1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SERDARLI’DA İLGİNÇ EFSANE
SERDARLI’DA İLGİNÇ EFSANE

SERDARLI’DA İLGİNÇ EFSANE

Serdarlı’da bulunan Durmuş Dede Türbesi efsanesi ile herkeste hayret

A+A-

GÜCÜ VE KORUYUCULUĞUNA İNANILIYOR: Serdarlı’da bulunan Durmuş Dede Türbesi’nin 1974 Barış Harekatı sırasında Rumlar tarafından geçilememesi nedeniyle gücü ve koruyuculuğu olduğuna inanılıyor. Durmuş Dede’nin Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethi sırasında şehit olan bir asker olduğu öne sürülüyor

Serdarlı’da bulunan Durmuş Dede Türbesi hem efsanesi ile hem de adak yeri olarak kullanılması nedeniyle dikkat çekiyor. Türbe ile ilgili efsane herkesi hayrete düşürüyor.
Ülkenin dört bir yanından türbeyi ziyaret için gelen vatandaşlar olmasını istedikleri şeyler için orada adak adıyor. Ayrıca turistlerde bu türbeye ilgi gösteriyor. 
Serdarlı’da adak yeri olarak da ziyaret edilen Durmuş Dede Türbesi’nin Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethi sırasında şehit düşen bir askerin türbesi olduğunu tahmin ediliyor.
Bölge halkından alınan bilgiye göre türbenin esas yerinin hasara uğraması nedeniyle 1958 yılında 300 metre batıya taşındığı öğrenildi.

Türbenin efsanesi
Bir kadın su almak için çeşmeye gider ve orada üzüm yiyen bir çocuk görür. Kadın şaşır ve bu mevsimde üzümü nereden bulduğunu sorar. Çocuk ise dedesinden aldığını söyler. Merakını gideremeyen kadın çocuğa dedesinin kim olduğunu sorar. Çocukta dedesinin adının Durmuş olduğunu söyler. Kadın bu seferde çocuğa dönerek nerede otuyorsunuz diye sorar ve çocuk biraz yürüdükten aniden görünmez olur. Bu olayı yaşayan kadın her önüne gelene anlatır. Ancak kimse inanamaz. 

Taşınma nedeni…
Efsaneye göre türbenin yerinin değişmesinin nedeni ise Durmuş Dede’nin çeşme başındaki kadının rüyasına girmesi.
Çeşme başındaki kadının rüyasına giren Durmuş Dede ayak ağrılarından, türbesinin onarılmasından ve yakılan duvarından bahsediyormuş. Ancak kadının rüyasına kimse inanmamış. 
Bir süre sonra türbenin ayakucu tarafındaki duvar yıkılmaya ve çatlamaya başlamış. Söylentiye göre duvarın ağırlığından rahatsız olan Durmuş Dede ayaklarını oynatmış ve duvar çatlamaya başlamış.
Bir süre sonra türbe yapılır ancak yine çatlamaya başlar. Bundan usanan ustalar türbeyi başka bir yere taşır. Ancak Durmuş Dede’nin yeni türbeyi beğenmediği ve eski yerinde gezdiği söylenir. Yine aynı efsaneye göre Durmuş Dede’nin beyaz giysilerle mezarlığa giden bir yolda görüldüğü iddia edilir.

Rumlar Durmuş Dede Türbesi’ni geçemedi
1974 Barış Harekatı’nda ise Rumlar Durmuş Dede’nin türbesinin bulunduğu yere kadar Serdarlı’yı  işgal edebilmiştir. Bu nedenle Durmuş Dede Türbesi’nin gücünün ve koruyuculuğunun olduğuna inanılmaktadır.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.