1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞEHİT TEĞMEN CANER GÖNYELİ TATBİKATI’NIN İLK SAFHASI İCRA EDİLDİ
ŞEHİT TEĞMEN CANER GÖNYELİ TATBİKATI’NIN İLK SAFHASI İCRA EDİLDİ

ŞEHİT TEĞMEN CANER GÖNYELİ TATBİKATI’NIN İLK SAFHASI İCRA EDİLDİ

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın ilk safhası, 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde icra edildi.

A+A-

TÜMGENERAL KAVUN:  “KKTC, TC UNSURLARIYLA İŞBİRLİĞİ  İÇİNDE HER ORTAMDA, HER YERDE, HER ZAMAN ARAMA KURTARMA HAREKATI İCRA ETMEYE HAZIRDIR”

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın ilk safhası,101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde icra edildi.

Kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryoya dayanılarak icra edilmesi planlanan tatbikatın bugünkü kara safhası Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Türkiye Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek, Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Kubilay Selçuk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı ve diğer bazı yetkililer izledi.

Saat 17:00 sıralarında başlayan ve  yaklaşık 1 saat süren tatbikatı Afganistan ve Pakistan’dan gözlemciler ile Şehit Caner Gönyeli’nin annesi Kezban Gönyeli de takip etti.

TÜMGERERAL KAVUN

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, tatbikat öncesi yaptığı konuşmada, arama kurtarma  faaliyetleriyle ilgili bilgiler vererek, zamana karşı bir yarış niteliği taşıyan arama kurtarma faaliyetlerinin, profesyonelce yetişmiş personele, iyi bir organizasyona, birimler arasında yakın bir koordinasyon ile işbirliğine ihtiyaç gösterdiği ve 24 saat görev yapmayı gerektirdiğini anlattı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın, kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryoya dayanılarak icra edileceğine işaret eden Kavun, bugün burada, kara safhası; yarın Gazimağusa açıklarında ise deniz safhasının icra edileceğini belirtti.

Kavun, “Tatbikatın maksadı arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirme, insani yardım harekatı ve işbirliği konularında Türkiye ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetlerini denemektir” şeklinde konuştu.

Tümgeneral Baki Kavun, arama kurtarma harekatının doğrudan insan hayatı ile ilgili olduğundan, zamana karşı ve ölümle yaşam arasında bir yarış halinde icra edilmesi gerektiğine dikkat çekerek,  KKTC’nin Türkiye unsurları ile işbirliği, gönül ve emel birliği içerisinde, her ortamda; gece ve gündüz, kara veya uluslararası sularda, her yerde, her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Kavun, tatbikatın bugünkü bölümüne Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Havacılık Birlik Komutanlığı, Özel Görev Kuvvet Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye ve Polis unsurları ile Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı unsurları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir arama kurtarma uçağı ile bir arama kurtarma helikopterinin katılmakta olduğunu kaydetti.

Tatbikatın icrasıyla ilgili faaliyetleri ise GKK Harekat ve Eğitim Kısım Amiri Piyade Binbaşı Aygün Osmanlı sundu.

TATBİKAT SENARYOSU

Tatbikatta, senaryoya göre, KKTC hava sahasında, İzmir-Ercan seferini yapan özel havayolu şirketine ait bir uçağın, acil durum çağrısı yapması, aynı zamanda Uydu Destekli Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden tehlike sinyalinin alınması üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirildi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Arama Kurtarma helikopterlerinin, zorunlu iniş  yapan uçağın yerini tespitinin ardından, arama kurtarma ihtisaslı personel, helikopterlerle uçak enkazı yakınlarına indirildi. TC Arama Kurtarma Teşkilatı da arama kurtarma faaliyetlerine destek için faaliyete geçti.

İlk etapta, uçak etrafında bulunan yaralılar, helikopterler vasıtasıyla, Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastahanesi’ne nakledildi. Uçak içerisindeki yolcular olay yerine gelen  Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Doğal Afetlerde Arama ve Kurtarma Timi, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekiplerince uçaktan çıkarıldı; yaralılar Sağlık Bakanlığı  ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı ambulanslar ile Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastahanesi’ne kaldırıldı.

Bu arada, uçakta meydana gelen yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Eğitimli köpeklerle yapılan aramalar neticesinde yamaç ve ağaçlık bölgelerde bulunan ağır yaralılar da yine helikopterlerle hastaneye sevk edildi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.