1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEFERBERLİK ‘YATILI 3 GÜN’ MÜ OLACAK?
SEFERBERLİK ‘YATILI 3 GÜN’ MÜ OLACAK?

SEFERBERLİK ‘YATILI 3 GÜN’ MÜ OLACAK?

KKTC vatandaşı erkeklerin askerlikten sonra her yıl katıldığı “seferberlik” konusunda değişikliğe gidileceği iddiaları ortaya atıldı.

A+A-

 Meltem SONAY

Önümüzdeki yıl, yılda bir gün yapılan seferberliğin ‘3 gün’e çıkarılacağı, hem de ‘yatılı’ olacağı söylentileri gündeme oturdu. Konuyla ilgili Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan açıklama alınamazken, Asal Şube kaynaklarından ise ‘seferberliğin 3 güne çıkarılması’ yönünde bir karar olmadığı öğrenilirken, ‘GKK’nın 30 gün hakkı var isterse olur’ tavrı da ortaya kondu. Seferberlik Yasası ve ilgili tüzüğü de, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Bakanlar Kurulunun onayını alarak, yılda 30 günden fazla olmayacak şekilde yurttaşları seferberliğe çağırabilmesini düzenliyor.

Kağıtlar ‘boş’ verildi, bazı komutanlar ‘seneye 3 gün’ dedi…

Bu yıl seferberlik bitiminde, önümüzdeki yıl seferberliğe gidilecek tarih ve yerin belirtildiği belge bazı kişilere ‘BOŞ’ verildi. Çok sayıda kişi, seferberlik bitiminde komutanların ‘size daha sonra bildirilecek, seneye 3 gün yatılı olacak’ dediğini iletti. İddialar arasında seferberliğin, ‘3 yılda bir, yatılı 3 gün’ yapılacağı var.

GKK yanıt vermedi…

Konuyla ilgili ne Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, ne de Asal Şube’den bilgi alınabildi.
Gayrı resmi konuşan ‘Asal Şube’ kaynakları, seferberliğin uzatılması gibi bir durumun gündemde olmadığını ifade etti.

Bakanlar Kurulu her yıl onaylıyor…
Öte yandan 17/1980 sayılı  ‘Seferberlik Yasası’na göre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile seferberlik çağrısı yapabiliyor. Yasaya göre Bakanlar Kurulu her yıl Güvenlik Kuvvetleri’ne 30 günü aşmamak kaydı ile seferberliğe çağırma onayı veriyor. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da ‘ihtiyaca göre’ bu yetkisini kullanıyor.

YASA’NIN İLGİLİ MADDESİ ŞÖYLE:

Denetleme, Manevra Veya Eğitim

9. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Bakanlar Kurulunun onayını alarak, barış zamanında bu Yasanın 7’nci maddesinde belirtilen hususlarla ilgili seferberlik hazırlıklarının uygulamalı olarak denetimi ve/veya manevra ve/veya eğitim amaçları ile bu Yasa uyarınca çıkarılan Seferberlik Tüzüğünde belirtilen esaslar ve usullere göre kendilerine görev ve yükümlülük verilen resmi ve yarı resmi veya özel kuruluşlar ile yurttaşları, tümü ile veya kısım kısım belli zamanlarda denetim ve/veya manevra ve/veya eğitime çağırabilir. Denetim ve/veya  manevra ve/veya eğitime çağırma süresi yılda toplam 30 günden fazla olamaz.

Emekli askerler  konuştu:

‘Azalabilir, artması mantıklı değil’…

Bazı emekli GKK Mensupları, içinde bulunduğumuz süreçte ‘seferberlik süresinin uzatılması’nın mantıklı olmadığını ifade ederken, aksine ‘2 yılda 1’ gibi düşürülmeye dahi gidilebileceği görüşünü paylaştı. Daha önce 3 gün yapılan seferberliğin, ‘gereksiz’ bulunduğu, ‘ihtiyaç olmadığı’ ve bazı sosyal ekonomik nedenlerden ötürü düşürüldüğünü anımsatan emekli GKK Mensupları, seferberlik süresinin uzatılması için ‘ihtiyaç, gerginlik, savaş’ gibi durumlar olması gerektiğini da işaret etti.

İddia: Dikmen çöplüğü yakınında yapılacak binada…

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının seferberliği önümüzdeki sene 3 güne çıkartacağı yönündeki iddialar ise kuvvetli. Seferberliğe katılan yurttaşlara bazı komutanlar tarafından, seferberliğin önümüzdeki yıl 3 güne çıkartılacağının ve seferberliğin artık yatılı olacağının ifade edildiği konuşuluyor.


İddialar arasında Dikmen eski çöplüğü yanında yapılacak, içerisinde yatakhaneler ve yemekhanelerin olacağı bir binada seferberlik yapılacağı da var.

Emekli Albay Diler: “Mantıklı değil”

Emekli Albay Cenk Diler, önceleri yılda 3 gün olan seferberliğin hem ekonomik şartlar, mali boyutu düşünülerek, hem de ülkeyi ‘militarist’ yapıdan çıkarmak adına düşürüldüğünü anımsatırken, çözüm ve barış görüşmelerinin yoğunlaştığı bugünlerde yeniden seferberlik süresi uzatılmasının gündeme gelemsine anlam veremediğini ifade etti. Yılda bir günün yeterli olduğu ve herkesin de nereye gideceğini, ne yapacağını bildiği görüşünü belirten Emekli Albay Diler, kendisinin de 3 yılda bir 3 gün seferberlik duyumu aldığını ancak neden gereksinim duyulduğuna anlam veremediğini kaydetti. Emekli Albay Diler, 27 yıl askeri hizmette bulunduğuna işaret ederken, herkesin çözüm için çalıştığı bu dönemde ‘seferberlik süresinin uzatılması’nın gündeme gelmesine mantık yürütemediğini belirtti.

Yenidüzen

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.