1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SEKS VE EGZERSİZ HAMİLELİKTE DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?
SEKS VE EGZERSİZ HAMİLELİKTE DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

SEKS VE EGZERSİZ HAMİLELİKTE DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

Seks ve egzersiz hamilelikte düşüğe neden olur mu?

A+A-

‘Gebeliklerde düşük niçin olur’ sorusunun cevabını güvenilir bilgilerle cevaplamak kolay değil. Çok sayıda kadın bu konuda yaygın inanç, söylenti veya yarı gerçek sayılabilecek yanlış bilgilere sahip. Durum böyle olunca, düşük yapmanın tam olarak ne olduğu ve buna nelerin sebep olabileceği veya bu konuda nasıl hissedilmesi gerektiği konusunda sağlıksız bilgilere de yer açılmış oluyur. Amerika’da Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmayı ve konuyla ilgili 4 yanlış bilgiyi Tüp Bebek Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden açıkladı.
İşte düşük hakkındaki yanlışlar ve doğrular:
 
YAYGIN İNANÇ 1: DÜŞÜK NADİR YAŞANAN BİR DURUMDUR
 
Amerika’da binden fazla yetişkinin katıldığı bir ankette, katılımcıların yarıdan fazlası düşük oranının yüzde 5 veya daha az olduğunu düşündüklerini belirtti. Gerçekte ise; bilinen tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 20’si düşükle sonuçlanır. Birçok düşük kadınların hamile olduklarını bile bilmeden meydana geldiği için bu oran büyük olasılıkla daha yüksektir.
 
YAYGIN İNANÇ 2: DÜŞÜK YAPTIYSANIZ, BUNA SİZ NEDEN OLDUNUZ
 
Duyduğumuz en yaygın ve kesinlikle en yanlış şey, kadınların düşük ile gebelik kayıplarını yaptıkları bir şey ile ilişkilendirmesidir. Stres, ağır kaldırmak, seks, egzersiz ve hatta bir tartışma düşük nedeni olarak algılanıyor. Ancak bunların hiçbiri gebelik kaybına yol açmaz. Düşük yapmaya kadının yaptığı bir hareketin neden olması son derece zordur.
 
DÜŞÜKTE RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT
 
Gerçek risk faktörleri arasında ileri yaşın yanı sıra enfeksiyon, kontrol edilmeyen diyabet, tiroit hastalığı, böbrek hastalığı ve diğer bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunları sayılabilir. Büyük bir otomobil kazası ile meydana gelen ciddi bir fiziksel yaralanma da gebelik kaybına neden olabilir.  Bazı araştırmalar yüksek miktarlarda kafein tüketiminin düşük nedeni olabileceğini gösteriyorken diğer araştırmalara göre ise bu doğru değil. Bu konuda daha fazla veri elde edilene kadar kafein tüketimini sınırlamanız iyi olacaktır. Günde 200 miligram kafein, yani yaklaşık 350 ml kahve içindeki miktarı tüketmek güvenlidir. Sigara, uyuşturucu madde (özellikle kokain) veya alkol tüketen hamile kadınlarda düşük riski daha fazla olabilir.
 
Gebelik kayıpları çoğunlukla yüzde 60 üzerinde – fazla veya eksik kromozom gibi bebeğin DNA’sındaki ciddi sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar anne ve babanın ailelerinde olabilir ya da annenin yumurtası veya babanın spermindeki rastlantısal sorunlar ile ortaya çıkabilir. Birçok durumda ise doktorlar düşük nedenini bilmemektedir.
 
YAYGIN İNANÇ 3: DÜŞÜK, HAMİLE KALAMAYACAĞININ BELİRTİSİ
 

Düşük yapan kadınların yaklaşık yüzde 90’ı normal hamilelikler yaşayarak sağlıklı bebeklere sahip olabilir. Vücudun yeniden sağlığına kavuşması, gebelik süresine bağlı olarak, birkaç haftadan bir aya kadar sürebilir. Ancak çoğu kadın 4-6 hafta içinde yeniden adet görmeye başlar. Kadınların yaklaşık yüzde 1’i üç veya daha fazla düşük yapar. Eğer bu sizin de başınıza gelirse doktorunuz bazı testler isteyerek sebebini araştıracaktır. Bu tetkiklerde hormon sorunları, genetik bozukluklar veya diğer sorunlar araştırılabilir. Nadiren rastlanan bir durum da düşük yapan veya kürtaj yaptıran kadınların rahminin iyileşme sürecidir. Bu bir risk faktörü olabilir ancak tedavisi mümkündür.
 
YAYGIN İNANÇ 4: KADIN İÇİN EKSİKLİKTİR
 
Bazı kadınlar suçluluk, hayal kırıklığı, şok veya eşlerini başarısızlığa uğrattığını hissedebilir. Bu kadın için bir eksiklik değildir. Bu sorunun nedeni bulunduğu takdirde çözüme kavuşacak bir konudur.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.