1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. "ŞEKER YERİNE MEYVE TERCİH EDİN"
"ŞEKER YERİNE MEYVE TERCİH EDİN"

"ŞEKER YERİNE MEYVE TERCİH EDİN"

"Şeker yerine meyve tercih edin"

A+A-

İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, bayramda hamurlu tatlı yeme isteğinin meyvelerle bastırılması gerektiğini söyledi.

Karadeniz, “Bayramda yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması bakımından çok önemlidir. Şeker ve obezite hastalarına ağır şerbetli tatlılar yerine meyve yemelerini öneriyoruz” dedi. Uzmanlar, bayramın vazgeçilmezleri arasında yer alan hamur işleri tüketilirken ölçüye dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu. Tatlı tüketiminin sütlü tatlı veya iki baklava ölçüsünü aşmaması gerektiğini belirten İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, "Tatlılar, öğünlerden hemen sonra da tüketilmemeli, şeker hastaları hamur işleri yerine meyveleri tercihe etmelidir. Ramazan bayramında ikram edilen şeker ve tatlılara şeker ve obezite hastalarının dikkat etmesi gerekmektedir. Ani kan şeker dalgalanmaları daha fazla organ hasarı yapabilmekte ve özellikle sıcak havalarda sıvı kaybını daha çok artırarak baş dönmesi, halsizlik ve çarpıntı hatta bilinç bulanıklığı yapabilmektedir. Bu bayramda şeker hastalarının ikramlarda özellikle meyve tarzında kan şekerini birden yükseltmeyecek gıdalar tüketmesi daha uygun olacaktır” diye konuştu.
“Yeme düzenini bozmayın”

Uzman Dr. Muammer Karadeniz, beslenme alışkanlıklarının Ramazan öncesindeki gibi sürdürülmesi gerektiğini kaydederek, “Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, kefir ile et grubunda yer alan kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir, kuru baklagiller düzenli olarak alınmalı. Sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, pirinç gibi besinlerin gün boyunca her öğünde ve yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

"Hafif bir kahvaltı ile başlayın"

İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve gün boyu ara öğünler yenmelidir. Bayram süresince tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, yeme isteği meyve yenerek bastırılmalıdır. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Kanda yoğunlaşan kan şekeri idrarda atılacağı için bayram süresince ve bayramdan sonra günde yaklaşık 2.5 litre su içilmelidir. Aynı zamanda öğünlere ayran, komposto gibi içecek ve sıvı gıdalar alınmalıdır." "Lifli gıdalar yiyin" Uzman Dr. Muammer Karadeniz, “Sebze yemekleri ve meyveler ile tam tahıllı besinler, lif içerdikleri ve yavaş emildikleri için kan şekerini beklenenden daha yavaş artırır ve pankreası yormaz. Bayramda vücuttan sıvı atımını artıran çay ve kahve alımı azaltılmalı, mümkünse bitki çayları tercih edilmelidir. Ramazan sonrasında da fiziksel aktiviteler ihmal edilmemesi şeker ve yağ metabolizması açısından faydalı olacaktır” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.