecek boyundan veya göğüs kafesinden yansıyan ağrı ekarte edildikten sonra yapılan klinik muayene ve doğrulama testlerinin ardından gerçekleştirilen radyolojik incelemelerle (röntgen, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme) teşhis konulmakta ve tedavi planı düzenlenmektedir.  Konservatif tedavi metodlarından iyi sonuç alamadığımız vakalarda ise cerrahi tedavi yöntemlerini uygulamaktayız. Eskiden, açık cerrahi yöntemler ile omuz kaslarını ayırarak sıkışmanın olduğu bölgeye müdahale ediliyordu. Ancak günümüzde artroskopik (kapalı olarak 2 veya 3 adet 1 cm'lik cilt kesisi) yöntem ile subakromiyal mesafeye girerek bası nedeni olan tüm patolojileri tedavi edebiliyoruz.

Çanta taşırken 15 dakikada bir omuz değiştirin

Omuz  sağlığınız için bu önerilere kulak verin:

- Perde asarken ya da cam silerken kol omuz seviyesinden çok fazla kaldırılmamalı.

- Omuz seviyesinden yüksek hareketler yapmak yerine bir tabureyle yüksekliğinizi artırın. Vücudunuzu zorlayacak kadar uzanmayın.

- Cam ya da halı siliniyorsa, silme işlemini yapan kol 10 dakikada bir değiştirilmeli.

- Ağır çanta taşımak da omuz ağrılarını tetikliyor. Özellikle kadınların taşıdığı çantalar oldukça ağır. Bu çantaların tek taraflı ve asimetrik taşınması, omuzdaki eklemlerde zedelenme ve ağrıya neden olur. Omurga sorunlarına da neden oluyor.   Çanta ağırlığı iki kiloyu geçmemeli ve 15 dakikada bir omuz değiştirilmeli. Sırt çantaları ağırlığı dengeler, en azından hafta sonları sırt çantaları kullanılmalı.

- Yüzüstü uyurken eller yastık altına konulmamalı.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.