1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SAYIŞTAY’IN LTB RAPORUNUN HASIRALTI EDİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ GÜÇLENİYOR”
“SAYIŞTAY’IN LTB RAPORUNUN HASIRALTI EDİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ GÜÇLENİYOR”

“SAYIŞTAY’IN LTB RAPORUNUN HASIRALTI EDİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ GÜÇLENİYOR”

“Mali Denetim Raporu”nda yer alan tespitlere ilişkin herhangi bir ileri adım atılmadı...

A+A-

 

TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ: “RAPORDA YER ALAN TESPİTLERE İLİŞKİN HERHANGİ BİR İLERİ ADIM ATILDIĞINI GÖREMEDİK”

Temiz Toplum Derneği (Toparlanıyoruz Hareketi), Sayıştay’ın 3 ay önce hazırladığı Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) 2008-2011 dönemini kapsayan “Mali Denetim Raporu”nda yer alan tespitlere ilişkin herhangi bir ileri adım atılmadığına işaret ederek, raporun “hasıraltı” edileceği düşüncesinin güçlendiğini değerlendirmesinde bulundu.

Temiz Toplum Derneği’nden konuyla ilgili açıklamasında, raporda, “sahte evrak düzenleme”, “ihalesiz yapılan işler”, “yolsuzluk”, “bilgi vermeme” ve “zimmete para geçirme” gibi suç teşkil edebilecek eylemlerin tespit edildiğine dair bilgi bulunduğuna dikkat çekti. Raporda ayrıca belediyeyi zarara uğratmaktan sorumlu birçok kişiden bahsedildiği vurgulandı.

Sayıştay’ın LTB raporunun kesinleşmesinden bu yana 3 ay geçmiş olmasına rağmen raporda yer alan tespitlere ilişkin herhangi bir ileri adım atıldığına kamuoyunun şahit olmadığı belirtilen açıklamada, “Bu durumda söz konusu raporun da, geçmiş yıllarda yayınlanan raporlar gibi hasıraltı edileceği düşüncesi güçlenmekte ve ülkemizde adalete olan güveni sarsan unsurlara bir yenisi eklenmektedir” denildi.

Bunu önemli bir sorun olarak gören Toparlanıyoruz Hareketi’nin, geçen hafta içerisinde Sayıştay raporu ve rapordaki tespitlerin gereğinin yerine getirilmesiyle ilgili kurumlardan Sayıştay, Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılık’tan görüşme talep ettiği; Sayıştay ve Polis Genel Müdürlüğü ile görüşmelerin yapıldığı ancak Başsavcılık ile yapılamadığı ifade edildi.

Sayıştay’ın, hem nicelik, hem de nitelik açısından personel sıkıntısı yaşadığına işaret edilerek, kurumda, Sayıştay Yasası içerisinde belirlenen kadro sayısının yarısı kadar personelin çalıştığı belirtildi.

Sayıştay’ın da LTB mali denetim raporuyla ilgili olarak kendi yasası içerisinde yer alan bir düzenlemeye de uygun davranmadığı ileri sürülen açıklamada, “Sayıştay Yasası’na göre, raporun yayınlanmasından itibaren üç ay içerisinde, incelenen kurumun ekonomik zarara uğramasında sorumluluğu bulunan kişilere, ödeme yapmaları için bildirim yapılması gerekmektedir. Ne var ki Sayıştay, LTB bağlamında tespit ettiği sorumlulara bugüne kadar bu yönde herhangi bir bildirim yapmış değildir” denildi.

Polis Genel Müdürlüğü’nün de son yayınlanan LTB hakkındaki mali denetim raporunun akıbeti hakkında fazla bir bilgi sahibi olmadığı ileri sürülerek, şöyle devam edildi:

“Sayıştay raporlarında görülecektir ki, Sayıştay denetim yapabilmek için bilgi ve/veya belge talep ettiğinde bazı kişiler kasten bu bilgi ve/veya belgeleri vermemiştir. Oysa Sayıştay’a talep ettiği bilgi ve/veya belgeyi vermemek yasalarımıza göre açık bir suçtur. Görünüşe göre Polis Genel Müdürlüğü’nü bu durum bile harekete geçirememiştir. Halbuki Polis Genel Müdürlüğü, herhangi başka bir çalışmaya gerek kalmaksızın bu konuda yasal takip başlatabilirdi. Bugüne kadar bu basit girişimin bile yapılmamış olması, Polis Genel Müdürlüğü’nün yolsuzluklarla savaşmak konusunda yeterli kararlılığa sahip olmadığının bir işareti olmaktan başka nasıl değerlendirilebilir?”

LTB hakkındaki Sayıştay raporu ile ilgili olarak Başsavcılık ile de görüşmek için girişimde bulunulduğunu ancak bu girişimlerine  yanıt alamadıklarını belirtilerek, “LTB Raporu gibi, Sayıştay Başkanlığı tarafından şimdiye dek tamamlanmış, kesinleşmiş ve Başsavcılık’a gönderilmiş olan bir çok raporda, pek çok kişi hakkında yolsuzluk, usulsüzlük, kamuyu zarara sokma ve en önemlisi de çeşitli suç unsuru tespitleri yer almaktadır. Bunları ivedilikle yargıya taşımak hiç şüphe yoktur ki Başsavcılık’ın görevidir” denildi.

Açıklamada, “Başsavcılık’ın uzun bir zamandır yolsuzlukların üzerine gitmekten geri durduğu, bu doğrultuda açıklanmaya muhtaç bir atalet içerisinde olduğu gözlemlenmektedir” ifadesi kullanıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.