1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAL ÇEVREYE GİTSİN!
SAL ÇEVREYE GİTSİN!

SAL ÇEVREYE GİTSİN!

Hastalık saçıyorlar...

A+A-

Suna Erden

Bazı Petrol istasyonları, petrol atıklarından dolayı oluşan katranlı suları gelişi güzel kanalizasyona döktü, geri kalanı ise tüm yola yayıldı.

Girne’de faaliyet gösteren bir petrol istasyonundan taşan katranlı sular çevreyi rahatsız etti. Araç trafiğinin oldukça yoğun olduğu yola akan katranlı atık sular yolların kayganlaşmasına, tehlikeye de neden olurken, istasyonda çalışan görevlinin atık suları kanalizasyona boca ettiği dikkati çekti. Revize edilerek 2012 yılında yürürlüğe giren Çevre Yasası’nda, denizler, biyolojik ortam, hava, yeraltı suları, içme suları, atıkların yönetimi ile ilgili her konuda yasa ve kurallar bulunurken, uygulamada konusunda ise geri kalınıyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, kanalizasyonlara yağmur suyu dışında herhangi bir madde dökülemeyeceğini ifade ederek, yaşanan bu gibi sorunların denetim eksikliğinden ve eğitimsizlikten kaynaklandığını ifade etti.

YARISI YOLA, YARISI KANALİZASYONA

Cumhuriyet Meclisi’nin 27 Şubat 2012 tarihli onayı ile revize edilerek yürürlüğe giren Çevre Yasası’nda atık suların taşınması, deşarj edilmesi, depolanması ve çevre kirliliğine dair kurallar bulunuyor. Bu kurallara aykırı davrananlara asgari ücretin ile katları veya 2 yıla varan hapis cezaları öngörülüyor. Yasada kurallara uymayan işletmelerin faaliyetlerinin belirli sürelerle durdurulması öngörülürken, Girne’de faaliyet gösteren bir petrol istasyonun dün sabah saatlerinde petrol atıklarını yol kenarındaki kanalizasyona dökmek isterken, yarattığı çevre kirliliği yasalarla bağdaşmıyor. İstasyonda çalışan görevlinin katranlı suları kanalizasyona dökmesi, atık suların bir kısmının ise araç trafğinin yoğun olduğu yolun tümüne akması tehlikeye de neden oldu.

YASA VAR, UYGULAMA YOK

Öte yandan yasada endüstriyel ve diğer atık suların kanalizasyon gibi doğrudan alıcı ortama deşarj eden gerçek veya tüzel kişilerin bir suç işlemiş olduğu, mahkûmiyetleri halinde para veya hapis cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılabileceği düzenleniyor. Çevre yasasında, denizler, biyolojik ortam, hava, yeraltı suları, içme suları, atıkların yönetimi ile ilgili her konuda yasa ve kurallar bulunurken, uygulamada konusunda ise geri kalınıyor.

SAHİR, “DEĞİL TEHLİKELİ ATIKLAR, SADECE YAĞMUR SUYU DÖKÜLEBİLİR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, eğitimsizlikten dolayı kanalizasyonlara yağmur suyu dışında başka bir madde dökülmeyeceğinin farkında olunmadığını, kaldı ki tehlikeli bir atık olan katran atığının ileride kanalizasyon tıkanmalarına, yağmur yağması halinde su taşkınlarına neden olacağını, katranın toprağı kirleten bir madde olduğunu ifade etti. Bu tür atıkların depolanarak uygun yerlere bırakılması gerektiğini kaydeden Sahir, denetim yetersizliğinden dolayı bu tür olaylarla sık karşılaştıklarını dile getirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.