1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞENER ELCİL:''ANDIMIZ KALDIRILMALI...''
ŞENER ELCİL:''ANDIMIZ KALDIRILMALI...''

ŞENER ELCİL:''ANDIMIZ KALDIRILMALI...''

Bakan Arabacıoğlu, eğitim şurasında alınan ‘Andımızın kaldırılması’ ve İlahiyat Koleji’nin kapatılması kararlarını onaylamadığını, bunları dikkate almayacağını söyledi

A+A-

Milli Eğitim Şurası’nda, okullardaki ‘Andımızın’ kaldırılması ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılmasına ilişkin kararlar alınması ülke çapında geniş yankı buldu. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, şurada alınan kararların tavsiye niteliğinde olduğunu belirtirken, Andımızın kaldırılmasına ilişkin tavsiyeyi dikkate almayacağını söyledi.

Arabacıoğlu yaptığı açıklamada “Andımızın kaldırılmasını onaylamam, bu tavsiyeyi dikkate almam  ve değerlendirmem de mümkün değildir” dedi.

Dünyadaki futbol maçlarında her takımın kendi ülkesinin milli marşını okuduğuna dikkat çeken Arabacıoğlu “yani bu insanlar milli marşlarını okudukları zaman şöven mi oluyorlar?” diye sordu.

Arabacıoğlu, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması yönündeki öneriye de sıcak bakamadığını söyledi.

KTÖS Genel Selreteri Şener Elcil de “Andımız 1930’lu yıllardan kalma bir eğitim anlayışıdır. Artık hiç gereği yoktur”dedi.

Gerekli olanlar dikkate alınır

Bakan Arabacıoğlu “Milli Eğitim Şurasında ‘Andımızın’ kaldırılmasına ilişkin kararı nasıl karşıladınız?. Toplantıyı terk ettiğiniz doğru mu?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Mili Eğitim Şurası eskiden 9 yılda bir yapılıyordu,şimdi 5 yılda bir yapılıyor. Adı üzerinde şuradır. Yani herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Burada alınan kararlar tavsiye niteliğindedir. Biz bakanlık olarak bu toplantıları eğitimde daha ileriye gidebilmek için, daha faydalı, çağdaş bir eğitim anlayışı ile çocuklarımıza neler kazandırabilirizi eğitimcilerimizin de tavsiyelerini dikkate almak için yapıyoruz. Dolayısıyla bu tavsiyelerden gerekli olanları dikkate alıp hükümetin de onayı ile önümüzdeki yıllarda uygulamaya koyabiliriz.

Andımız konsunda evet tepki gösterdim ama bu tavsiyeyi halkımızın yorumuna bırakıyorum.Çok fazla yorumlamak istememem ama ben bir Milli Eğitim Bakanı  olarak Andımızın kaldırılmasını onaylamam, bu tavsiyeyi dikkate almam  ve değerlendirmem de mümkün değildir. Dünyada insanlar futbol maçlarına çıkar her bir takım kendi ülkesinin milli marşını okur kocaman stadlarda şöven mi oluyorlar yani ?”

Rumca dersleri olabilir

Bakan Arabacıoğlu, Rumca ders konusundaki görüşlerini açıklarken “bu konuya sıcak bakıyorum. Bana göre müfredata zorunlu ders olarak değil ama seçmeli ders olarak girebilir. Tıpkı Fıransızca, Almanca gibi. Ama haftada kaç saat olur ne kadar ağırlıklı olur bunu tartışabiliriz. Sonuç olarak aynı topraklarda yaşadığımız komşularımız vardır ve görmezden gelmemiz doğru değil” dedi.

Arabacıoğlu, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılmasına yönelik karara ise şu tepkiyi verdi:

   “Hala Sultan İlahiyat Koleji kapatılsın önerisine de sıcak bakamam, çünkü orada başlayan bir eğitim vardır ve müfredat devam etmektedir. Bizler hiçbir çocuğun veya kişinin eğitimde seçenek hakkını gasp edemeyiz. Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne de rağbet olduğu sürece ki talep vardır, öğrenci sayısı da az değildir, orası da kapatılamaz. Ama eğer ileride talep olmazsa veya gerekli olmayan bölümler görülürse bunu da günü geldiğinde tartışırız. Şu an için talep vardır ve devam eden bir müfredat vardır. Bunu tercih eden öğrenciler vardır  ve eğitimde seçenek onların da hakkıdır.”

Elcil:Şartlar değişti

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de yaptığı açıklamada, şura kararlarını savundu. Elcil, alınan kararların bağlayıcı yanı olmadığını, Andımızın kaldırılması talebinin eskiden beri gündemde olduğunu söyledi. Elcil şöyle dedi:

“Eğitim şurası tamamen ilerideki eğitim sürecini şekillendirmek için tavsiye niteliğinde yapılıyor. Bağlayıcılığı yoktur. Önümüzdeki 5-10 yıllık eğitim sürecini planlamak için yapılan tavsiyelerdir. Ve bana göre önemli kararlar alınmıştır. Andımızın kaldırılması yeni bir karar değildir Yıllardan beri böyle bir talep vardır. 1930’lu yılardan kalma bir eğitim anlayışıdır. Bana göre yüzlerce çocuğu dizip “Türküm,doğruyum” diye söyletmeye gerek yoktur. Okullarımızda bugün yabancı öğrenciler sayıca artmaktadır ve günümüzde gereği kalmamıştır.”

Rumca eğitim şarttır

Rumca derslerin müfredata alınmasının şart olduğunu belirten Şener Elcil “Bir çözüm olması halinde çocuklar Rumca bilmelidir. Ayrıca bu konunun müzakere masasına da getirilerek güneydeki  okullarda da Türkçe ders müfredat alınması için mücadele edilmelidir” dedi.

Şener Elcil Hala Sultan İlahiyat Koleji hakkındaki düşüncelerini ise şöyle açıkladı:

“Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne Kıbrıslı Türklerin ihtiyacı yoktur. Bizim ihtiyacımız yok yani. Dolayısyla gereği de yoktur. Kapatılarak yerine ihtiyacımız olan bölümler açılmalıdr ve dini eğitime ayrılan bütçe de  eğitimde farklı alanlara kaydırılmalıdır. Bugün andımız konusunda tepki gösterenler İlahiyat Koleji açılırken tepkisiz kalmışlardır. Onlar da Türkiye’deki iktidara yaranmak için bunu yaptılar.”

Andımız 1933’te çocuklara armağan edildi

Yetmiş yedi yıldan beri ilkokullarda her sabah söylenmekte olan “Öğrenci Andı” nı yazan ve 23 Nisan 1933'te Türk çocuklarına armağan eden de Dr. Reşit Galip’tir.

Prof. Dr. Afet İnan, “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” adlı eserinde  Dr. Reşit Galip ve “AND” hakkında şunları yazdı:

“1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü’ne geldiği vakit, Atatürk’ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı. “Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı” dedi:

"Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun."

Türkiye’de kaldırıldı

Türkiye, geçtiğimiz yılın Ekim ayından itibaren Andımızın okullarda okunmasını kaldırdı. Oldukça sert tartışmalar sonrasında yürürlüğe giren bu uygulama henüz Kuzey Kıbrıs’a yansımadı.

 

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.