1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “SEÇİM SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİ İÇİN SİVİL TOPLUMUN GÜÇ BİRLİĞİ YARATMASI GEREK”
“SEÇİM SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİ İÇİN SİVİL TOPLUMUN GÜÇ BİRLİĞİ YARATMASI GEREK”

“SEÇİM SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİ İÇİN SİVİL TOPLUMUN GÜÇ BİRLİĞİ YARATMASI GEREK”

MAMALI: “SEÇİM SİSTEMİNİN DÜZELTİLMESİ İÇİN SİVİL TOPLUMUN GÜÇ BİRLİĞİ YARATMASI GEREK”

A+A-

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, siyasette yozlaşmanın ana kaynağının mevcut seçim sistemi olduğunu ileri sürerek, sistemin demokratik ilkelere yaraşır şekilde düzeltilmesi için sivil toplumun birlikte hareket ederek, güç birliği yaratması gerektiğini söyledi.

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’de genel seçimlerin 5 bölgeye ayrılarak yapılmasını eleştirerek, tesis edilen Bölgecilik Sistemi’nin giderek devlet mekanizmasının “partizanlık ve adamcılık” temelinde çalışmasına sebebiyet verdiğini öne sürdü.

Bölgeciliğin kaldırılmasıyla, ülke çapında siyasi onay gören kişilerin meclise girmesinin sağlanacağını savunan Mamalı, “bu yolla bir bölge içindeki kişisel beğenilerin önüne geçerek ülke menfaatleri için daha nitelikli adayların parlamentoya seçilmesinin yolu açılacaktır. Nitelikli ve genel kabul görmüş adayların seçilmesiyle siyasi partilerin güçlenmesine de katkı konmuş olacaktır. Partiler nitelikli adaylar çıkarabilmek için gerçek anlamda halka yönelik siyaset üretmek ve ideolojik davranmak zorunda kalacaklardır” dedi.

Partisel tercih yerine kişisel tercihlerin ön plana çıkmasına neden olan “Karma Oy”un da derhal kaldırılması gerektiğini iddia eden Mamalı, partisinden istifa eden milletvekilinin (ve belediye başkanının) bir sonraki seçime kadar bir başka partiye katılması ve bakan olmasının  yasal olarak engellenmesi gerektiğini de savundu.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.