1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞARTLI ARKADAŞ ZİYARETİ...
ŞARTLI ARKADAŞ ZİYARETİ...

ŞARTLI ARKADAŞ ZİYARETİ...

Cezaevinde kısa bir süre önce yaşanan olaylar sonrası ziyaretler nasıl ve ne koşullarda olacak;

A+A-

ARKADAŞ ZİYARETİNE ÖZ İZİN ŞARTI

Cezaevinde kısa bir süre önce yaşanan olaylardan sonra bir yönerge hazırlandı. Önergeyle mahkûmların birinci derecede akrabası olmayanlara ziyaret kısıtlaması getirildi

Merkezi Cezaevi’nde kısa bir süre önce ard arda yaşanan olaylardan sonra İçişleri Bakanlığı bir yönerge hazırladı. Cuma günü hazırlanan yönerge cezaevi müdürlüğüne gönderilerek uygulamaya sokuldu. Bundan böyle tutuklu ve hükümlüleri birinci derecede kan bağı olan akrabaları rahatlıkla ziyaret edecek. Geri kalan; ikinci derece akraba, arkadaşları müdürlükten ön izin alacak. Açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, kısa bir süre önce bir gardiyanın ziyaretçi tarafından darp edilmesi ile başlayan olayların ardından Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS),Kamu-Sen ve Gardiyanlar Birliği’nin İçişleri Bakanlığı’na mektup yazarak disiplin tüzüğü hazırlanana kadar bir önlem alınmasını talep ettiklerini söyledi. Özkardaş, iki gün önce uygulamaya giren yönerge ile ziyaretlerin düzenlendiğini açıkladı. Özkardaş, yönerge ile bundan böyle tutuklu ve hükümlüleri birinci derecede kan bağı olan akrabalarının rahatlıkla ziyaret edebileceğini, ikinci derece akraba ile arkadaşlarının ise Cezaevi Müdürlüğü’nden ön izin almasının şart koşulduğunu belirtti. Yeni cezaevi yapımı için proje ve kaynağın hazır olduğunu ifade eden Özkardaş, Cezaevi yapımı için parayı TC’nin vereceğini, ihalenin Ankara’da açılmasını şart koştuğunu ancak altı yıldır ihale sorunu yüzünden cezaevi yapımına geçilemediğini söyledi.

PROJE HAZIR, PARA HAZIR SORUN MÜTEAHİTLER

Merkezi Cezaevi’nin gardiyanlar, tutuklu ve hükümlülerin can güvenliği açısından yetersiz olduğunu, binanın yapısı itibarı ile güvenlik zafiyeti oluşturduğunu ve yeni Cezaevi yapımının 6 yıldır sürüncemede olduğunu açıklayan Özkardaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti 25 tane Cezaevi yapmak için proje hazırlamıştı. KKTC’nin talebi üzerine projeye bir Cezaevi daha eklendi. KKTC’de yapılması planlanan Cezaevi için TC kaynak da ayırdı. Ancak ihalenin Ankara’da açılmasını şart koştu. Müteahhitlerimiz bunu şiddetle ret etti. Kaynak ve proje hazır olmasına rağmen, müteahhitler ihalenin Ankara’da açılmasına karşı çıktığı için yeni Cezaevi yapılamadı ve bu sorun halen devam etmektedir.”

YENİ CEZAEVİ BU NEDENDEN YAPILAMIYOR: İHALE BİLMECESİ

İhale keşmekeşi yüzünden 6 yıldır yeni Cezaevi için adım atılamadığını, Merkezi Cezaevi’nin kapasite ve güvenlik açısından yetersiz olduğunu dile getiren Özkardaş, “İhale açılacaksa Ankara’da açılsın. Yeter ki yeni bir Cezaevi yapılsın” dedi. Özkardaş, gardiyanların ve ailelerinin tehdit edildiğini, can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Özkardaş, hükümlülerin yakınları tarafından tehdit edilen gardiyanların zaman zaman saldırıya uğradığını ifade etti. Tehditlerin nedenlerini açıklayan Özkardaş, “İçeri uyuşturucu veya telefon sokmak isteyenler oluyor. Buna izin vermeyen gardiyanlar tehdit ediliyor. Orada düzen sağlamak isteyen gardiyanlar ve aileleri sürekli ölüm tehditleri alıyor” şeklinde konuştu.

YÖNERGE CUMA GÜNÜ HAYATA GEÇİRİLDİ

Son olarak bir ziyaretçinin gardiyanı darp etmesi üzerine çıkan olaylardan sonra bardağın taştığını ifade eden Özkardaş, KTAMS,Kamu-Sen ve Gardiyanlar Birliği’nin İçişleri Bakanlığı’na mektup yazarak disiplin tüzüğü hazırlanana kadar bir önlem alınmasını talep ettiklerini söyledi. Özkardaş, Cuma günü bir toplantı gerçekleştirildiğini, yönerge hazırlandığını ve bu yönergenin Cezaevi Müdürlüğü’ne gönderildiğini ifade etti.

BİRİNCİ DERECEDE KAN BAĞI OLMAYANLAR ÖZ İZİN ALACAK

Özkardaş, yönerge ile bundan böyle tutuklu ve hükümlüleri birinci derecede kan bağı olan akrabalarının rahatlıkla ziyaret edebileceğini, ikinci derece akraba ile arkadaşlarının ise Cezaevi Müdürlüğü’nden ön izin almasının şart koşulduğunu söyledi. Özkardaş, içerdeki mahkûmdan ziyaret eden kişiyi görmek istediğine dair imza alınacağını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci derecede kan bağı olmayanlar Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuru da bulunacak. Ayrıca içerdeki mahkûmlara ziyaretçiyi kabul edip etmediğine dair soru sorulacak. Mahkûmdan imza alındıktan sonra görüşmeye izin verilecek.” Özkardaş, bu uygulama ile hem gardiyanların hem de içerideki tutuklunun can güvenliğinin garanti altına alınacağını dile getirdi.

SUÇLULAR AYRILACAK

Cezaevindeki olayların önüne geçilebilmesi için disiplin tüzüğünün bir an önce uygulamaya konmasının şart olduğunu kaydeden Özkardaş, “Disiplin Tüzüğü hazırlandı ancak son şekli verilmedi. KTAMS, Kamu-Sen ve Gardiyanlar Birliği olarak bu hafta içi, tüzük ile ilgili toplantılar yapıp, son şeklini vereceğiz. Tüzük ile ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra onay için bekleyeceğiz. Bu tüzükle Cezaevi’nin düzene sokulması hem gardiyanların hem de tutuklu ve hükümlülerin can güvenliğinin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca basit suçlardan hapiste olanlarla ağır suçtan yatan mahkûmların ayrı ayrı koğuşlara sokulması da tüzük ile düzenlenecek” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.