1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SELİMİYE MEYDANIN'DA ŞENLİK VAR!
SELİMİYE MEYDANIN'DA ŞENLİK VAR!

SELİMİYE MEYDANIN'DA ŞENLİK VAR!

Selimiye Meydanın' da şenlik var!

A+A-

AVRUPA GÜNÜ DOLAYISIYLA SELİMİYE MEYDANINDA ŞENLİK DÜZENLENDİ


NAMİ:  “KALICI VE ADİL BİR ÇÖZÜME ULAŞMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN ANA GÖREVLERDEN BİRİ UYUM ÇALIMLARINA DESTEK VERİLMESİ”

HARMANCI: “KIBRISLI TÜRKLER OLARAK ÇOK DAHA FAZLA DOĞRUDAN İLİŞKİ ARZULUYORUZ”

MARKOPOULİOTİS: “MEVCUT DURUM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR VE KIBRIS SORUNUNA BİR ÇÖZÜM BULUNMALIDIR. ADAYI YENİDEN BİRLEŞTİRECEK VE TÜM KIBRISLILARIN YARARINA OLACAK BİR ÇÖZÜM…”

Avrupa Birliğinin çıkış noktası olarak kabul edilen Fransa Dışişleri Bakanı Shuman’ın deklarasyonunun Paris’te okunmasının yıldönümü olan Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen şenlikte, canlı müzik, dans gösterileri, yüz boyama etkinlikleri yer aldı. Avrupa Komisyonu  ve bazı ülkelerin elçilikleri stant kurdu.

Etkinlikte,  gün dolayısıyla Kıbrıs Türk Müzakereci Özdil Nami, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Avrupa Komisyonunun Kıbrıs Temsilcisi George Markopouliotis konuşma yaptı.

Müzakereci Özdil Nami etkinlikte yaptığı konuşmada, Avrupa Günü’nün “sürekli tekrar eden savaşlar yerine kalıcı barış ve istikrara ulaşmanın mümkün olduğunu anımsatan” bir gün olduğunu belirtti.

Avrupa Birliğinin Avrupa’daki devlet ve toplumların özgün kimliklerini korurken, ortak hedef ve  vizyon temelinde hareket edilen birlik haline geldiğini kaydeden Nami, “Kıbrıs Türk halkı da bu anlayışla kendine düşen iradeyi ortaya koymuş ve koymaya devam edecektir” dedi.

“MÜZAKERELER OLUMLU İLERLİYOR”

Kıbrıs’ta 11 Şubat 2014 liderler açıklamasında belirtilen şekilde bir federasyon kurmak hedefiyle yürütülen müzakerelerin “olumlu bir şekilde” ilerlediğini kaydeden Nami, “Çözümle birlikte oluşacak Kıbrıs Türk Kurucu Devletinin bugünden tüm boyutları ile Avrupa Birliğine hazır olmasını sağlamak, bulunacak çözümün sorunsuz şekilde hayata geçmesi için büyük önem arz etmektedir” dedi.

UYUM ÇALIŞMALARINA DESTEK

Avrupa Komisyonu ile yürütülen “uyum çalışmalarının hızlanması için” Avrupa Hazırlık komitesinin çalışmalarına başladığına işaret eden Nami, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını isteyenlerin bu çalışmalara destek vermesini beklediklerini, “kalıcı ve adil bir çözüme ulaşmak için yapılması gereken ana görevlerden birinin” de bu olduğunu ifade etti.

Nami ayrıca, adada bulunacak federal bir çözümün daha geniş bir coğrafyaya da barış ve istikrar getirme çalışmlarına katkı sağlayacağını söyledi.

MARKOPOULİOTİS

Avrupa Komisyonunun Kıbrıs Temsilcisi George Markopouliotis, 66 yıl önce Fransa Dışişleri Bakanı Shuman’ın ortaya koyduğu, Avrupa Birliğinin temlerini oluşturan Avrupa genelinde siyasi işbirliği fikrinin Avrupa ülkeleri arasında savaş ihtimalini ortadan kaldırdığını kaydetti.

Avrupa Birliğinin bugün güçlü siyasi ve ekonomik birlik haline geldiğini kaydeden Markopouliotis, “Bunu bölünmeleri ortadan kaldırarak, işbirliği yaparak, uzlaşarak ve ileriye hareket ederek başardık” dedi.

Markopouliotis şu ifadeleri kullandı:

“Bu Kıbrıs için de geçerli olmalıdır. Mevcut durum kabul edilebilir değildir ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmalıdır. Adayı yeniden birleştirecek ve tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir çözüm. Avrupa Komisyonu devam etmekte olan müzakerelerde her iki tarafa mümkün oldukça destek vermeye kararlıdır.”

HARMANCI

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Harmancı ise Avrupa günü etkinliğinde stant kuran Kıbrıs’taki elçilik sayısının 2015’de 5 iken bu yıl 11’e çıkmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Avrupa Günü’nün “işbirliğine yelken açılan yeni bir Avrupa’yı” temsil ettiğini ifade eden Harmancı, “Kıbrıslı Türkler olarak çok daha fazla doğrudan ilişki arzuluyoruz,  çok daha fazla farklılıklarımızın kabul edilmesini ve kendi farklılıklarımızın bir değer olarak görülmesini arzu ediyoruz. Kıbrıs’ta çözüm ve barış için emek veren insanlar olarak, bu çözüm ve barış yönündeki emeğin Avrupa tarafından da artık tescil edilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Harmancı ayrıca, Avrupa Birliğinin AB genelinde var olan sosyal eşitsizliklerin giderilmesi için daha çok mesai harcaması gerektiğini belirtti; mülteciler konusunda da “Avrupa Birliği mültecilere yönelik çok daha toleranslı olmalı, Avrupa Birliği kendi değerlerini korurken başka topraklardaki acılara karşı çok daha reaksiyonel olmalı, çok daha kabul görücü olmalı” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.