1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENDİKA VE ÖRGÜTLERİN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI...
SENDİKA VE ÖRGÜTLERİN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI...

SENDİKA VE ÖRGÜTLERİN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI...

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle sendika ve sivil toplum örgütleri mesajlar yayımlıyor.

A+A-

 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle sendika ve sivil toplum örgütleri mesajlar yayımlıyor.

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan barış görüşmelerinin halkı yeniden umutlandırdığını işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının; izolasyonların kaldırılmasını, adil bir yönetim şekli oluşmasını ve uluslararası bir ülke olmasını beklediğini kaydetti.

Kamu-İş, çalışanların ise; Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Birliği kriterlerinin ülkede uygulama aşamasına gelmesini arzuladığını belirtti.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda 1 Mayıs’ın, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğuna dikkat çekerek, işçilerin emeğini ve aşını sömüren emperyalizme karşı direnenlerin ve bunun günde 8 saat çalışma süresini kazananların yıl dönümü olduğunu kaydetti.

1 Mayıs’ın 1886’da başta Amerika’daki İşçiler olmak üzere tüm dünya işçilerinin emperyalizme karşı verdikleri zorlu mücadelenin kazanıldığı gün olduğunu ifade eden Dilek, KKTC’de çalışma hayatıyla ilgili tüm yasaların, 1974 Mutlu Barış Harekâtı’ndan hemen sonra oluşan yönetimlerle, zaman zaman mücadele, zaman zaman eylem ve grevlerle, zaman zaman da uzlaşı ile tamamlandığını anımsattı.

Dilek, hazırlanan yasaların, demokratik dünya ülkelerinin yasaları da dikkate alınarak, dünya ülkelerine uyumlaştırılarak, çağdaş uygulanabilir yasalar haline getirildiğini ifade etti.

Hazırlanan bu yasaların dünya konjonktürüne yakın olduğunu ama eksiklikleri de bulunduğunu kaydeden Dilek, sendika karşıtı işverenlerin işçi haklarını gerilere çekecek tavırlara girdiğini savundu.

Sami Dilek, “2009’dan sonra değişen Yönetim kadroları da ayni uygulama yöntemini seçmişler ve çalışanların haklarını geriletmeye devam etmişlerdir” dedi.

“SON 10 YILDA İŞÇİ HAKLARI GERİLETİLDİ, VERİMLİLİK VE MOTİVASYON ORTADAN KALKTI”

Çalışanlar, daha güzel yarınlar, daha iyi haklar beklerken, son 10 yıl içerisinde hakların geriletilmesiyle verimlilik ve motivasyonun ortadan kalktığını belirten Kamu-İş Başkanı Dilek, “Kıbrıs konusundaki seri olarak gerçekleştirilmekte olan barış görüşmeleri halkımızı yeniden umutlandırmıştır. Kıbrıs Türk halkı, izolasyonların kaldırılmasını, adil bir yönetim şekli oluşmasını, uluslararası bir ülke olmasını beklemektedir. Çalışanlarımız ise Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Birliği kriterlerinin ülkemizde uygulama aşamasına gelmesini arzulamaktadır” ifadelerini kullandı.

Dilek, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak, herkese barış, mutluluk ve sağlıklı günler diledi.

İNŞAAT TAŞERONLARI BİRLİĞİ: “EMEKÇİLERİN SÖMÜRÜLMESİ DEVAM EDİYOR”

İnşaat Taşeronları Birliği yayınladığı 1 Mayıs mesajında, 1 Mayıs’ın tüm dünyada işçilerin hayatları boyunca çırpınıp durdukları kapitalist sistemin içinde kendilerinin de varlıklarını dile getirmeye çalıştıkları çok özel bir gün olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ın; ezilenlerin, emeğin bayramı olarak dünyada kutlanan ender günlerden biri olduğuna vurgu yaptı.

Birlik, ülkede ve dünyada devam eden emekçilerin sömürülmesi, haksızlık ve adaletsizliklere uğraması ile can güvenliğinden yoksun olarak çalışmasının bu çağda maalesef devam ettiğini savunarak, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği iş alanlarının yeterince denetlenmediği ve kayıt dışı çalışma zemini devam ettiği için kontrol altına alınamayan çalışma yaşamı sonucu iş bulmakta zorlanan ülkemiz insanının yasal yükümlülüklerini yerine getiremez duruma düşürüldüğünü, uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu olarak bir yanda iflaslar yaşanırken borçlarını ödeyemez duruma düşen dar gelirli esnaf, zanaatkâr ve emekçiler mahkemelerde davalarla yüz yüze kaldığı için zor günler yaşıyor.

Yaşanan haksızlıklara ve sömürü düzenine karşı dünya ve ülkemiz insanı ortak tepkilerini çekinmeden ve korkmadan ortaya koymalıdır. Bu nedenle tüm inşaat emekçilerini ve üyelerimizi 1 Mayıs emeğin bayramında iş bırakarak bayramlarını kutlamaya çağırırken dünya emekçilerinin de daha refah bir dünyada yaşamalarını temenni ederiz.”

İnşaat Taşeronları Birliği’nin 1 Mayıs mesajında, tüm emekçilerin kendilerine sunulan düzende daha sefil ve tutsak bir hayatı kabul etmeyeceklerini dünyaya haykırmaları gerektiği belirtilerek, “Hükümete de ülkemizde çalışmaya gelen işçilerin ve emekçilerin ucuz işgücü olarak görülmesini ve sosyal güvencesiz çalıştırılmalarını önlemek için etkin denetim ve denetleme yapacak tedbirleri bir an önce alaları için çağrımızı yineleriz” denildi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.