1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SAKIN SİPARİŞ ETMEYİN!
SAKIN SİPARİŞ ETMEYİN!

SAKIN SİPARİŞ ETMEYİN!

SAKIN SİPARİŞ ETMEYİN!

A+A-

Dünya Sağlık Örgütü tarafından internet üzerinden satılan ilaçların yarısının sahte olduğu açıklanırken, uzmanlar halkı internet üzerinden satılan bitkisel, cinsel gücü artırıcı veya diğer herhangi bir ilacı almamaları konusunda uyardı.

Suna ERDEN 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Mayıs ayı itibari ile açıkladığı rakamlara göre internetten satılan ilaçların yüzde 50’sinin sahte olduğu belirtilirken, teknolojinin gelişmesi ile internet birçok şeyi ayağımıza getiriyor. İnternet üzerinden kıyafetten ayakkabıya birçok ürün satılırken bunlara ilaçlar da ekleniyor. WHO 1 milyon kişinin sahte ilaç yüzünden yaşamını yitirdiğini açıklarken, cinsel gücü artırıcı, vücut geliştirici, kozmetik ürünler internet üzerinden pazarlanıyor ve KKTC’de de rağbet gören bu ilaçların sahte olup olmadığı ise bilinemiyor. 

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, internet üzerinden satılan ilaçların eczanelerde reçete ile satılan ilaçlar olduğunu, bu ilaçların reçetesiz bir şekilde internet üzerinden satılmasının gerçek ilaçlar olmadığını gösterdiğini ifade etti. KKTC’de onlarca gece kulübü bulunduğunu, bu nedenle özellikle cinsel gücü arttırıcı ilaçlara talep olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, insanların ya internet üzerinden ya da kaçak yollarla ülkeye sokulan ilaçları satın aldığını dile getirdi. Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanı Cemal Mert ise “Eczanelerimizde her türlü ilaç satılıyor. İnternet üzerinden mecbur olmadıkça ilaç alınmamalıdır. Kişi hem sağlığı hem de parasını riske atabilir” dedi. 

“İLAÇ BAŞKA ŞEYE BENZEMEZ” 

Remzi Gardiyanoğlu, internet üzerinden alınan ayakkabı veya kıyafetin insan sağlığını tehdit eden bir unsur olmadığını ancak ilaçların büyük riskler taşıdığını söyledi. Bu ilaçların kontrolünün güç olduğunu ve KKTC’de bu ilaçları denetleyen bir mekanizma olmadığını belirten Gardiyanoğlu, satılan birçok ilacın ise sahte olduğunu dile getirdi. Ne tür olursa olsun ilaçların reçeteli ve yetkili eczanelerden alınması gerektiğini kaydeden Gardiyanoğlu, internet üzerinden satılan ilaçların eczanelerde reçete ile satılan ilaçlar olduğunu, bu ilaçların reçetesiz bir şekilde internet üzerinden satılmasının gerçek ilaçlar olmadığını gösterdiğini ifade etti. 

“SAKIN SİPARİŞ ETMESİNLER” 

Satılan ilaçların etken maddesinin orijinal ilaçla aynı olmadığını, ucuz fiyatlardan satıldığını kaydeden Gardiyanoğlu, sahte ilaçların birçok yan etkisi olabileceğini, bu nedene herkesin dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Gardiyanoğlu, “Bu ilaçların gerçek ilaç olma şansı yok. İnsanların kesinlikle sipariş internet üzerinden sipariş vermemeleri lazım. Devletin de sıkı bir kontrol mekanizması geliştirmesi gerekiyor. Öte yandan doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilacın kullanılmaması gerekirken insanların reklamlara aldanarak ilaç almaları sağlıklarını ciddi bir şekilde riske sokar” dedi. 

“GECE KULÜBÜ ÇOK, CİNSEL GÜCÜ ARTIRICI İLACA RAĞBET VAR” 

KKTC’de onlarca gece kulübü bulunduğunu, bu nedenle özellikle cinsel gücü arttırıcı ilaçlara talep olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, bazı kişilerin bunu fırsat bilerek ülkeye kaçak yollardan bu tür ilaçları soktuklarını ve halkın sağlığını tehlikeye attığını dile getirdi. Yabancı ülkelerde ağrı kesici ilacın dahi reçetesiz satılmadığını kaydeden Gardiyanoğlu, sağlık bakanlığını ülkede kontrolsüz satılan vücut geliştirme ilaçları, ülkeye internet üzerinden sipariş edilerek sokulan ilaçlarla ilgili etkin bir çalışma yapmaya çağırdı. 

“DENETLEYEN YOK” 

Cemal Mert ise Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık bakanlığı ve ticaret bakanlığının izni ile kurulan sitelerde onaylanmış ilaçlar satıldığını, bu ilaçların alınmasında bir sakınca olmadığını ancak KKTC’de internet üzerinden satılan ürünlerin denetlenmediğini ifade etti. İnternet üzerinden ilaç alan kişinin bu ilacın orijinal olup olmadığını anlamasının güç olduğunu ifade eden Mert, gerek gıda takviyesi için kullanılan ilaçlar, bitkisel ilaçlar veya tıbbı ilaçların eczanelerden alınmasını tavsiye ederek, ayrıca mutlaka bir doktora danışılması gerektiğini söyledi. 

“RİSKE GİRMESİNLER” 

İnternet üzerinden alınan ilacın sahte çıkması durumunda kişinin KKTC’de hak arayamayacağını ifade eden Mert, Bilişim Yasası olmadığı için internet üzerinden yaşanan mağduriyetlerle ilgili bir adım atılamadığını dile getirdi. Yurt dışından internet üzerinden sipariş edilen ilaçların ülkeye girişte kontrol edildiğini ancak küçük paketlerin gümrükte açılmadığını, sahte ilaçların ülkeye girebileceğini kaydeden Mert, “Eczanelerimizde her türlü ilaç satılıyor. İnternet üzerinden mecbur olmadıkça ilaç alınmamalıdır. Kişi hem sağlığı hem de parasını riske atabilir” dedi.

StarKıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.