1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENNAROĞLU, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ, KURAKLIK TAZMİNATLARI, TOHUMLUK FİYATLARINI AÇIKLADI
SENNAROĞLU, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ, KURAKLIK TAZMİNATLARI, TOHUMLUK FİYATLARINI AÇIKLADI

SENNAROĞLU, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ, KURAKLIK TAZMİNATLARI, TOHUMLUK FİYATLARINI AÇIKLADI

Doğrudan Gelir Desteği, kuraklık tazminatları, tohumluk fiyatları belirlendi.

A+A-

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, yazılı bir açıklama yaparak, Bakanlar Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği toplantıda, tohumluk fiyatları, Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri ve çeşitli konularda verilecek prim ve destekler gibi konularda aldığı kararlar hakkında bilgi verdi.

TOHUMLUK FİYATLARI

Sennaroğlu, 2014-2015 zahire üretim dönemi için ihtiyaç duyulacak tohumluğun sağlanması yönündeki çalışmalar kapsamında yerli ürün arpa, buğday, tritikale ve fiğin Toprak Ürünleri Kurumu tarafından bugünden başlamak üzere zahire üreticilerinden alınarak, tohumluk materyali olarak hazırlanmasına müteakip yeniden zahire üreticilerine intikal ettirilmesi yönünde karar üretildiğini belirtti.

Sennaroğlu, yerli ürün arpanın alım fiyatının da 0.65 TL/Kilo olarak belirlendiğini; Toprak Ürünleri Kurumu’na yerli ürün arpasını tohumluk olarak satan zahire üreticilerine, kilo başına verilmesi kararlaştırılan 0.20 TL’lik tohumluk destekle birlikte arpanın kilosunun 0.85 TL’den alınacağını kaydetti.

Sennaroğlu, alımı yapılarak tohumluk materyali olarak hazırlanacak olan yerli ürün arpa, buğday, tritikale ve fiğin, zahire üreticilerine bedelsiz olarak intikal ettirileceğini de ifade etti.

KURAKLIK TAZMİNATLARI

Sennaroğlu, kuraklık tazminatı almaya hak kazanan bölgelerdeki üreticilere kuraklık tazminatı kapsamında, yüzde 90 zarar gören arpa ekili alanlarda dönüm başına 25 kg arpa tohumu, buğday ekili alanlara 25 kilo buğday tohumu, fiğ ekili alanlara dönüm başına 15 kg fiğ tohumu, tritikale ekili alanlara da dönüm başına 30 kilo tritikale tohumu materyali verilmesinin de karara bağlandığını belirtti.

Sennaroğlu, yüzde 70 oranında zarar gören alanlara tohumluk materyalinin yüzde 70 oranında, yüzde 50 zarar gören alanlara da tohumluk materyalinin yüzde 50 oranında verilmesinin de kararlaştırıldığını ifade etti.

Tohumluk ihtiyacı olmayan zahire üreticileri için de karar üretildiğini söyleyen Sennaroğlu, tohumluk ihtiyacı olmayan zahire üreticilerinin tohum tazminatlarının, tohum yerine parasal olarak hak sahibi zahire üreticilerine ödeneceğini belirtti.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİ

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Bakanlar Kurulu’nda Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri ile ilgili alınan kararlar hakkında da bilgi verdi.

Sennaroğlu, tahıl (arpa, buğday, yulaf, tritikale vb.) ile yem bitkileri (fiğ, fiğ+tahıl, mürdümük, arpa hasılı, mısır, yonca vb.), nadas ve sebze alanlarına 2013 - 2014 üretim yılı için dönüm başına 30 TL Doğrudan Gelir Desteği ödeneceğini duyurdu.

Narenciye alanlarına, 2013 – 2014 üretim yılı için dönüm başına 200 TL Doğrudan Gelir Desteği ödeneceğini belirten Sennaroğlu, meyve ağaçları, bağ, ve sera alanlarına ise, 2013 – 2014 üretim yılı için dönüm başına 100 TL Doğrudan Gelir Desteği ödeneceğini kaydetti.

Sennaroğlu, söz konusu ödemelerin arpa, buğday, yulaf, tritikale vb. ile yem bitkileri (fiğ, fiğ+tahıl, mürdümmük, arpa hasılı, mısır, yonca vb.), nadas ve narenciye ile ilgili kısımlarının yüzde 50’sine tekabül eden bölümünün avans olarak ödenmesi, geriye kalan miktarların tümünün hesap kapatma ödemesi olarak yapılması yönünde karar alındığını ifade etti.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİ İÇİN MİKTARLAR

Küçükbaş hayvan üreticilerine ödenecek Doğrudan Gelir Desteği hakkında alınan kararları açıklayan Sennaroğlu, 2014 yılı Ocak-Haziran dönemine ait birinci taksit küçükbaş hayvan Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin, hayvan sayısı 1-200 olan üreticiler için hayvan başına 26 TL, hayvan sayısı 201-350 olan üreticiler için 24 TL, hayvan sayısı 351-550 olan üreticiler için 22 TL, hayvan sayısı 551-1000 olan üreticiler için 8 TL olarak belirlendiğini, hayvan sayısı 1001 ve üzeri olan üreticilere ise herhangi bir destek olmadığını kaydetti.

“ALTYAPI İÇİN TEŞVİK PRİMİ VERİLECEK”

Bakanlar Kurulu’nda hayvan barınakları ile tarımsal ve/veya hayvancılık amaçlı su kuyularının elektrik altyapıları için üreticilere teşvik primi verilmesi yönünde karar alındığını belirten Sennaroğlu, bu bağlamda kuyu başına 10 Bin TL’yi aşmamak üzere üreticilere teşvik primi verileceğini ifade etti.

PATATESİN PAKETLENMESİ İÇİN DESTEK

Sennaroğlu, patatesle ilgili olarak ise, 2014 İlkbahar ürünü patates üretim döneminde iç piyasa tüketim fazlası patatesin, Toprak Ürünleri Kurumu veya Tarım Dairesi tarafından onaylanan özel kişi ve/veya firmalara ait paketleme tesisleri tarafından paketlenmesi ve bu durumda söz konusu paketleme tesislerine ton başına 100 TL destek verilmesinin karara bağlandığını belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.