1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "SERİNLERKEN" DİKKATLİ OLUN
"SERİNLERKEN" DİKKATLİ OLUN

"SERİNLERKEN" DİKKATLİ OLUN

Sağlıksız deniz, havuz ve plajlar; sarılık, çocuk felci, tifo, tifüs, dizanteri gibi birçok ciddi hastalığın oluşmasına yol açabiliyor.

A+A-

SEÇİM YAPARKEN DİKKAT EDİN… Sağlıksız havuz, plaj ve denizler hastalık saçıyor. Sağlık uzmanları vatandaşları havuz, deniz ve plaj tercihi yaparken yakınında sanayi tesisi, yoğun apartman ve otellerin bulunmadığı yerleri tercih etmesi konusunda uyarıyor.

Sıcak yaz aylarında serinlemek için gidilen havuz ve denizler birçok hastalığa da kapı açabiliyor. Sahil, yüzme havuzu ve denizlerde, özellikle dışkı ve kanalizasyon atıkları sayesinde oluşan birçok hastalık insana geçebiliyor. Uzmanlar bu konuda özellikle bağışıklık sistemleri baskı altında olan çocuk, yaşlı ve kanser hastalarını uyarıyor.

Havadis’e konuşan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Eğitim Sorumlusu ve İç Hastalıkları Uzmanı Erden Aşardağ havuz, deniz ve sahillerden bulaşabilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi. Aşardağ, sahil, deniz ve havuzların özellikle dışkı ve kanalizasyon atıkları sayesinde oluşabilecek hastalıkları şöyle sıraladı:

• Her türlü barsak enfeksiyonları
• Orta kulak iltihapları, sinüzit
• Bulaşıcı sarılık, çocuk felci,  tifo, dizanteri, leptospiroz ve halkalı kurtlar, askariasis  

Haşerelerin olduğu yerde denize girmeye dikkat

Uzman doktor Aşardağ vatandaşları özellikle haşerelerin olduğu yerlerde denize girmemeleri konusunda uyardı. Aşardağ şu şekilde konuştu:

“Özellikle sıçanların bol olduğu yerlerde denize girenlerde memleketimizde çok sık görülen bir yaz hastalığı olan tifus ve leptospiroz sıklıkla görülebilmektedir. Leptospirozda çoğunlukla ishal karın ağrısı ve zatürre bir arada olabilmekte ve tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Tifus hastalığı belirtileri bir gün önce kişi çok sağlıklı iken aniden çok yüksek ateş alında çok şiddetli ağrı kas ağrıları ve aşırı halsizlikle başlamasıdır. Bu durumda mutlaka hekiminize başvurmayı ihmal etmeyiniz. Özellikle ishali başlayan hastalarımızda dışkının kanlı ve sümüklü gelmesi, ishalin ateş üşüme titreme ile beraber gelmesi, gıda ve sıvı alınamayacak derecede kusmaları olması, şiddetli karın ağrısı ayağa kalkınca baş dönmesi ve baygınlık hissi olması önemlidir ve bir sağlık merkezine başvurulmasını gerektirir. Özellikle ishali başlayan hastalarımızda dışkının kanlı ve sümüklü gelmesi, ishalin ateş üşüme titreme ile beraber gelmesi, gıda ve sıvı alınamayacak derecede kusmaları olması, şiddetli karın ağrısı ayağa kalkınca baş dönmesi ve baygınlık hissi olması önemlidir ve bir sağlık merkezine başvurulmasını gerektirir.”

Su kontrolleri yapılmalı

Aşardağ, plajlardaki, su kalitelerinin her gün sabah ve akşam olmak üzere örnekleme ile kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Aşardağ şu ifadeleri kullandı:

“Plajlardaki su kalite ve mikrobiyolojik kontrolleri mutlaka usulüne uygun yapılmalıdır. Sabah 05.00 ve akşam 00.00’den sonra örnekleme yapılmalıdır. Kıyıdan 10 metre açıktan başlayıp 100-250 metre aralarla örnek alınmalıdır. Kumlar mikropları taşıması açısından çok tehlikelidir ve mantar dahil her türlü bulaşıcı hastalıkları yayabilmektedirler. En iyisi direk kumla temas mümkünse kesilmelidir. Sahil suyu su yosunları midye ve balıklar aracılığı ile yine hastalık etkeni olabilmektedir. Açık denizde avlanmamış balık ve midyeden mümkünse kaçınılmalıdır. Denize dökülen, sahillere yakın fabrikaların kimyasal artıkları ciltte alerjik reaksiyonlar oluşturabilmekte ve kanserojen maddeler içerebilmektedir.”

Plaj seçerken dikkat edelim

Özellikle gidilen plajların yakınında sanayi tesisi ve kanalizasyon boşaltılan bir alan olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aşardağ, ayrıca yakınında yoğun apartman ve otellerin bulunduğun plajlara ve denizlere gidilmesinden kaçınılması konusunda uyardı. Aşardağ şu ifadeleri kullandı:

“Pratik olarak 1-2 metre derinlik net ve berrak görülmelidir. Bulanıklık olmamalıdır. Koku olmamalıdır. İçinden buhar çıkmamalıdır. Kendi rengi dışında renk bulaşmış olmamalıdır. Denize girilen yerlerde ani derinleşme aniden boylama olmamalıdır. 1-2 metre denizden içeriye girildik sonra yüzde 10 oranında derinleşmelidir. Denize dalmalarda deniz veya havuz derinliğinin 3-7 metre derinliğinde olması gerekmektedir. Sığ sular mutlaka ciddi baş boyun yaralanmalarını beraberinde getirir. Atlama tahtası 3 metre yüksekliği geçmemelidir. Deniz araçlarının tekne atıkları, yanmamış yağ atıkları kıyıda özel kanalizasyona ve sisteme boşaltılmalıdır.”

 

Havadis

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.