1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SEMBOLİK KEFEN GİYDİLER
SEMBOLİK KEFEN GİYDİLER

SEMBOLİK KEFEN GİYDİLER

Mısır'da 528 kişinin idam kararı KKTC'de de protesto edildi

A+A-

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) protesto edildi.

Lefkoşa'da Selimiye Camisi'nde kılınan Cuma Namazı çıkışında yaklaşık 200 Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği (ESKAD) üyesi biraraya gelerek, söz konusu kararı kınadı.

Dernek üyeleri ellerinde "Kahrolsun Sisi, seninleyiz Mursi", "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık" şeklinde sloganlar atarak,  "Zalimler için yaşasın cehennem", "Zulme karşı omuz omuza" yazılı pankartlar açtı. Eyleme sembolik olarak kefen giyerek katılanlar ayrıca, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Rabia işaretli pankartları taşıdı.

İnsanlık suçu

Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği üyesi Çağlar Özden, yaptığı basın açıklamasında, kardeş ülke Mısır'da verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

İdam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle ilgisinin olmadığını savunan Özden, yaşanan hukuk dışı süreçte Batı'nın sessiz kalmasının ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereği olduğunu kaydetti.

1 dakikada 26 idam kararı

Çağatay Özdem, şunları söyledi:

“Cunta askerleri ve polisleri tarafından 3 bini aşkın insanın şehit edildiği, milyonlarca insanın yaralandığı bir günün ardından tutuklanan 1900 sivil sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 529 idam kararı okunmuştur. Yani her 1 dakikaya 26 idam kararı düşmüştür. Adeviyye Meydanı’nda sivil halkın, otomatik silahlarla tarandığı, oluk oluk kanların aktığı ve can pazarı yaşandığı bir günde, bir polisin ölümü, 529 kişi ile ilgili verilen idam kararına gerekçe sayılmıştır. Bu kişilerin tek suçu o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanı’nda olmalarıdır.”

Protestoya katılanlar Diyalog’a konuştu

Emin Birecik:

“Şu an, Mısır’da yapılan darbe karşıtı 529 kişinin idamı söz konusudur. Onların idam edilmemesi ve sesimizi duyurmak için buradayız. Eyleme öğrenciler ve halk da destek verdi. Umarız idam kararı iptal edilir. Burada okuyan ve eyleme katılan Mısır’lı öğrenciler de var.”

Abdulmuttalip Demirel:

“Ben Uluslararsı Kıbrıs Üniversitesi’nde hukuk okuyorum. Buraya gelenlerin hemen hemen hepsi öğrencidir. Eylemi yapma amacımız, Mısır’da yapılan darbe sonrası, orada ölen kardeşlerimiz için ve 529 kişiye 20 dakikada idam cezası kararı verilmesini protesto etmektir. Bu sebeple burada toplandık. Bebek katili olan bir adamın idamına engel olan Amerika ve İsrail’in, 529 masum insana idam kararı verilmesine neden sessiz kaldıklarına tepki göstermek için burda toplandık.”

Sevgi Emre:

“Akıl almaz 20 dakikada alınan 529 kişinin idam kararını protesto etmek için ve idam kararının feshedilmesini istediğimiz için eylem yapıyoruz. Ayrıca Mısır’ın devrik lideri Muhammed Mursi de idam cezası almıştır. Şu an cezaevindedir.”

Abdelrhman Haikal:

“ Amacımız Mısır’da darbe yönetiminin zulmettiği, baskı altına almaya çalıştığı, hapsettiği ve işkenceye maruz kalan mazlum Mısır halkına destek olmaktır. Yakın zamanda Mısır’da darbe yönetiminin kurduğu mahkeme, yaklaşık bir buçuk ay önce, sivil halk olan 529 kişiye idam kararı verildi. Bu idam kararı uygulanırsa eylemlere devam edeceğiz.”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.