1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SALGIN PANİĞİ...
SALGIN PANİĞİ...

SALGIN PANİĞİ...

SALGIN PANİĞİ...

A+A-

Kısa süreli yağmur; Lefkoşa ve Gönyeli Yenikent bölgesini teslim aldı, kanalizasyon borularının patlamasıyla birlikte lağım suları ev ve işyerlerine kadar girdi.

Lefkoşa ve civarında dün meydana gelen kısa süreli yağışlar, her zamanki gibi alt yapı sorunları nedeniyle adeta bir felakete dönüştü. Birçok bölgede araçlar mahsur kalırken, bazı ev ve işyerlerinde su baskınları yaşandı.

   Lefkoşa’nın sanayi bölgesinde ve Gönyeli Yeni Kent’te kanalizasyon şebekesinin tıkanması sonucunda lağım suları, yağmur suyu ile karışarak, evlere kadar ulaştı. Özellikle zemin katlarda oturanlar “evimizin içine kadar giren lağım suları yüzünden sağlığımız tehlike altında” diyerek, yaşanan bu olaylardan dolayı tüm sorumluları eleştiri yağmuruna tuttu. 
 
“Yıldızlı kepazelik”
   Suya hasret bir ülkede yağmur yağdığı zamanlarda felaket yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar “kaçıncı yüzyılda yaşadığımızı söylesinler de bilelim” diyerek tepkilerini ortaya koydular.
 
Yenikent sakinleri “haberinizin başlığını Yıldızlı kepazelik koyun” dediler.
   Yenikent’teki su baskını sorununu gidermek amacıyla belediye ekiplerinin yanı sıra Sivil Savunma ekipleri de seferber oldu. 
  
Yollar trafiğe kapandı
   Yağmu sonrasında Lefkoşa’nın Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ve Gönyeli Yenikent Öğretmenler Caddesi bir süre trafiğe kapatıldı.  Yağmur drenaj kanallarının kapalı olması nedeniyle yol üstündeki birçok iş yeri ve evi sular bastı, bazı arabalar sular altında kaldı.
   Sanayi Bölgesi, her yağmurdan sonra yaşadığı su baskınlarına dün de teslim oldu. Birçok iş yeri ve fabrika sular altında kaldı. Selden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Yenikent bölgesi, özellikle Metehan-Gönyeli yolu ve çevresi, taşan derelerden gelen sulara gömüldü.

 

Çöp bidonları suda yüzdü
   Lefkoşa ve Gönyeli Belediyelerine bağlı ekiplerin yanı sıra, polis, itfaiye ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın yardımlarıyla mahsur kalan ve selden etkilenen bölge sakinlerine yardım yapıldı.
   Bu arada, Lefkoşa ve Gönyeli civarlarında çok sayıda çöp bidonu yola devrildi, yağmur suları çöpleri her tarafa yaydı, vatandaşlar, insan sağlığı açısından endişe yaratan bu görüntüleri evlerinden üzüntüyle seyretti.

 

Harmancı üzgün
   Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Başkent’te yaşanılanlardan dolayı üzgün olduğunu ve Lefkoşa halkında özür dilediğini söyledi. Sağanak yağmurların başkentte özellikle 4 noktada ciddi soruna neden olduğunu söyleyen Harmancı  Hastane arkası, Sanayi Bölgesi, Dr.Fazıl Küçük Bulvarı ve Gönyeli Çemberi’nde biriken suları tahliye için çalıştıklarını ifade etti. Harmancı, Göçmenköy’de birkaç evi su bastığını ancak belediyenin gereken müdahaleyi yaptığını belirtti.
   Harmancı, Dr.Fazıl Küçük Bulvarı’nda devam eden boru döşeme çalışmalarından dolayı oluşan çukurların sularla dolduğunu belirtti.
   Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ise yağmur suyunun taşınamadığı birkaç bölgede 1-2 evi su basması dışında ciddi bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Yenikent’teki sıkıntının ise bölgedeki derenin Lefkoşa çıkışının kapalı olmasından kaynaklandığını kaydeden Benli, bu derenin her zaman soruna neden olduğunu iddia etti.

 

Vatandaşlar polisten yardım istedi

 

   Belediye yetkilileri her zamanki gibi bazı mazeretleri ön plana çıkarırken, polis yertkilileri, dünkü yağmurlar sırasında özellikle Sanayi Bölgesi, Taşkınköy, Göçmenköy ve Yenikent bölgelerinden şikayet aldıklarını bildirdi. 
   Polis ve itfaiye ekipleri, bazı iş yerleri ve evlerdeki su baskınlarına müdahale etti. Polis ayrıca tıkanan ya da sular altında kalan yollarda trafik akışını sağlamaya çalıştı.


 

En çok yağmur YDÜ bölgesinde
   Meteoroloji Dairesi ise dünkü sağanak yağmurların en fazla Lefkoşa’ya yağdığını bildirdi. Yakındoğu Üniversitesi’nin bulunduğu bölgeye 37 kg., Lefkoşa’ya 26 kg. ve Türkeli’ye 26 kg. yağmur yağdı.
   Esentepe’ye 22 kg; Alevkaya’ye 19; Yeşilırmak’a 7; Kalkanlı’ya 6; Gemikonağı’na ; Lefke’ye 2, Alsancak’a ise 1kg. Yağmur yağdı.

 

İlk yağmurda böyle ise...
Başkent Lefkoşa’yı felç eden yağmur nedeniyle farkı bölgelerde evlerini su basan, yollarda kalarak mağduriyet yaşayan vatandaşlar Diyalog muhabirlerine konuştu. Vatandaş, ilk yamurlarda yaşanan felaket nedeniyle tepkisini seslendirdi.

 

Vatandaş ne dedi...

 

Canan Sevinç: Hiç böyle  sel görmedim
Gönyeli’de bir yıldır çiçekçi dükkanı işletiyorum. Daha önce hiç böyle bir sel görmedim. Çok duydum bu bölgede böyle yağmurdan sonra manzaraların olduğunu ama tahmin etmemiştim. Yağmur 30 dakika yağdı ve durdu ama dükkanımın etrafını saran yağmur sularından evime gidemiyorum. Zaten gidebilecekte olsam korkuyorum gitmekten. Çünkü sular git gide yükseliyor ve nasıl dükkanımı bırakıp gideceğimi bilmiyorum.


 

Ümit Soyer 40 bin TL kadar zararım var
Yenikent’te 1998 yılından beri yaşıyorum. Beş senede üç kere evim suların altında kaldı. Bütün eşyalarım suyun altında kaldı. Defalarca aynı şey olmasına rağmen belediye yada yetkili diğer kurumlar bu duruma bir el atmadı. Alın size yıldızlı belediyecilik. Şimdi benim zararım ne olaack? Yardım edecekler mi? Ben bu akşam ne yemek yiyeceğim. Evim tamamen suların altında kaldı.

 

Ahmet Mahirel: Yıldızlı belediyeleri görüyorsunuz
Kaç senedir her yağmurdan sonra aynı manzaralar. Alıştık artık. Ama artık yeter. Yıldızlı belediyeleri görüyoruz. Evimizden çıkamıyoruz. Yetkililer buyursun gelsin halimizi görsün. Biz yine iyi durumdayız. Karşı komşumuzun evini tamamen su bastı.

 

Şebnem Sükan: Hep aynı görüntü
Kaç yıldır aynı görüntülerle karşılaşıyoruz. Bu suya biri düşse, geri çıkamaz. Bu nasıl bir alt yapı sistemidir anlamış değilim.


 

Adnan Karakaş: 11 bin TL zarar ettim
11 yıldır otobüs şirketinde çalışıyorum. Hiç böyle birşey görmedim. Otobüsle Lefkoşa’ya sefer yapıyordum, 15 dakika yağan yağmur otobüsümü maf etti. Şimdi bu otobüs ne olacak? Bunun parasını kim ödeyecek soruyorum.

 

Şaziye Koşar: Yeni başkan da hoşgeldi sefa geldi
Bir ziyaret için Göçmenköy’e geldim. Ziyaret sırasında ani bastıran şiddetli yagmurdan mahsur kaldık.Tabiki de çok birilerini suçlamaya gerek yok. Genelde bu bilgeler de ani yagmurlar da sular basıyor. Keşke olmasa. İnşallah en kısa zamada bu bölge için bir çare bulunur. Bence sorun tıkalı logarlar da. Geçmişte eski  belediye başkanları suçlandı. Yeni belediye baskanımz da ‘ben belediyeciligi ‘biliyorum diye geldi ama onunda bildiği belediyecilik buysa, oda hoşgeldi sefa geldi.

 

Mahser Kınacı: Belediye logarı açamayız dedi
Her yağmurda bu sorunu yaşıyoruz. Çünkü logarlar tıkalı. Belediyeye söyedik. ‘Bu mazgallar tıkalı’ dedi. ‘Biz bişey yapamayız’ dediler. Şu anda da tıkalı zaten. O yüzden su bastı. Her sene bu alemi çekiyoruz. “Yeni belediye, yeni umut” dedik onlarda eski belediye gibi çıktı.

 

Güler Tutkulu: Her yıl aynı dert
Kanazilasyonlar her yağmurda tıkalı. Çöp doldular ve sular ilk yağmurda taşıyor. Her sene aynı. Yan taraftaki tarla temizlenmediği için logarı tıkıyor. Evimizi su bastı. Birileri artık bu sorunlarla ilgilensin.

 

Türegün Sonuç: Başkan gelsin görsün halimizi
Her yağdığında aynı çileyi çekiyoruz. Bakın evin içine kadar su  girdi.  Belediye Baskanı Mehmet Harmancı görsün halimizi. Eski belediye ile yeni belediye arasında hiç fark yok. Biz usandık. Hemen çözüm bulunmasını istiyoruz.
Diyalog
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.