1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAYIŞTAY RAPORU BEKLENİYOR
SAYIŞTAY RAPORU BEKLENİYOR

SAYIŞTAY RAPORU BEKLENİYOR

SAYIŞTAY RAPORU BEKLENİYOR

A+A-

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, mezbahanın yapılacak bazı düzenlemelerle kısa sürede faaliyete girmeye hazır olduğunu ancak mezbahayı yapan şirketle aralarındaki bazı anlaşmazlık nedeniyle hizmete geçiremediklerini açıkladı

 

YÜZDE 95’İ HAZIR: LTB Başkanı Mehmet Harmancı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan kaynaklanan hastalıkların büyük oranda önüne geçilebilmesini sağlayacak LTB Mezbaha Tesisi Projesi’nin yüzde 95’inin tamamlandığını açıkladı. Harmancı, tesisi yapan şirketle aralarında ihtilaf olduğunu ve bu nedenle hizmete giremediğini anlattı

SAYIŞTAY RAPORU BEKLENİYOR: Harmancı, mezbaha konusunda Sayıştay’dan sözlü olarak görüş aldıklarını ve kendilerine ödeme yapmamaları gerektiğinin söylendiğini anlattı. Sayıştay’ın belediye ile ilgili raporunu mayıs ayında sunmasını beklediğini kaydeden Harmancı, bu raporda mezbaha konusunda olması gerektiğini belirtti

Ceren Özbil

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, LTB Mezbaha Tesisi Projesi’nin 2009 yılında başlayan bir proje olduğunu anlattı. Harmancı bu proje hazırlanırken Avrupa Birliği’ndeki mezbahaların gezilip incelendiğini kaydetti ve mezbahaların birinci sınıf, ikinci sınıf ve üçüncü sınıf olarak ayrılıp bu projedeki mezbahanın kapasite bakımından ikinci sınıf bir mezbaha olduğunu açıkladı. Ancak bu tesisin global anlamda HSCCB gıda sertifikası alabilecek standartlarda yapıldığından söz eden Harmancı, bu projenin yüzde 95’nin tamamlandığını ve geriye 300-350 bin TL’lik bir yatırıma ihtiyacı olduğunu ifade etti.

“Sayıştay’dan yazılı rapor bekliyoruz”

Mezbahanın devreye girmesi ile ilgili olarak birtakım eksik ihtilaflı meseleler olduğundan söz eden Harmancı, bununla ilgili hem mali hem de proje açısından çalışmalar yapıldığını ifade etti. Harmancı hemen hemen bu konudaki raporu tamamladıklarını ve Sayıştay’a gönderdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sayıştay bu konuda bize sözlü uyarılarda bulundu. Herhangi bir ödeme yapılmaması görüşünü verdi. Şirket ise mezbahayı deneyebilmek için bu ödemeleri talep ediyor. En büyük sıkıntımız buradadır. Ödemeleri almadan sözleşme şartlarında bir aylık deneme olması lazım. Bir ay boyunca orada çalışacak personel eğitimden geçecek. Bugüne kadar adada kurulmamış bir tesistir. Bu nedenle çalışanların öyle bir deneyimi ya da yetisi yoktur. Bu bir aylık süreç içinde tesisin tam anlamıyla sözleşme şartlarına uygun çalışıp çalışmadığını denetlememiz gerekiyor. Ona göre kesim kabulünü yapmamız gerekir.”


“Sayıştay raporunda mezbaha da olması önemli”

Sayıştay raporunda mezbaha konusunda yer alması gerektiğinin önemine işaret eden Harmancı, “Eğer bu Sayıştay raporu mezbahayı da içerecek şekilde donanıma sahip olursa mezbaha konusunda bizim önümüzü açar” dedi. Harmancı şu şekilde konuştu:

“Onlara göre bir meblağ var ödenmesi gereken, bize göre daha farklı bir meblağ var ödenmesi gereken… Bu ikisi arasında ciddi bir ihtilaf var. Arada “34. hak edişe” kadar ödeme dengesizliği iki taraf arasındaki büyük ihtilafladır. Aşağı yukarı 3 milyonluk bir rakamdan söz ediyoruz. Bu çözülecek. Biz iyi niyetli şekilde girişimler yapıyoruz. Günün sonunda ilgili şirket kendi iddialarını bizde kendi iddialarımızı ortaya koyup bugüne kadar 5 ya da 6 toplantı gerçekleştirdik. Eğer bu süreç tamamlanırsa mayıs ortasında Sayıştay raporunu da kapsamlı olarak alacağımız söylendi.”

“Tarım Bakanlığı ile görüşüyoruz”

Birçok özel sektörün ilk baştan beri bu mezbahayla ilgilendiğini kaydeden Harmancı, “Biz yönetim modeli olarak belediyenin bir parçası olabileceği bir yönetim şeklini talep ediyoruz” dedi. Harmancı, Tarım Bakanlığı ile iki aydan beridir sürdürülen görüşmeler olup, onlarda alternatif birtakım öneriler hazırladığını belirtti. Önümüzdeki dönemlerde taslak çalışmalarının ellerinde olacağını ifade eden Harmancı, olumsuz olması durumunda Et Üreticileri, Hayvancılar Birliği gibi kurumlarla bir araya gelip belediyenin de müdahil olabileceği bir sistemi kurmayı hedeflediklerini anlattı. 

“Hedef bu yıl içinde hayat bulması”

Mezbaha için 2015 yılında hayat bulacak adımlar atılacağını düşündüğünü belirten Harmancı, hedefin topluma düzgün sağlıklı koşullarda kesilmiş et ürünlerini sunabilmek olduğunu kaydetti. Harmancı, bu mezbahanın kapasitesi günde 200 büyükbaş hayvan kesimi, bin 500-2 bin küçükbaş kesimi yapılmasına uygun olduğunu söyleyerek, şüpheli hayvan kesimlerinin ayrı yapılacağını ifade etti. Böylece sağlıklı hayvanlarla şüpheli olarak addedilen hayvanlar bir arada olmayacağını ileri süren Harmancı, “Bu da günümüzde ortaya çıkan çeşitli hayvansal hastalıklarla ilgili olarak daha tedbirli adımlar atılmasına yardımcı olacaktır” dedi.

“Altyapıyı doğru oluşturmak önemli”

Bu mezbahanın gerçekten toplum yararı için kullanılması adına altyapının da düzgün bir şekilde oluşturulması gerektiğinin altını çizen Harmancı şu şekilde konuştu:

“Nasıl sütte soğuk zincir çok önemli bir projeydi. Burada da et taşıma çok büyük bir zincir olacak. Hayvancıyı kim süspansiye edecek. Lefkoşa yanına çiftlikleri mi göreceğiz. Bunlarda önemlidir. Bu yüzden altyapısı doğru oluşturulmak zorunda. Sisteminki halihazırda kırsal kesimde yetiştirilen hayvanın da bu mezbahaya taşınması da önü açılmalı. Yoksa kaçak kesim inanılmaz boyuta ulaşacaktır. Eğer biz entegre bir model düşünmezsek bu durumda insanlar en kolay ve en ucuza kaçar. Daha da büyük bir sağlık sorunu olur. Bir tek et kesimhanesi değil. Etin zincir halinde bu mezbahaya nasıl geleceği kurgulanmalıdır. Karpaz’daki insan ete ihtiyaç duyuyor.” 

“Şu ana kadar ödediğimiz meblağ ile 3 kere satın alırız”

“Bugüne kadar yapılan ödemelerle mezbahayı 3 kere satın alırız” diyen Harmancı, Lefkoşa Türk Belediyesi eğer bunu başarmış olsaydı kazanacak olanın sadece Lefkoşalı değil tüm Kıbrıs Türk halkı olacağını belirtti. Harmancı ayrıca Tarım Bakanlığı’nın da bu konudaki yaklaşımından memnun olduğunu dile getirdi.

“En büyük eksiklik salak”

Belediyenin bünyesinde müesseseyi kontrol edecek idari ve kontrol personelinin olduğunu kaydeden Harmancı şu ifadeleri kullandı:

“Bizim veteriner hekimlerimiz kadrolarımız da ye almaktadır. Bunun dışında güvenlik ihtiyacını binanın yapabilecek personellerimiz mevcuttur. İdari anlamda mali anlamda orayı yönetebilecek kadrolarımız mevcuttur. Tabii ki bu iş için profesyonel yetişmiş salaklara da ihtiyaç var ya da yetiştirilmeye namzet insanlara ihtiyaç vardır. Tabii ki bu kadrolar bizde yoktur. Hayvan kesimi kontrol ve bir müesseseyi idare edebilme potansiyelimiz var. Ama kesimleri yapacak bir güç için ya bir ek istihdama ya da Hayvancılar Birliği’nin bu konuda katkısına ihtiyaç var.”

“Kısa sürede faaliyete geçmeli”

Mezbaha yapılırken paslanmaz çelik malzemeler kullanıldığı ancak uzun süre kapalı olması nedeniyle ufak tefek paslanmalar olmuş olabileceğini belirten Harmancı şu ifadeleri kullandı:
“Şu an için şirketin garantisi altındadır. İki haftada teknik malzemeler toparlanır. Geri kalan kısmı da bir, bir buçuk aylık bir meseledir. Mezbaha bu ihtilaflı konular çözüldüğünde hayata geçmeye hazırdır. Yıllarca atılı kalırsa çürüyüp gidecek. Ayrıca bu mezbahada paradoks sistemi vardır. Bu sistemle hayvan oraya girdiği anda insan gücüne gerek duyulmadan kesim yapılır. Kanın gideceği yer bellidir.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.