1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SARPTEN'DEN, KARPAZ BURNUNA YAKLAŞAN TEKNELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA
SARPTEN'DEN, KARPAZ BURNUNA YAKLAŞAN TEKNELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

SARPTEN'DEN, KARPAZ BURNUNA YAKLAŞAN TEKNELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Karpaz Burnu’na yaklaşan teknelerle ilgili,

A+A-

“YAPILAN AÇIKLAMALAR İNANDIRICI DEĞİL”

Biyologlar Derneği BaşkanıC, Karpaz Burnu’na yaklaşan teknelerle ilgili, “Orkinos avcılığı nedeniyle Karpaz burnuna yaklaşan balıkçı tekneleriyle ilgili olarak hem ilgili bakanlığın hem de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu teknelerin fırtına nedeniyle Karpaz kıyılarına yanaştığı şeklindeki açıklamalar bizler için inandırıcı olmaktan çok uzaktır” dedi.

Sarpten tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’den gelen balıkçı tekneleri Dipkarpaz burnu açıklarında ne arıyorlardı? Ve bu tekneler niye yılın hep bu zamanında fırtına nedeniyle Dipkarpaz burnu sahillerine sığınıyorlar? Cevap açıktır: Çünkü, Mayıs – Haziran dönemi, Atlantik Mavi Yüzgeçli Ton Balıklarının üreme zamanıdır. Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’de yaşayan ton balıkları sadece iki bölgede; Dipkarpaz açıkları (Doğu Akdeniz) ve Meksika Körfezi’nde ürerler” ifadesi kullanıldı.

Ton balıklarının (Orkinos-Tuna nesli hızla azalan, ulusal ve uluslararası örgütler tarafından izlenen, korunan ve avlanması yasaklanmaya çalışılan, neslini sürdürmekte zorlanan bir tür olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin 2003’ten beri, 1969 yılında kurulmuş olan Uluslararası Atlantik Ton Balıklarının Korunması Komisyonu (ICCAT - The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) üyesi olduğu kaydedildi.

Komisyona üye her ülkenin tutacağı balık miktarının belli olduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:
 
“Bu noktada çok önemli bir soru vardır: Bu teknelerin orada bulunması, ICCAT’ın tanıdığı kota miktarı içinde mi? Kaldı ki, uluslararası hukukun kontrol etmekte zorlandığı bu teknelerin uluslararası hukukun dışında olan ülkemiz kıyılarında kontrolü olası değildir. Bu nedenle, herhangi bir inandırıcılığı olamayan ve tam da üreme dönemine denk gelen bu kıyılarımıza yanaşma girişiminin derhal durdurulmasını ve Türkiye’den balıkçı teknelerinin bir daha sahillerimize gelmemesini, orkinosların özellikle içinde bulunduğumuz üreme döneminde titizlikle korunmasını istiyoruz”

Balon balıklarının hem sayı hem de boyut olarak tehlikeli düzeye geldiğinin belirtildiği açıklamada, “İstilacı olan bu türün sahillerimizde çoğalmasının nedeni de ‘Türkiye’den gelen balıkçı teknelerinin fırtına nedeniyle Dipkarpaz sahillerine sığınması’ olduğu da unutulmamalıdır” iddiasında bulunuldu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.