1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SAMİMİYETLE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”
“SAMİMİYETLE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

“SAMİMİYETLE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Kıbrıs’ta her iki halkın haklarının teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvencede hissettiği bir çözüm...

A+A-

SİNİRLİOĞLU: “OLUMLU GELİŞMELER VE ATMOSFER BİZE UMUT VERİYOR”

AKINCI: “HENÜZ ‘GÖNÜL RAHATLIĞIYLA EVET DİYECEĞİNİZ BİR METİN OLUŞTURDUK’ DİYECEĞİMİZ BİR NOKTADA DEĞİLİZ, O SÜRECİ YAŞIYORUZ… BUNU HALKA SUNDUĞUMUZA ONAYLAYACAĞINDAN ZERRE KADAR ŞÜPHEM YOK”

İlk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kıbrıs’ta her iki halkın haklarının teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvencede hissettiği bir çözüm için işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, adadaki olumlu gelişmeler ve atmosferin kendilerine umut verdiğini söyledi.

Sinirlioğlu, sürecin ilerlemesi ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının birlikte inşa edeceği ortak geleceğin hayata geçmesi için her iki tarafta da siyasi irade olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Garantilerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Türkiye Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, “Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacı ortadadır. Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkının güvenliği bizim için her şeyin üstündedir. Ortaya çıkacak çözümün ve burada kurulacak yeni düzenin sürdürülebilir olması, garantör ülkelerin yine konuya müdahil olmasıyla, konuya dahil olmasıyla sağlanabilir. Bu konu müzakerelerde ele alınmaktadır” dedi.

Türkiye’den gelecek suyun adada akmaya başlamasının KKTC’nin stratejik kazancı olacağını da kaydeden Feridun Sinirlioğlu, “KKTC’nin hak ettiği refah düzeyine ulaşması için her türlü katkıya devam edeceklerini” vurguladı.

AKINCI: “SAMİMİYETLE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise gerek KKTC’nin gerek Türkiye’nin samimiyetle çözümü istediğini belirterek, bir an önce 11 Şubat mutabakatındaki şekliyle bir çözüme ulaşıp bunu her iki halkın onayına sunma arzusu ve hedefinde olduklarını belirtti.

Akıncı, Yunanistan’da 20 Eylül’de, Türkiye’de ise 1 Kasım’da seçim olduğuna işaret ederek, seçimlerin ardından Yunanistan’ın da garantör ülke olarak Türkiye’nin sürece yaptığı katkının aynısını yapmasını arzuladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafından referandumda hayır çıkacağına dair Rum basınında yer alan haberlerle ilgili soruyu yanıtlarken, ortada henüz bir metin bulunmadığına dikkat çekti ve 11 Şubat anlaşmasına göre önce iki liderin anlaşması, ardından referandumlara sunulması gerektiğini söyledi.

Akıncı, “Henüz ‘gönül rahatlığıyla evet diyeceğiniz bir metin oluşturduk’ diyeceğimiz bir noktada değiliz, daha o süreci yaşıyoruz” diyerek, Rum basınındaki haberlerin spekülasyon olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki tarafın da gönül huzuruyla içine sindirebileceği ve Kıbrıs Türk halkını bizi bir daha geçmişte yaşanan dönemlere götürmeyecek, eşitlik, özgürlük, güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir yapının kurulacağı bir anlaşma metnini halka sunduklarında, halkın bunu onaylayacağından zerre kadar şüphesi olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.