1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Şarap ve üzüm suyunun kilo vermedeki sırrı...
Şarap ve üzüm suyunun kilo vermedeki sırrı...

Şarap ve üzüm suyunun kilo vermedeki sırrı...

Şarap ve üzüm suyunun kilo vermedeki sırrı...

A+A-

Son günlerde Facebook'tan Twitter'a, Instagram'dan haber sitelerine hangi popüler sosyal medya mecrasını açsam karşıma 'şarap zayıflatıyor' haberi çıkıyor.

Son günlerde ‘facebook’tan ‘twitter’a, ‘instagram’dan haber sitelerine hangi popüler sosyal medya mecrasını açsam karşıma ‘şarap zayıflatıyor’ haberi çıkıyor.

“İki bardak kırmızı şarap beş kilometre yola bedel” den “iki saat spor yaktığı yağı bir bardak kırmızı şarap da yakıyormuş” diyene ne ararsanız var.

İşin ilginci bu yorumların hemen hepsi şarap içmeyi sevmekten ziyade spordan nasıl nefret ettiğimizi, zoraki yaptığımızı gösteriyor!

Bilimsel gerçekliğe gelince; bilim adamlarının iddiasına göre kırmızı şarap içmek aşırı kilolu insanların yağ yakımını iyileştirip karaciğer işlevlerini geliştirebiliyor.

Ancak araştırmacılar ısrarla belirttiği önemli olan nokta sadece şarabın kilo kaybıyla ilişkilendirilmemesi gerektiği. Aynı içeriklere sahip belli tip üzümler ile bu üzümlerin suları sayesinde de aynı etkiye ulaşılabiliyor.

Oregon Devlet Üniversitesi’nde biyokimyager ve moleküler biyolog olan Dr Neil Shay bu tespitleri “misket’ üzümleri insanların obezitelerini ve karaciğer yağlanması gibi obeziteyle alakalı metabolizma bozukluklarını da yenmelerinde yardımcı olacağını gösteriyor” diyerek yorumluyor.

Shay, bu içeriklerin kilo vermeyi sağlamayacağını söylüyor. Araştırmalar sonucu üzüm içinde bulunan “elagic” asidin (bir cins doğal meyve asidi) ciddi bir şekilde yağ hücrelerinin büyümesini ve yenilerinin de oluşumunu yavaşlattığı ortaya çıkmış. “Elagic” asit aynı zamanda başka meyve ve sebzelerde de varmış.

Florida ve Nebraska Üniversitelerinin yürüttüğü çalışma ise Shay’ın bulgularını tamamlayıcı nitelikte. Fazla kilolu farelerin Pinot Noir üzümü özü verildiği takdirde sağlıklarında düzelme olduğu görülmüş.

Ne diyelim, antioksidan özelliği olduğu her zaman söylenen bir bardak kırmızı şarap ya da bulursak Misket üzümü suyu içelim. Demek ki az içilirse zarardan çok yararı var... 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.