1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. SAMANYOLU ARAŞTIRMASI ÇOK ŞAŞIRTTI!
SAMANYOLU ARAŞTIRMASI ÇOK ŞAŞIRTTI!

SAMANYOLU ARAŞTIRMASI ÇOK ŞAŞIRTTI!

SAMANYOLU ARAŞTIRMASI ÇOK ŞAŞIRTTI!

A+A-

Yeni bir araştırma, Samanyolu’nun içinde bulunduğu ‘Laniakea’ süper galaksi kümesinin bilinenden 100 bin kat büyük olduğunu ortaya çıkardı.

‘Güneş’imiz de, bu süperkümedeki 100 milyon x 1 trilyon yıldızdan sadece biri.

Güneş de dahil 400 milyar yıldıza ev sahipliği yapan Samanyolu Galaksisi’nin gerçek konumu ve boyutu, dev bir haritada yeniden belirlendi. Samanyolu’nun içinde bulunduğu ‘Laniakea’ süper galaksi kümesinin bilinenden binlerce kat daha büyük olduğu, katrilyonlarca yıldız barındıran 100 binden fazla galaksi (yıldız kümesi) içerdiği keşfedildi. Yeni araştırma, uzayda akılları zorlayan mesafe, sayı ve boyut hesaplamalarına bir yenisini ekledi. Bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmayı, Hawaii Üniversitesi’nden gökbilimci Brent Tully önderliğindeki bir ekip yaptı. Bu bilim insanları, yerel dilde ‘ölçülemez büyüklükte cennet’ anlamına gelen ‘Laniakea’ süperkümesinin, bilinenden 100 bin kat daha büyük olduğunu ortaya çıkardı.

ENİ 520 MİLYON IŞIK YILI
Evrende galaksi gruplarını kapsayan büyük kümeler olarak bilinen süperkümeler, birbirine yakın yüzbinlerce galaksiden oluşuyor. Yeni haritaya göre, Samanyolu’nun da yer aldığı ‘Laniakea’nın genişliği yaklaşık 520 milyon ışık yılı (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre). Ve bu akılalmaz büyüklükteki dev süperküme, 100 milyon x 1 trilyon adet yıldız içeriyor. Güneş Sistemi’nin de sarmal kollarından birinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi, yeni haritada ‘Laniakea’ süperkümesinin uçlarında, neredeyse görünmez bir nokta kadar.

CİHAN

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.