1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SEÇİMDE BİZİ SKANDAL BEKLİYOR!"
"SEÇİMDE BİZİ SKANDAL BEKLİYOR!"

"SEÇİMDE BİZİ SKANDAL BEKLİYOR!"

“Karma oyların yüzde 90’ı yanacak”

A+A-

Bazı parti başkanları, konuşulan erken seçim tartışmalarına rağmen Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın henüz hazır olmadığını, vizyonunun bile tartışılmadığını ifade ederken, komite başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, “Herkes gönlünü ferah tutsun” dedi.

Deniz ABİDİN

TKP-Yeni Güçler Başkanı, Milletvekili Mehmet Çakıcı, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın henüz hazır olmadığını belirterek, vizyonunun bile tartışılmadığını söyledi. Çakıcı, “Bu haliyle seçime gidilmesi durumunda bizi bir skandal bekliyor” diyerek, karma oyun çok karmaşık olacağını kaydetti. Çakıcı, vatandaşın siyasetin içinde çok derin değil ise anlamasının çok kolay olmayacağını ifade ederek, Lefke’de kullanılacak oy sayısının bir ya da iki arasında olması gerekliliğini anımsattı. Çakıcı, Güzelyurt’ta iki ile dört, Girne’de beş ile on, Lefkoşa’da iki ile on altı, İskele’de iki ile beş, Mağusa’da ise altı ile on üç arasında olması gerektiğini belirterek, çarşaf liste olacağından vatandaşın her bölgede bu rakamları hatırlaması gerektiğini söyledi.

 

TKP-Yeni Güçler Başkanı Çakıcı:

“Karma oyların yüzde 90’ı yanacak”

Çakıcı, toplam kullanılacak oy sayısının ise 25 ile 50 arasında olması gerektiğini hatırlatarak, vatandaşın bu karmaşada bunların tümünü hatırlamasının mümkün olmadığını kaydetti. Çakıcı, karma oyların yüzde 90’ının yanacağını düşündüğünü ifade ederek, karma oyların bir seçimde yüzde 25 civarında olacağı da düşünüldüğünde “karma oyların tümü neredeyse yanacak” dedi. Çakıcı, şöyle devam etti, “Seçimde herhangi bir ilçede hata yapılması demek, bu rakamların doğru hatırlanmaması demek, diğer bölgeler rakam olarak doğru kullanılsa bile karma oyunuz yanacaktır”

 

“Bizi skandal bekliyor”

Çakıcı, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın çarpık bir şekilde, içindeki hatalar düzeltilmeden, vizyonu tartışılmadan seçime gidilmesi durumunda “bizi bir skandal bekliyor” diyerek, komite çalışmasının dahi henüz tamamlanmadığını belirtti. Çakıcı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün ortağına danışmadan bu kararı verdiğini düşündüğünü ifade ederek, kendi iç sorunlarına yönelik, seçime gidilsin taleplerini frenleyebilmek için erken seçim isteğiyle kendi içine mesaj vermek istediğini kaydetti. “Özgürgün kahramanlık yapıyor” diyen Çakıcı, aslında Özgürgün’ün asıl niyetinin seçimi Temmuz ayından da öteye itelemek olduğunu belirtti. Çakıcı, “Seçime gideceksek de hodri meydan gidelim, ancak bu seçim yasasıyla seçime skandalla gidilir “diye konuştu.

 

“Milletvekilleri bile oy verme biçiminden haberdar değil”

Çakıcı, şunları söyledi, “Komitede yaptığım konuşmada komite üyeleri İzlem Gürçağ, Teberrüken Uluçay’ı uyardım.  Bu haliyle gidilirse bir skandal olacağını söyledim. Bence kendi parti Milletvekillerinin bile bu oy verme biçiminden haberi olmadığını da görüyorum. Bırakın vatandaşı milletvekilleri bile farkında değil. Karma oy biçiminin komite yazılımı bile ifade edilirken daha zorluk çekiliyor”

 

YKP Genel Sekreteri Kanatlı:

“Bu işi ciddiye almadıkları belli”

Yeni Kıbrıs Partisi(YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, hükümetin ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin bu işi ciddiye almadıklarının her hallerinden belli olduğunu belirterek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın hala bir belirsizlik içinde olduğunu ve giderilemediğini belirtti.

 

“Demokrasicilik oynuyormuş gibi yapıyorlar”

Kanatlı, “Belirsizlikler giderilecek, bunu topluma anlatacaklar, toplum da buna göre oyunu kullanacak” diyerek, Meclis’in Siyasi Partiler Yasasını geçirerek, ön seçimi zorunlu kıldığını kaydetti. Kanatlı, bu sistemin de nasıl çalışacağının henüz belli olmadığını ifade ederek, “her şeyi sırf yapıyormuş gibi ve demokrasicilik oynuyormuş gibi yapmak için yapıyorlar. Aslında kendileri de bu seçimden bir şey çıkacağına inanmıyorlar. Böyle koşullarda bir tarih belirlediler ve bunun birkaç hafta sonra olamayacağını ifade ederek başka yeni bir tarih belirleyecekler” diye konuştu.

 

“Lefke’de seçim kurulu olup olmayacağı bile belli değil”

Kanatlı, “7 Ocak’ta seçim olsa dahi bunu yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar” diyerek, bugün Lefke’de seçim kurulu olup olmayacağının haftaya belli olacağını söyledi. Kanatlı, seçim kurullarının sağlıklı çalışabilmesi için henüz oluşmadığını belirterek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası çerçevesinde Yüksek Mahkeme Başkanının da bu haliyle büyük yük getireceğini söylediğini kaydetti.

 

“Seçimi yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar”

Kanatlı, şunları belirtti, “Bu iş daha fazla personel isteyecek. Bunun hazırlığını ne zaman yapacaklar? Bu belli değil. Bugünden görebiliyoruz ki seçimi yüzlerine gözlerine bulaştıracaklar. Bu seçim olsa bile temel sorunlarımıza merhem olacak bir durum da zaten ortada yok. Türkiye’nin dayattığı sosyo ekonomik pakete alternatif yapı geliştirecek toplumsal muhalefet de bu aşamada yok. Bunu bir çare olarak düşünmek kolay değil”

 

TDP Başkanı Özyiğit:

“4 siyasi partinin başkanlarının bir araya gelmesi çağrısı yapıyorum”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ağız dalaşı yapar gibi siyaset yapıldığını, herkesin bir birine hodri meydan çektiğini belirterek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın komite çalışmasının bitmediğini hatırlattı. Özyiğit, Meclis’te temsil edilen 4 siyasi partinin başkanlarının bir araya gelmesi çağrısı yaparak, yasa konusunda en acil olacak şekilde, seçmenin görüşünün sandığa en doğru ve en demokratik şekilde yansıtılması için uzlaşıya varılması gerektiğini kaydetti.

Özyiğit, 7 Ocak tarihi baz alınırsa 60 günlük bir sürenin gerektiğini, bu nedenle de Pazartesi günü birilerinin Meclis’e önerge sunması ve ivedilikle ele alınıp yasallaşması gerektiğini söyledi. Özyiğit, “İlgili komiye Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı görüşüyor. Bunun netlik kazanması lazımdır. Bugün bir karar alınsa 60 gün sonraya Anayasaya göre seçim olur. Ben Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı birlikte ele alalım, yasallaştıralım ve ardından da seçimi yapalım görüşündeyim” diye konuştu.

 

UBP Milletvekili Gürçağ:

“Yasa oylama aşamasında”

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, Seçim ve Halk Oylaması Yasası komite çalışmasının tamamlanmış olduğunu ifade ederek, çalışmaların Yüksek Seçim Kurulu ile tamamen istişare içinde devam etmekte olduğunu söyledi. Gürçağ, oylama safhasına gelindiğine dikkat çekerek, önümüzdeki hafta içinde oyladıktan hemen sonra yasanın genel kurula gönderileceğini ve yürürlüğe gireceğini belirtti. Gürçağ, “Milletvekili arkadaşlarımızla uyum içinde çalıştık” diyerek, komitenin hiçbir sorununun olmadığını, çalışmanın tamamlandığını, oylama safhasında olduğunu kaydetti.

 

“Yapılan açıklamalar halka hakarettir”

Gürçağ, 7 Ocak tarihinin komiteden çıkacak kararla genel kurula sevk edileceğini söyleyerek, oy birliğiyle oylanıp yürürlüğe gireceğini belirtti. Gürçağ, en son seçim tarihinin bu şekilde netleşmiş olacağını ifade ederek, şöyle devam etti, “her parti, parti meclisi toplantısını yapacak ve oradan alınacak kararla resmi bir tarih açıklaması yapılacaktır. Bazı kişilerin karma oylama için halkın anlamasının zor olacağını söylemesi ise bana göre talihsiz bir açıklamadır. Bunlar gereksiz yapılan negatif eleştirilerdir. Bu yapılan açıklamalar halka hakarettir. Yani halkımız oy kullanmasını beceremeyecek mi? Halkımızın eğitim düzeyi gayet yüksektir”

 

“Herkes gönlünü ferah tutsun”

“İlçe bazında sayı değişecek, çünkü milletvekili sayısı değişiyor” diyen Gürçağ, seçmenin yürürlükte olan yasa ile yaptığı bir uygulama olduğunu belirtti. Gürçağ, var olan sisteme diğer ilçelerin de dahil edildiğini ifade ederek, örneğin, Girne’de de en az 5 en çok 10 milletvekili adayına karma oy verileceğini kaydetti. Gürçağ, “Halk zaten yaptığı uygulamayı diğer ilçelerin de ilave edilmesiyle ilave edilen ilçelere de yapacak. Burada hiçbir şekilde karmaşa yoktur. Herkes gönlünü ferah tutsun. Gereksiz polemik yaratılmasın. Halkımız gayet bilinçlidir”

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.