1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SENNAROĞLU: “GÜNEY KIBRIS’TAN ELEKTRİK SATIN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
SENNAROĞLU: “GÜNEY KIBRIS’TAN ELEKTRİK SATIN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

SENNAROĞLU: “GÜNEY KIBRIS’TAN ELEKTRİK SATIN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Sennaroğlu: “Güney Kıbrıs’tan elektrik satın alınması söz konusu değil”

A+A-

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Güney Kıbrıs’tan elektrik satın alınmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Bakan Sennaroğlu, Rum basınında yer alan “KKTC’nin Türkiye’den su temin projesi kapsamında ortaya çıkan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için Güney Kıbrıs’tan elektrik enerjisi satın alacağı, bu çerçevede KIB-TEK ile Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) gayrı resmi temas halinde olduğu” yönündeki iddiaları yanıtladı.

Bakan Sennaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, KIB-TEK ile AİK arasında gayrı resmi temasların olduğunu, ancak söz konusu temasların basında dile getirildiği gibi su temin projesi ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını vurguladı.

Sennaroğlu, günümüz koşullarında KIB-TEK’in Güney Kıbrıs veya Türkiye sistemleri ile enterkonnekte olmasının getireceği faydalardan yola çıkarak, bu yöndeki araştırma ve temasların zaman zaman olabileceğini, KIB-TEK ve AİK arasındaki temasın da bu çerçevede olduğunu söyledi.

“ENTERKONNEKTE SİSTEM HER İKİ TOPLUM İÇİN FAYDALI”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, enterkonnekte sistemin arz güvenliğini artırması yanında bir çok teknik avantajı bulunduğunu belirterek, iki kurum yetkililerinin bu çerçevede bir araya geldiğini açıkladı.

Sennaroğlu, iki kurum yetkilileri arasında gerçekleşen gayrı resmi temaslarda enterkonnekte sisteme geçilmesinin hem Güney, hem de Kuzey Kıbrıs’ın faydasına olacağı konusunda hemfikir olunduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, 2006 yılında ihtiyaç açığını kapatmak için Güney Kıbrıs’tan elektrik satın alındığını, 2011 yılında ise Güney Kıbrıs’ta meydana gelen patlamada elektrik santralinin devre dışı kalmasıyla Rum tarafınca uzunca bir süre Kuzey Kıbrıs’tan elektrik alındığını hatırlatarak, benzer durumlarda enterkonnekte sisteme bağlı olmanın her iki toplumun yararına olduğunu vurguladı.

“KURULU GÜCÜMÜZ YETERLİ”

Söz konusu temaslarda kapasite ihtiyacı gibi bir konunun gündeme gelmediğine de dikkat çeken Sennaroğlu, Türkiye’den su temin projesi kapsamında pompa ve diğer sistemlerin çalıştırılmasında ortaya çıkacak elektrik enerjisi ihtiyacı için hala hazırda olan kurulu gücün yeterli olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs’ta üretilen elektriğin maliyetlerinin göz önüne alınması halinde, daha pahalı elektrik üretimi yapılan Güney Kıbrıs’tan bu aşamada elektrik alınmasının zaten ekonomik olmadığını ifade eden Sennaroğlu, böylesi bir durumun ancak bir arıza halinde, arıza süresiyle sınırlı olarak mümkün olacağını belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.