1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENDİKALAR, KAMU ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ YASANIN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ
SENDİKALAR, KAMU ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ YASANIN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ

SENDİKALAR, KAMU ÇALIŞANLARIYLA İLGİLİ YASANIN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, teşkilat şemalarında çalışma başlatıldığını...

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, teşkilat şemalarında çalışma başlatıldığını; Kamu Görevlileri Yasası yürürlüğe girdiğinden beri, Kamu Hizmeti Komisyonu vasıtası dışında yöntemlerle işe alınan 7 bin 500 kişinin 2-3 yıllık bir çalışmayla yavaş yavaş eşit işe eşit ücret kapsamında yerini bulacağını söyledi.

Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’yla kamuda çalışmaya talebin azaltılmasının hedeflendiğini, ancak sadece kamuya giriş ücretlerini düşürmeyle bunun mümkün olmayacağını, yasanın özel sektörde güvenli iş olanağı yaratılmadan geçirildiğini belirten Denktaş, “daha fakir bir kamu görevlisi kesimi” yaratan bu yasaya kendisinin de karşı olduğunu ifade etti. Denktaş, ancak bir anda bu yasanın  kaldırılmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Serdar Denktaş, Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın değiştirilmesi için eylem ve ziyaretler düzenleyen Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkililerinden oluşan bir heyeti kabul etti.

Denktaş, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, hükümet ortakları arasında icraatlar için şartların öne sürüldüğü söylentilerinin gerçek olmadığını, ancak hükümet programındaki unsurların ne kadar süratli hayata geçirileceğinin her zaman gündemlerinin bir parçası olduğunu kaydetti.

Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’yla kamuda çalışmaya talebin azaltılmasının hedeflendiğini, ancak sadece kamuya giriş ücretlerini düşürmeyle bunun mümkün olmayacağını, yasanın özel sektörde güvenli iş olanağı yaratılmadan geçirildiğini belirten Denktaş, söz konusu yasal düzenlemeyle “daha fakir bir kamu görevlisi kesimi” yaratıldığını, bu nedenlerden dolayı yasaya karşı olduğunu ifade etti.

“TEŞKİLAT YASALARI ELDEN GEÇİRİLİYOR”

Söz konusu yasanın yarattığı olumsuzluğun ortadan kaldırılması için gerekli kaynağın ellerinde bulunmadığını ve Ankara’dan talep etmek zorunda olduklarını, bunu da yapamayacaklarını ancak yeni bir çalışma başlattıklarını kaydeden Denktaş, “Teşkilat yasalarını elden geçiriyoruz” dedi.

“BİR ANDA KALDIRIN DİYORSANIZ MÜMKÜN DEĞİL AMA...”

Kamu Görevlileri Yasası uygulanmaya başladığı günden itibaren 7 bin 500 kişinin Kamu Hizmeti Komisyonu vasıtası dışında yöntemlerle kamuya işe alındığını açıklayan Denktaş, “Bunların yavaş yavaş teşkilat şemasına uygun görevlendirmeler bulundukça, hangi yıl hangi yasaya göre işe alındığına bakılmaksızın eşit işe eşit ücret kapsamında yerini bulacak. Kaç yıl alacak? Belki 2-3 yıl. Ama bir anda bu yasayı kaldırın ve bu insanlara diğerlerinin aldığı maaşı verin diyorsanız, bu mümkün değil. Yasa geçirilmeseydi zaten bir sorun olmazdı. Ama yasa uygulanmaya konduktan sonra bunu bir anda maddi açıdan karşılamamız mümkün değil” diye konuştu.

Öğretmen ve özel sektör maaş ve çalışma koşullarında Türkiye’ye göre KKTC’nin geri kaldığını kaydeden Denktaş, “Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2-3 yıl alacak bir süreçten bahsediyoruz” dedi. Denktaş, bu sürecin nasıl hızlandırılabileceğini konuşmaya hazır olduğunu belirtti.

“ÖZEL SEKTÖR DÜŞÜNÜLMELİ”

Başbakan Yardımcısı Denktaş, cari harcamalar için Ankara’dan kaynak isteyemeyeceklerini belirterek, özel sektör güçlendikçe, kamu sektörü ne kadar küçültülürse daha iyi maaş verilebileceğini söyledi. Denktaş, eşit işe eşit ücret yaklaşımını ele alınırken özel sektörün de düşünülmesi gerektiğini vurguladı

Sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasının zorlanması gerektiği görüşüne karşı Denktaş, “Ne zaman zorlarım bilir misiniz? Kamudaki mentalite değiştiği ve Avrupa’daki sendikal yaklaşıma ulaştığı zaman. Hep isteyen değil...” dedi.

GÖKÇEBEL

Ziyarette konuşan KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, kamu görevlileriyle ilgili yasada yapılan değişikliğin gençleri “göçe zorlayan” ve kamuya yeni işe girenleri gelir düzeyini “açlık sınırının altına düşüren” bir yasa olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi

Kamuda yeni öğretmenlik yapmaya başlayan birinin Türkiye’de ayda 2 bin 325 TL, KKTC’de ise bin 900 TL aldığına işaret eden Gökçebel, Denktaş’tan yasanın değiştirilmesinin ivedilikle gündeme alınmasını talep etti.

Tahir Gökçebel ayrıca, ülkede sendikasız çalıştırılmasının engellenmesi için yasal düzenleme yapılmasını da istedi.

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da, seçim döneminde Serdar Denktaş’ın da Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na karşı olduğunu, söz konusu yasanın değiştirilmesi ve kamuda verimliliği artırmayı hedefleyen kamu reformunun da hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Söz konusu yasanın hayata geçtiği 1 Ocak 2011 hemen öncesi ile hemen sonrası işe alınanların maaş farkının yüzde 38 olduğunu ifade eden Kaptan, “Bu eşitsizliği, bu adaletsizliği ortadan kaldırmadan bir kere verimlilikten söz etmemiz mümkün değil” dedi.

Söz konusu yasanın kamuda verimsizliğin baş müsebbibi olduğunu kaydeden Kaptan, yasanın ivedilikle değiştirilmesini istediklerini kaydetti.

Hükümetle birlikte söz konusu yasanın yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için program geliştirmek istediklerini kaydeden Kaptan, hükümet harcamalarına da önlem alınması gerektiğini ifade etti.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, söz konusu yasanın kamuya giriş ücretlerini düşürdüğünden “ekonomide ciddi bir daraltma” da yaşandığını kaydetti.

Yasanın getirdiği diğer bir olumsuzluğun ise nitelikli kişilerin kamuya giriş ücretlerinin düşüklüğünden dolayı yurt dışında iş bulmayı tercih etmesi olduğunu belirten Elcil, dolayısıyla kamuda nitelikli eleman sayasının azalmasına yol açtığını söyledi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, söz konusu yasanın oluşturduğu olumsuzlukların telafisinin bazı ekonomik tedbirlerle mümkün olduğunu kaydetti.

Sendikanın hükümet tarafından alınabilecek 22 adet tedbiri içeren bir çalışması bulunduğunu kaydeden Elcil, çalışmada belediye sayısı ve ülke nüfusuna göre fazla olduğunu belirttiği polis sayısının azaltılması bulunduğunu kaydetti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.