1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENDİKALAR 'HÜKÜMET PROGRAMINA' İNANMIYOR!
SENDİKALAR 'HÜKÜMET PROGRAMINA' İNANMIYOR!

SENDİKALAR 'HÜKÜMET PROGRAMINA' İNANMIYOR!

Sendikalar 'hükümet programına' inanmıyor!

A+A-

İktidar erkini; tavrı, yaklaşımı, grev ve eylem yoluyla ‘algıyı yönetme kabiliyeti’ bakımından daima şekillendiren sendika liderleri, Talat’ın ‘hayâlimdi’ dediği CTP-BG\UBP hükümet programına temkinle yaklaşmakla kalmadı açık şüphelerini dile getirdi…

Takvimli hükümet programına dair şimdiden duyulan güvenin âdeta ‘saflık’ olacağına işaret eden ve Kıbrıs Postası’na özel olarak değerlendiren sendika Başkanları, kimi zaman hükümet programına dair ‘-Cek -Cak’ yorumu yaptı, kimi zaman da hükümet programıyla ilişkili söz konusu bakanları beğenmedi…

Hiçbir surette ‘umutlu’ olduklarını ifade etmeyen sendikalar, takvimlemeye rağmen yazılana değil, yapılana bakacak…

    HÜR-İŞ Başkanı Latifoğlu: “Program cek cak… Reform hükümeti olacağına inanmıyorum. Uygulamada istişâre etsinler”

    DEV-İŞ G. Başkan Vekili Felek: “Çalışma yaşamıyla ilgili eksiklikler var. Belediyeleri batıranlar ne olacak?”

    KAMU-SEN Başkanı Özkardaş: “Göç Yasası yok. Nereden Buldun Yasası yok. Hortumcular ne olacak? Hırsız hırsızı yakalar mı! İnanmıyorum”

    KTAMS Başkanı Kaptan: “Güvenoyu alalı hafta geçti. Yaprak kıpırdamadı. Biz ne programlar gördük…”

    EL-SEN Başkanı Cesurer: “Özerkleştirmeyi daha önce de duyduk, hatta Bakanlar Kurulu Kararına bağlanmıştı. Parti programlarında vardı”

    KTÖS Genel Sekreteri Elcil: “Eğitimde güzel hedefler var ancak bunlar mazisiyle bir hayal kırıklığı olan bu Eğitim Bakanıyla olmaz”

    TÜRK-SEN Başkanı Bıçaklı: “Ne yazdıkları değil, ne yapacakları önemli. Yazılanlarda sıkıntı yok ama endişeliyim”

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Türk siyasetinde iktidar erkini; tavrı, yaklaşımı ve sahadaki grev ve eylemleriyle ‘algıyı yönetme kabiliyeti’ bakımından daima şekillendiren sendikalar ve liderleri, CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın koalisyon formülüne ilişkin ‘hayalimdi’ dediği CTP-BG\UBP hükümet programına temkinle yaklaşmakla kalmadı, açık şüphelerini dile getirdi…

Genel olarak hükümet programına şimdiden duyulan güvenin adeta ‘saflık’ olacağına işaret eden ve Kıbrıs Postası’na özel olarak değerlendiren sendika Başkanları, kimi zaman hükümet programına dair ‘-Cek Cak’ yorumu yaptı, kimi zamanda hükümet programıyla ilişkili söz konusu bakanları beğenmedi…

Sendikalar hükümet programında belirlenen takvimlemeye rağmen yazılanlara değil, yapılanlara bakacak…

Siyasal gözlemciler, sendikaların tarihinde ilk kez kurulan CTP-UBP hükümeti ve takvimlenmiş programı karşısında ‘tarihi’ bir rol alıp almayacakları konusunda şüpheli…

Sendika Başkanları, hükümet programına ilişkin düşünce ve öngörülerini Kıbrıs Postası’na anlattı.

Sendika liderleri programa karşı temkinli, hatta bütünüyle inançsız.

Hür-İş Başkanı Latifoğlu: “Program cek cak dolu… Reform hükümeti olacağına inanmıyorum. İstişare etsinler..”

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu hükümetin ve programının reform getireceğini inanmadığını ifade etti.

Latifoğlu şöyle dedi; “Program, bundan önceki hükümetlerde olduğu gibi –cek –cak’arla dolu… Tek fark takvimleme gibi görünüyor. Programın içeriği eğer, Sivil toplum ve sendikalarla istişare halinde uygulamaya geçmezse toplumu karşısında bulur. Program daha önceki hükümetlerin programları gibi… Reform iddiası olan hükümet programına doğrusu inanmıyorum”

Kamu-Sen Başkanı Özkardaş: “Göç Yasası yok. Nereden Buldun Yasası yok. Hırsız hırsızı yakalar mı? Güvenmiyorum, innamıyorum”

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Mehmet Özkardaş ise hükümet programında özellikle yolsuzluklar konusunda bir ört-bas olduğu gerçeğine dikkat çekti.

Özkardaş “oysa ‘Nereden Buldun?’ yasası ile yedi cedler irdelenmeliydi… Batık Bankaları hortumlayanlar ve Kalkınma Bankası’ndaki işler biliniyor. Batık Bankalarda hortumlanan paranın faiziyle birlikte bugünkü tutarı 750-800 milyon dolardır. Çok büyük bir miktar! Üstelik bu rakamın içinde Kalkınma Bankası’ndan alınıp da dönmeyen paralar yok” ifadelerini kullandı.

Başkan Özkardaş şöyle devam etti; “Hükümet programında yolsuzluklarla ilgili polise, savcılığa havale edilecek deniyor? Sevk edilince ne olacak?! Bizim için en önemlisi yolsuzluklar idi. Ama hırsız, hırsızı hiç yakalar mı? O nedenle hükümette ortak olarak bu dosyaları açamazlar. Açıkça söylüyorum: Biz hükümet programına güvenmiyor ve inanmıyoruz… Ayrıca bu Göç Yasası ne oldu? Programda adı geçmiyor… Sendikalaşmanın önü açılacak deniyor. Nasıl olacak bu ön açma? İnşallah bizi mahcup ederler ve kamuoyundan özür dileriz ama yapamazlar, inanmıyorum…”

 

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: “Eğitimde güzel hedef ve maddeler var ancak bunlar bir hayal kırıklığı olan Dürüst’le olmaz”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, hükümet programında özellikle eğitimle ilgili Eğitim Şurası kararları doğrultusunda maddeler olduğunu, buna elbette itirazları olmadığını ancak Eğitim Bakanlığına gelen Kemal Dürüst’le ortaya yazılı olarak konan vizyonu uygulamanın mümkün olmadığını vurguladı.

Elcil şöyle dedi; “Hükümet programında güzel hedefler, maddeler var. Özellikle eğitimle ilgili, Okul öncesi eğitimin devlet elinde olması gibi, Kolej Giriş Sınavlarının kaldırılma hedefi gibi… Ancak bunlar Eğitim Bakanlığına getirilen Kemal Dürüst’le olmaz. Buna inanmıyorum… Siyasi geçmişi, eğitim bakanlığı geçmişi ortada… Kemal Dürüst adı bizim açımızdan tam bir hayal kırıklığı olmuştur.”

Dev-iş Genel Başkan Vekili Felek: “Çalışma yaşamıyla ilgili eksiklikler var. Belediyeleri batıranlar ne olacak?”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Başkan Vekili Hasan Felek mevcut sistem, devam ettiği müddetçe en idealist hükümetlerin bile ancak bazı iyileştirmeler yapabileceğine dikkat çekerek bu anlamda “umutlu olmadığını” dile getirdi.

Felek şöyle konuştu; “Çok güzel şeyler yazılmış olabilir hükümet programında ancak bunların değeri, icraatta belli olur. Programdan ziyade biz, çalışanların günlük yaşamına dönük nasıl bir etkisi olacağına bakacağız…

Ayrıca hükümet programında iş yaşamıyla ilgili pek çok eksik var… Özelde sendikalaşma konusu bizim için önemli… Öte yandan yerel yönetimlerde örgütlü bir sendika olarak başta ‘Sosyal Güvenlik Yatırımları’ konusu gibi yerel yönetimlere mahsus sorunların aşılması noktasında bir beklenti içindeyiz. Bir de belediyeleri batıranlara hesap sorulması noktasında ne olacak?

Hükümet programındaki somut özerkleştirme vurgusunun ise olumlu olduğunu ifade edebilirim…”

EL-SEN Başkanı Cesurer: “Özerkleştirmeyi önce de duyduk, hatta Bakanlar Kurulu Kararına bağlanmıştı. Parti programlarında da vardı”

“Yazılana değil, yapılana bakarız” diyen El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise, özellikle özerkleştirme konusunda İrsen Küçük hükümetinin KIB-Tek’le ilgili özerk-leştirmeyi Bakanlar Kurulu kararına bağlamış olduğunu, son hükümet ortakları CTP ve DP’nin ise parti programlarında bile bunu dillendirmiş etmiş olduğunu hatırlatarak “siyasete güven sıfırdır. Umarım ülkeyi mevcut durumdan daha beter hale getirmezler. Konu program yoluyla topluma cek-cak değildir. Genel hatlarıyla enerji sektörünün özerk bir yapıya kavuşturulması hep var, vardı. Bu programda ise 2 yıllık bir sürenin ortaya konması dikkat çekici…” değerlendirmesini yaptı.

KTAMS Başkanı Kaptan: “Güvenoyu alalı hafta geçti. Yaprak kıpırdamadı”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan ise hükümetin takvimli vaatlerine olduğunu ancak güvenoyu alalı bir hafta olmasına rağmen ülkede yaprağın kıpırdamadığını, sessziliğin hüküm sürmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Hükümet Programına temkinle yaklaşan Kaptan şöyle dedi; “Biz geçmiş hükümetler boyu ne programlar gördük… Ne umutlar pompalandı. Geçmişte hepsi de çuvalladı. Hükümet programını hayata geçirmek bir ekip işidir. Bakanı, müsteşarı, müdürü… Daha önce olduğu gibi parti genel merkezlerinden devleti yönetmeye çalışmak en büyük hata olur… İnsan odaklı icraatlar yapılmalı, tüm halkın refahını artıran somut icraatlar olmalı…

Bakın bu hükümet, takvimli programıyla güvenoyu alalı bir hafta oldu. Ülke sessiz… Âdeta yaprak kıpırdamadı. Oysa ortada takvim var. Bu takvim için alt yapı gerekir…”

Türk-Sen Başkanı Bıçaklı: “Ne yazdıkları değil, ne yapacakları önemli. Yazılanlarda sıkıntı yok ancak endişeliyim”

İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ise, CTP-BG \ UBP Koalisyon Hükümeti’ne göreve başlamadan birtakım uyarılarda bulunmuş ve hükümet programına ilişkin bir yazılı açıklama yapmıştı.

“Yazılanlarda sıkıntı yok ancak endişeliyim” diyen Bıçaklı açıklamasında sendikalaşma, kurumların özerkleştirilmesi ve polisin sivile bağlanması gibi konuların takipçisi olacaklarını vurgulamış ve “özellikle özel sektörde çalışanların sömürülmesini ve esir gibi çalıştırılmalarını engellemek ve denetlenmesini sağlamak amacıyla özel sektörde çalışanların sendikalı olmaları için gerekli tedbirlerin alınmasına sermaye kesiminin hemen karşı çıkması düşündürücüdür. Sermayenin örgütlenmesinin yasalarla zorunlu hale getirilmesine ses çıkarmayan sermaye temsilcilerinin, emeğin örgütlenmesine karşı çıkma hakkı yoktur, Hükümet programına ne yazdıkları değil, ne yaptıkları yapacakları önemli” ifadelerini kullanmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.