1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEBEBİ IRKÇILIK MI?
SEBEBİ IRKÇILIK MI?

SEBEBİ IRKÇILIK MI?

Kıbrıs'ta Türklerin başına gelen ve üç hafta arayla ikinci kez cereyan eden olayda yaşadıklarını anlatıyor;

A+A-

Kıbrıslı Türk ve Rum toplumların arasında müzakereler devam ederken Güney’de yaşayan Türklerin evleri ırkçı Rumlar tarafından ateşe verilmeye başlandı. Baf’a bağlı Arodez köyünde yaşayan Türklerin evleri üç hafta arayla ikinci kez ateşe verilerek yakıldı. Yanan evlerdeki eşyalar kullanılamaz hale gelirken, kundaklama anında evde kimsenin olmayışı can kaybını önledi.

Yaşamını Arodez’de sürdürmekte olan Salih Kanatlı, ilk kundaklamanın Şubat ayı ortalarında meydana geldiğini söyledi. Yaşadıkları olayın etkilerini hala üzerinden atamayan Salih Kanatlı, açıklamalarda bulundu.

Irkçı Rumlar gece yarısı eve girmişler!

Baf’a bağlı Arodez köyünde dört Kıbrıslı Türk ailenin yaşadığını söyleyen Salih Kanatlı, bu ailelerden ikisinin, kızı ve oğlu, diğerinin ise yine bir Kıbrıslı Türk aile olduğunu belirtti. İlk kundaklamada yanan evin kızının evi olduğunu anlatan Salih Kanatlı şöyle devam etti: 

“Kim olduğunu bilmediğimiz bir grup Rum, gece yarısı kızım ve ailesi Kuzey’de olduğu sırada evine girerek bütün eşyalarını ateşe vermişler. Arodez Köyü genelde sayfiye tarzı bir köy olduğundan kışın pek fazla insan yaşamaz. Ve o sebepten gece yangından kimsenin haberi olmamış. Ancak sabaha karşı ateşleri görünce bana haber verdiler. İtfaiye gelerek yangını söndürdü. Olay yerine gelen polis inceleme başlattı. Ancak biz o incelemeden pek bir şey çıkmayacağını zaten biliyorduk. Kızımın evinde sağlam bir tek eşya bırakmamışlar. Tüm odaları ateşe vererek yakmışlar. Sağlam bir tek eşya kalmamış. Kızımın çocuğunun odasına kadar giren Rumlar çocuk karyolasını dahi ateşe vermişler! Evin içinde tüm eşyaların üzerine yanıcı madde yakarak kundaklayan Rumlar, tuvaleti bile yakmışlar.”

Kendi evi de kundaklandı
Salih Kanatlı, bu olaydan sonra kızının artık Güney’de kalmadığını, kendilerinin de endişe duyduğunu ve Rum polisine olayın faillerini bulma konusunda güvenmediklerini anlatırken, can güvenliklerinin de olmadığından yakındı. Rum polisinin incelemeleri aydınlığa kavuşmadığından, Kuzey’e geçerek Dikmen’deki evlerinde kalmaya başlayan Kanatlı ailesi, geçtiğimiz Cumartesi sabaha karşı ikinci yangın haberi ile şok yaşadı. Salih Kanatlı ve ailesi geçtiğimiz Cumartesi sabah erken saatlerinde Rum polisi tarafından arandı ve bu kez kendi evlerinin Cuma gecesi yakılarak kullanılamaz hale geldiğini öğrendi. Derhal Arodez Köyüne giden Kanatlı orada yaşadıklarını gazetemize şöyle anlattı:

Çözüm karşıtı ırkçı Rumlar
“Köye gelince, evin etrafının güvenlik kordonuna alındığını gördüm. Sivil polisler beni bekliyorlardı. Onlar dahi üç hafta arayla iki evimizin yanmasına şaşırdılar. İfademi verdim. Yanan evimin resimlerini çektim. Evimde hiçbir eşya kullanılabilecek durumda değildi. Aynı kızımın evini yaktıkları gibi, bu kez benim evimi kundaklamışlardı. Ben bunları Kıbrıs’ta çözüm ve barış istemeyen ırkçı Rumlar olarak niteliyorum. Bunlar Türk düşmanı, barış karşıtı ırkçı Rumlardır. Kızımın ve benim evimin yanmasıyla büyük miktarda maddi zarara uğradık. Sağlam bir tek eşya kalmadığı gibi, evin kapı ve duvarları da zarar gördü. Bunu yapan bu ırkçılardan kim hesap soracak? Bizim zararımızı kim karşılayacak?”

Ya canımıza kastederlerse?
Arodez’de bulunan evlerinin yakılmasıyla büyük zarara uğrayan, ancak can güvenliği endişelerinin daha önemli olduğuna işaret eden Salih Kanatlı, “Ya bu ırkçı Rumlar bu kez canımıza kast ederlerse?” diyerek endişelerini dile getirdi. Aynı köyde oğlunun da evi bulunduğunu, oğlunun da bu olaylardan sonra evini kilitleyerek Kuzey’e geçtiğini, şimdi başlıca endişelerinin o evin güvenliği olduğunu söyleyen Salih Kanatlı, bunu Rum polisine de söylediklerini ifade etti. Kanatlı, bundan üç-dört ay önce arabasının hasara uğratıldığını, polise bildirmelerine rağmen bugüne kadar bir şey çıkmadığını, bu olayların da kapatılacağından korktuğunu da sözlerine ekledi.

KKTC makamları Güney ile temasa geçmeli
Salih Kanatlı yaşadıkları bu olayların ardından KKTC makamlarının kendilerine sahip çıkmasını, Güney’le temasa geçerek zararlarının karşılanmasını istediklerini ifade etti ve her iki olayda da maddi zararlarının 15 bin Euro’yu geçtiğini belirtti.
 
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.