1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SAYIŞTAY RAPORU ORTALIĞI KARIŞTIRDI!
SAYIŞTAY RAPORU ORTALIĞI KARIŞTIRDI!

SAYIŞTAY RAPORU ORTALIĞI KARIŞTIRDI!

Sayıştay'ın, Karayolları Dairesi’nde yaptığı denetimle kaleme aldığı nihai rapor tartışmaya neden oldu;

A+A-

 

Sayıştay'ın Ocak 2006-3 Mayıs 2013 dönemine ilişkin Karayolları Dairesi’nde yaptığı denetimle kaleme aldığı nihai rapor tartışmaya neden oldu

Raporda sorumlu gösterilen dönemin Karayolları Dairesi yetkilileri ve ismi geçenlerin kimi yakınları Sayıştay raporunu, Sayıştay’ı ve raporu yayınlayan gazeteyi eleştirdi.

Yenidüzen’e telefonla ulaşan kimi isimler öfkelerini dile getirerek, iddiaları reddetti,  “Sayıştay gerekli incelemeyi yapmadan bu raporu kaleme aldı, suçsuzuz” diye konuştu.

Yenidüzen'in haberine göre Sayıştay'ın Ocak 2006-3 Mayıs 2013 dönemine ilişkin Karayolları Dairesi’nde yaptığı denetimle kaleme aldığı nihai rapor tepkiye neden oldu.

Raporda ismi geçenlerin yakınları, iddiaları reddetti, yeterli araştırma yapılmadan kişilerin zan adlında bırakıldığını söyledi.

Söz konusu rapor sonucunda ortaya çıkan ‘nerde hangi amaçla kullanıldığı belgelenemeyen’ 5,710.986 ton katran ile ilgili dosya hakkında raporda ismi geçenler Sayıştay’a tepki gösterdi.
Raporda sorumlu gösterilen dönemin Karayolları Dairesi yetkilileri ve ismi geçenlerin kimi yakınları Sayıştay Raporu’nu, Sayıştay’ı ve raporu yayınlayan Yenidüzeni’i eleştirdi.

Gazeteye telefonla ulaşan kimi isimler öfkelerini dile getirerek  “Sayıştay gerekli incelemeyi yapmadan bu raporu kaleme aldı, suçsuzuz” diye konuştu.

Dün gazeteyi arayan aileler, Sayıştay'ın gerekli incelemeleri yapmadığını, eksik inceleme yaptığını iddia ederek, kendilerini savundu.

Bu arada raporun, Başsavcılık tarafından iddiaların araştırılması üzerine polise gönderilmesinin yanı sıra raporda ismi geçenlerin de 'karşı davaya' hazırlandığı öğrenildi.

Sayıştay Raporu’nda, Karayolları Dairesi'nce ithal edilip, ödenen, ancak depolama tesislerine
girmeyen 2,595.026 Ton, Gazimağusa deposundan Haspolat deposuna sevk edilen ancak Haspolat Beton Asfalt Şantiyesi’ne girişi belgelenemeyen 3,115.960 Ton, olmak üzere toplam 5,710.986 Ton katranın nereye dağıtıldığı hususunda bulguya rastlanmaması sebebiyle bu miktarın nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığının belgelenemediği sonucuna varılmıştı.

Gazetenin haberi şu şekilde;

SAYIŞTAY RAPORU’ndaki ‘kayıp’ katran

Ocak 2006-3 Mayıs 2013 döneminde Karayolları Dairesi’nde, Sayıştay Raporu’na yansıyan şekliyle 5,710.986 ton 'kayıp katran' dosyası Başsavcılık tarafından polise gönderildi. Rapor, dünkü gazetemizde 5 bin yerine sehven ‘5 milyon’ olarak ifade edildi, düzeltir, özür dileriz

 

Sayıştay'ın Ocak 2006-3 Mayıs 2013 dönemine ilişkin Karayolları Dairesi’nde yaptığı denetime ilişkin nihai raporu sonucunda ortaya çıkan 5,710.986 ton kayıp katran ile ilgili dosya Başsavcılık tarafından polise gönderildi.

Sayıştay, Karayolları Dairesi'nce ithal edilip ödenen ancak depolama tesislerine girmeyen katranın nerede, nasıl ve hangi amaçla kullanıldığını bulamadı.

5,710.986 ton katranın karşılığı olan 4 milyon 231 bin 840 TL’nin 2 milyon 119 bin 126 TL’lik kısmından dönemin Karayolları Dairesi Müdürü Aydın Kahyalar, geriye kalan 2 milyon 112 bin 714 TL’den ise yine o dönem müdürlük yapan Mustafa Değirmencioğlu, İnşaat Mühendisi İbrahim Soygür ve İnşaat Teknisyeni Sayın Adem Raifoğlu sorumlu tutuldu.

Sayıştay, nihai raporunu 18 Aralık 2014 tarihinde yayınlayarak, dosyayı Başsavcılığa gönderdi.

Dosya polis araştırmasında…

YD’in bilgisine başvurduğu Başsavcı Muavini Yardımcısı Mahmut Atakara, dosyanın kendilerine ulaştığını belirterek, raporda yer alan iddiaların ve tespitlerin araştırılması için dosyayı polise gönderdiklerini açıkladı. 

RAPORUNU DETAYI: “Kayıtlar tutulmadı…”

Sayıştay yaptığı incelemeye ilişkin raporunu 18 Aralık 2014 tarihinde yayınladı.
Karayolları Dairesi’nin karayolu ağını inşa yükümlülüğünü yerine getirebilmede en önemli unsur olan katrana ilişkin 01.01.2006-03.05.2013 dönem kapsamında gerçekleştirilen denetim neticesinde;  katranın muhafazasının yapıldığı ana depo olan Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi içerisinde yer alan Asfalt Isıtma ve Depolama Tesisinde, stoktaki katranın durumunu gösteren kayıtların tutulmadığını saptadı.

MIK.051/2010 nolu ihale kapsamında depolara girişi sağlanmayan katran
sebebiyle İthal Edilecek Katranlü Malzeme İle İlgili Teknik Şartnamenin
13. maddesine aykırı hareket edildiği rapora yansıdı.

“İthal edildi, ödendi ama depoya girmedi”

Sayıştay, Karayolları Dairesi'nce ithal edilip ödenen ancak depolama tesislerine
girmeyen 2,595.026 Ton, Gazimağusa deposundan Haspolat deposuna sevk edilen ancak Haspolat Beton Asfalt Şantiyesi’ne girişi belgelenemeyen 3,115.960 Ton, olmak üzere toplam 5,710.986 Ton katranın nereye dağıtıldığı hususunda bulguya rastlanmaması sebebiyle bu miktarın nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığının belgelenemediği sonucuna vardı.

“Kahyalar ve Değirmencioğlu sorumlu”

Sayıştay,  bu bağlamda, Tüpraş İzmir Rafinerisi’nin 12.12.2014 tarihli 50/70 katran satış
fiyatı olan 741.00 (TL/Ton) dikkate alarak hesaplama yaptı.

Bu hesaplama sonucunda, Haspolat Beton Asfalt Şantiyesi’ne girişi belgelenemeyen 2,859.820 Ton katran karşılığı olan 2,119,126.62 TL’den ilgili dönem Müdürü Aydın Kahyalar sorumlu gösterildi.

Sayıştay, 256.140 Ton katran karşılığı olan 189,799.74 TL’den ayrıca Karayolları Dairesi’nin Gazimağusa Asfalt Isıtma ve Depolama Tesisine girmesi gerektiği halde girmeyen ancak nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığı belgelenemeyen 1,952.566 Ton katran karşılığı olan 1,446,851.41 TL’den yine ilgili dönem Müdürü Mustafa Demircioğlu’nu,  III. Derece İnşaat Mühendisi İbrahim Soygür’ü ve I. Derece İnşaat Teknisyeni Adem Raifoğlu’nu müştereken ve müteselsilen sorumlu gösterdi.

Karayolları Dairesi’nin Haspolat Beton Asfalt Şantiyesine girmesi gerektiği halde girmeyen ancak nerede, nasıl ve/veya hangi amaçla kullanıldığı belgelenemeyen 642.460 Ton katran karşılığı olan 476,062.86 TL’den ilgili dönem Müdürü Mustafa Demircioğlu’nun, sorumlulukları bulunduğu sonucuna vardı.

“3 ay içerinde para yatırılmalı”

Sayıştay, adı geçen kişilerin isimleri hizasında belirtilen meblağları, değiştirilmiş şekliyle 18/1978 sayılı Sayıştay Yasası’nın 22. maddesi gereği üç ay zarfında Gelir ve Vergi Dairesi’ne yatırmaları gerektiğini de raporunda yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.