1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENDİKALARIN GÖZÜ KOALİSYON SÜRECİNDE
SENDİKALARIN GÖZÜ KOALİSYON SÜRECİNDE

SENDİKALARIN GÖZÜ KOALİSYON SÜRECİNDE

Sendikalar ve örgütler, yeni kurulacak hükümeti bekliyor... Örgütlerin isteği, “şeffaf ve sözünün eri” bir hükümet...

A+A-

Millettekileri pazartesi günü yemin edecek, ardından hükümet görüşmeleri başlayacak. Geçmiş dönemi sıkıntılı ve eylemlerle geçiren sivil toplum örgütleri, gözünü sürece dikti. Sendika ve örgüt yetkilileri, geçen dört yılı hatırlatmayacak yeni bir dönemin başlamasını istiyor.


Seçim sonrasında, yeni millettekileri pazartesi günü yemine edecek. Ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hükümeti kurma görevi vermesi beklenen Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler, hükümet ortağını belirmek için görüşmelere başlayacak. Vatandaşlar gibi sendika ve örgütler de talepleri için yeni hükümetin oluşmasını bekliyor. Sendika ve örgüt yetkilileri, geçen dört yılı hatırlatmayacak yeni bir dönemin başlamasını istiyor. Sivil toplum örgütü temsilcilerine göre, yeni hükümet, “şeffaf olmalı” ve seçim sürecinde ortaya koyduğu programı harfiyen yerine getirmeli.


DP-CTP’ye daha sıcaklar
Havadis’e konuşan bazı sendika ve örgüt temsilcileri, mevcut koşularda en sağlıklı koalisyon hükümeti modelinin, DP-CTP olacağı düşüncesinde. UBP’yi halkın ana muhalefet partisi olarak görmek istediğini söyleyen sendika başkanları, geçmiş dönemde iktidarı eleştiren ve örgütlerle birlikte meydanlara inen CTP’nin UBP ile ortaklığa gitmesini etik bulmadıklarını kaydetti. Bazı örgüt temsilcileri ise, oluşacak hükümet formülünden çok ülkeyi refaha kavuşturacak adımların atılmasının önemine dikkat çekti.


Kaptan: Bu ülkenin UBP’ye ihtiyacı yok
KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, ülkenin hangi partiye ihtiyacı olmadığı noktasının önemli olduğunu söyledi ve “Bu halkın bundan sonra UBP’ye ihtiyacı yoktur. UBP’nin dört yılda ülkeyi getirdiği durum ortada” dedi. Kaptan, yoksulluğun olduğu, , işsizliğin hüküm sürdüğü, alım gücünün yok olduğu, gençlerin ülkeden göç ettiği ve kamusal alanların yeşil sermayeye peşkeş çekildiği bir dönem daha istemediklerini vurguladı. Gerek çalışanların gerekse halkın kendini yönetenlere karşı büyük oranda güvensizliği olduğuna da dikkat çeken Kaptan, şöyle konuştu: “Öncelikle yeni kurulacak olan hükümet, ülkenin durumunu iyi analiz etmeli. Planlı, programlı, hedefleri net ve kararlı olmalı. Kararlar da halkın yararına ve geleceğine dönük olmalı. Güven erozyonu yeniden tesis edilmeli.”


“En mantıklısı DP-CTP”
Kaptan, halkın yaşadıklarının ardından, en mantıklısının CTP- DP koalisyonu olduğunun altını çizerken, bu ortaklıkta TDP’den de yararlanılması gerektiğini vurguladı. Kaptan, “Bu kısacık dönemde oluşan üçlü koalisyon gerçekten halkta yeniden umutların yeşermesine neden oldu. Bu gözle görülür bir gerçektir. Matematiksel olarak bakıldığında sadece CTP-DP ortaklığı yeterlidir. Ancak UBP ile herhangi birinin koalisyon kurulması, seçimden önce halka söyledikleri ile mücadele alanındaki duruşları ile büyük oranda çelişecek. Bu da işe beş sıfır yenik başlamak demektir” dedi.


Bıçaklı: Yalan söylemesinler yeter
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da, bundan sonra “yalan söylemeyen” bir hükümet istediklerini kaydetti. Bıçaklı, seçim sürecinde söylenenleri, topluma verilen vaatleri yerine getirecek bir hükümet kurulması gerektiğini vurguladı. Bıçaklı, “Örneğin UBP’nin dışındaki, partiler paketi olduğu gibi kabul etmeyeceklerini, özellikle özelleştirmelerle ile ilgili görüşlerinin açık ve net olduğunu söylediler. Ayrıca halkın alım gücünün yüzde 40 oranında düştüğünü ortaya koydular. Bu konuda bayramdan sonra oluşacak olan hükümetin ne yapacağı gerçekten çok önemlidir. Ve sendikalar olarak bizim gözümüzün üzerlerinde olacak. UBP gibi 2009 seçim öncesinde verdiği vaatlerin dışında uygulamalar yapması halinde bu süre içinde UBP’ye yaptığımız eylemlerin belki on katını bunlara da yaparız” ifadelerini kullandı. Bıçaklı, partilerin birbirlerinden çok fazla farklı olmadığını, bu nedenle oluşacak koalisyondan çok, hükümet sürecinde yapılacakların önem taşıdığını dile getirdi. Bıçaklı, “UBP’nin yaptıklarına düne kadar tepki koyan, sendikalarla birlikte eyle yapan diğer siyasi partiler eğer şimdi UBP ile hükümet kuracaksa kendi takdirleridir” diye de konuştu.


Dilek: Tüm partiler hükümet olsun
Kamu-Sen Başkanı Sami Dilek, ekonomik çıkmazın bir düzene ve sisteme girmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun gereğini yapabilecek, güçlü, ulusal ilişlilerde KKTC devletini, halkını savunabilecek bir hükümet oluşmasını istediklerini söyledi. Dilek, şu anda çökmüş olan kamu sektörünün yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Halka dönük bütün taleplere de çare bulacak dürüst samimi bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu kaydetti ve şöyle dedi: “Bana göre en sağlıklı formül, Meclis’te olan partilerin hepsinin hükümette olması, hep bir ağızdan ortak noktada buluşması ve çarelerin birlikte üretilmesidir. Kırk yıldan beridir hep eleştiri, hep muhalefet yapıldı, sorunlara çare bulunmadı. Tüm partilerin hükümet kurması en mantıklısı. Görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp, yeniden yapılanmak için birlikte kolları sıvamak gerekir. Bir yumruk halinde, KKTC Meclisi, halkı refaha kavuşturmalı.”


Çıralı: Halk CTP-DP dedi
Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, seçim neticesinde halkın görevi CTP’ye yüklediğini söyledi ve geçmiş dönemde hükümet yapan UBP’ye de iktidarda olma görevi vermediğini söyledi. Çıralı, genel başkanı dahi seçimi kazanamayan UBP’ye bakıldığında, en sağlıklı hükümet oluşumunun CTP-DP koalisyonu olduğunu belirtti. “Halk bunu istedi” diyen Çıralı, beklentilerinin iki partinin bir hükümet programı üzerinde uzlaşarak, uygulamaya başlaması olduğunu dile getirdi. Çıralı, “Başından, hükümet kurulmadan önce uzlaşı konusunu, iyice kaleme almak lazım ki, daha sonra icraat döneminde sorun yaşanmasın. Bakanlık sayıları pazarlık görmek istemiyoruz. Üretime dayalı ve KKTC ekonomisinin sürdürülebilir, yapıya kavuşması için kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi için şimdiki durumdan kurtulmak lazım. Tüketici bir toplumdan, üretici bir hal almak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.