1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞEHİT DEDESİNİN ADINI TAŞIYORDU
ŞEHİT DEDESİNİN ADINI TAŞIYORDU

ŞEHİT DEDESİNİN ADINI TAŞIYORDU

Şehit dedesinin adını taşıyordu

A+A-

Serhat İNCİRLİ

Her genç ölüm haberinde, "oğula ağıt" şiiri ya da marş haline dönmüş şarkının ilk dizeleri gelir aklıma... "Bin bir çileyle büyüttüm oğlumu, yemedim yedirdim, bugüne getirdim"... Ve bir ekleme yapayım müsadenizle; "Trafik yılanıydı, alan oğlumu"...

Sözleri anonim olan ve müziğini Yunanistanlı dev sanatçı Mikis Theodorakis'in yaptığı bu şarkıda, ölen oğula ağıt yakılır... Lefkoşa'da, Küçük Kaymaklı bölgesinde, bir apartman dairesinin birinci katında yaşam süren anne - baba da şu günlerde buna benzer ağıtlar yakıyor... Geçtiğimiz şubat ayında Gönyeli'de bir motosiklet kazasında yaşamını yitiren Cuma Mağusalı'nın annesi ve babası, yaşadıkları acıyı KIBRIS'a anlattı.

Baba Osman Mağusalı 53 yaşında ve MS hastası... Telefon Dairesi'nde çalışıyor... Anne Nazife Mağusalı 47 yaşında... Uzun yıllar özel sektörde çalıştı ancak eşi araç kullanamaz hale geldiği zaman, götür-getirle uğraşmaya başladı, işten ayrıldı...

Taşkent şehidi Musa Yusuf'un torunu

Nazife Mağusalı, şehit çocuğu... Babası, 1974 yılında Rumlar tarafından topluca katledilen Taşkent şehitleri arasında... Nazife Mağusalı, şehit babasının adını "Cuma" koymuş ilk oğluna...

Şehit Cuma Yusuf'un adını taşıyan Cuma Mağusalı, geçtiğimiz şubat ayında trafik kazasında yaşamını yitirdiğinde 27 yaşındaydı ve 9 aylık evliydi. Annesi ve babası, oğullarının "tamamen suçsuz" olduğu bir kazaya kurban gittiğine inanıyor ve adaletin tecellisinden başka bir şey de istemiyor.

Kazaya sebebiyet vermekten tutuklanan ve üç gün tutuklu kaldıktan sonra serbest kalan bir otomobil sürücüsü var... 4 ayrı suçtan yargılanacak... Duruşma henüz başlamadı... Aile bu konuda çok hassas... Nazife Mağusalı, sanal ortamda bir de mesaj paylaşmış.

Bize de şunları anlattı:

"Oğlum, dikkatli sürüş, dikkatli motosiklet kullanma konusunda sürekli arkadaşlarını uyaran, herkesi seven, sayan biriydi. Tamamen suçsuzdu. Kazada süratli değildi. Sürat yapma şansı da yoktu. Yol uygun değildi. Motosiklet tutkusu vardı. Hafta sonları arkadaşları ile mesela Karpaz'a falan giderdi. Şehir içlerinde sürat yapması mümkün değildi. Yapmazdı da."

"Her şeyle Cuma ilgilenirdi. Bütün işlerimizi o yapardı. Kaza olduğu gün de, eşimin anneannesi hastanedeydi. Londra'dan bir yakınımız da gelmişti. Ben üç gün büyükannenin yanında kalmıştım. Cuma hastaneye geldi, 'Anne sen eve git dinlen' dedi. Londra'dan misafiri de aldık eve geldik. Daha sonra küçük oğlum Ahmet (20) aradı... Ağabeyinin kaza yaptığını ve ameliyata alındığını, bir şeyi olmadığını falan söyledi... Bize söylemediler... Meğer herkes internette başsağlığı diliyormuş..."

"Bu ilacı çok seviyorum, alır almaz uyuyorum"

Baba Osman Mağusalı, onlarca ilaç, hap kullanıyor... İçlerinden bir tanesini göstererek, "Bunu çok seviyorum, aldığımda hemen uyuyorum" diyor. Uzun zamandır MS hastası. Oğlunun kimseye motosikletle ilgili bir zarar gelmemesi için adeta kampanya yapan biri olduğunu anlatıyor. Motosikletine çok düşkün olduğunu, üzerinde bir çizik, ufacık bir toz zerresi bile bulunmadığını söylüyor.

Oğlunun 9 ay önce evlendiği eşiyle borçlanıp ev yaptığını, orada yaşadığını da anlatan Osman Maraşlı, "karı - koca bankalara borç ödeyerek yaşıyordu, şimdi ne yapacağız bilmiyorum" diye de dert yanıyor.

"Okul yolu mezarlıktan geçiyor"

Ağabeyini kaybeden Ahmet Mağusalı, Yakın Doğu Üniversitesi öğrencisi... O da annesine ve babasına, okulu bırakacağından bahsediyor... "Neden?" diye soruyorum... Yanıt şöyle:

"O yol... Okula giden o yol, mezarlığın yanından geçiyor..."

"Gözüm hep saatte, şimdi arayacak!"

Son sözler yine anneye ait:

"Her gün 10 - 11 gibi gözüm hep saatte... Eğer aramazsam, Cuma arardı. Hatır sorardı. Her şeyle ilgilenir, her şeyimizle o alakadar olurdu. Yalanmış gibi geliyor bana... Her an arayacakmış gibi... Telefon hep elimde. Şimdi arayacak. Şimdi kapıdan girecek... Gözüm hep saatte!..."

Kıbrıs

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.