1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAYAÇ VE SİGORTALAR PATLADI
SAYAÇ VE SİGORTALAR PATLADI

SAYAÇ VE SİGORTALAR PATLADI

Alasya ilkokulunda...

A+A-

Ahmet İLKTAÇ
Gazimağusa'da Alasya İlkokulu'nda dün sabah elektrik şebekesinin aşırı yüklenmesinden ötürü elektrik sayacında ve sigortaların bulunduğu çelik kutuda yangın çıktı. Ani bir patlama sesiyle elektrik kutusu içerisinde yükselen alevler okulun hademeleri tarafından yangın söndürme tüpleriyle kısa sürede söndürülürken, okulda öğretmen ve öğrenciler patlama sesinden dolayı kısa süreli panik yaşadılar. Patlama nedeniyle bir süre elektriksiz kalan Alasya İlkokulu'nda eğitim dururken, öğrencilerin bugün de okula gönderilmeyecekleri açıklandı.

Karakaşlı: Çocuklarımız' yarın (bugün) okula göndermeyeceğiz Konu ile ilgili olarak  konuşan Alasya İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Tamer Karakaşlı, okulun 1952 yılında inşa edildiğini ve o günlerde okula çekilen elektrik hatlarının sadece 10 sınıf için yeterli olduğunu söyledi. Tamer Karakaşlı, Alasya İlkokulu'nun günümüzde 20'den fazla sınıfı olduğuna dikkat çekerken, bu nedenle de elektrik sisteminin yetersiz kaldığını kaydetti.

Gerekenin sınıf yapmakla birlikte elektrik sistemini de talebi karşılayabilecek duruma getirmek olduğuna vurgu yapan Tamer Karakaşlı, 15 gün önce okul aile birliği olarak Milli Eğitim Bakanı' na konuyu aktardıklannı ve sorunun çözülmesi yönünde beyan aldıklannı söyledi. Bakanlığın sorunla ilgilenene kadar sorunun patlak verdiğinin altını çizen Karakaşlı okul ciddi bir tuvalet sıkıntısı olduğuna da değindi. Çocuklarının hastalık kapmamalan için okul aile birliği olarak kendi önlemlerini alacaklarını anlatan Tamer Karakaşlı, "Elektrik sıkıntısı nedeniyle yaşanacak soğuğu göz önünde bulundurarak çocuklarımıza yarın (bugün) okula göndermeme kararı aldık. Perşembe günü zaten tatildir. Cuma günü çocuklarımız okula gelip karnelerini alacaklar" diye konuştu.
 

Tuncay: Okulda eğitim durdu

Alasya İlkokulu Okul Müdürü Kenan Tuncay, Milli Eğitim Bakanlığı'na elektrik sıkıntısını bildiren bır yazı yazdıklarını söyledi. Sıkıntının giderilmesi için Elektrik Kurumu'nun gerekli ücretin yatırılmasını beklediğini anlatan Kenan Tuncay, dün de elektrik sisteminin yeterli olmaması yüzünden elektrik saatinin ve şalterlerin patladığını bildirdi. Elektrik kutusunun hemen yanında bulunan araçların patlamadan zarar görebileceğini işaret eden Tuncay, kendisinin odasının da elektrik kutusunun hemen yanında olduğunu kaydetti. Kenan Tuncay Elektrik Kurumu'nun geçici bir çözümle okulun elektriklerini bağladığını bildirdi. Okul müdürü Tuncay, elektrik sayacının patlamasının ardından okulun elektriksiz kalması nedeniyle eğitimin durduğunu açıkladı. Okuldaki elektrik sisteminin yetersiz olması ve ısıınma problemi bulunması nedeniyle öğrencilerin bugün okula gelmeyeceklerini ifade eden Tuncay, öğrencilerin cuma günü okula karne almaya geleceklerini bildirdi.

Elcil: Rastlantı değil, elektrik sistemleri soruşturulmalı

Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ise, Alasya ilkokulu'ndaki elektrik altyapısının geçmişte yenilendiğini söyledi. Soğuk hava nedeniyle elektrik talebini karşılayamayan sisteminin patladığını anlatan Şener Elcil, okulda elektrik olmaması nedeniyle de okulun tatil edildiğini açıkladı.

Şener Elcil benzeri durumun Akdoğan'da Polatpaşa Lisesi'nde ve Lefkoşa'da Necati Taşkın İlkokulu'nda da yaşandığına dikkat çekerken, devletin okullarda kullanılan elektrik malzemelerıne tek tek soruşturması gerektiğini kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı'nı okullara takılan elektrik sistemlerinin denetimini yapmamakta suçlayan Elcil, bakanlığın okullarda elektrik sistemi için kullanılan malzemenin kalitesini kontrol etmesi gerektiğini dile getirdi. Doğanın hata kabul etmediğini ve Alasya İlkokulu'nda yaşananın da bir rastlantı olmadığım belirten Şener Elcil, "Bu bir mühendislik işidir. Bir elektrik mühendisi bunun ne kadar yük taşıyacağını çok iyi bilir. Kontrollerinin yapılması gerekirdi. Harcanan vatandaşların parasıdır. Ciddi denetim gerekir" diye konuştu. Elektrik kutusunun patlaması nedeniyle okulda can kaybının da yaşanabileceğini anlatan Elcil, denetim yapmak için can kayıplarımn yaşanmasının beklenilmemesi gerektiğini dile getirdi. Öğrencilerin okulda yaşanan olayla ilgili olarak ciddi şekilde etkilendiklerini ifade eden Şener Elcil, olayın öğrencilerin hafızalarından uzun süre silinmeyeceğini söyledi. Sendika olarak okullardaki elektrik sorununu Başbakanlık Denetleme Kurulu, Maliye Bakanlığı'na, Ombudsman'a ve Sayıştay'a yazıh olarak bildireceklerini açıklayan genel sekreter, "Bu işlerde rüşvet yendi mi yennıedi mi, araştırdsm" diye konuşarak sözlerine son verdi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.