1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SERİNLEYECEĞİM DEYİP GEÇMEYİN!
SERİNLEYECEĞİM DEYİP GEÇMEYİN!

SERİNLEYECEĞİM DEYİP GEÇMEYİN!

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Hatice Faydalı, yüzme havuzlarını tercih eden vatandaşlara uyarılarda bulundu:

A+A-

Uzmanlar, hijyen olmayan yüzme havuzlarına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor. 

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Hatice Faydalı, son yıllarda yüzme havuzlarına ilginin arttığını belirterek, vatandaşlarımızın havuzlara girerken, “Ben bu havuzlardan mikrop kapabilirim” endişesi taşıyıp, dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Faydalı, Sağlık Bakanlığı’nın plaj ve otellerin tahlillerini yaparak sonuçlarını bakanlığın web sitesi olan *www.saglikbakanligi.com*adresinden yayınlandığını söyledi.

Vatandaşlara, bakanlığın sitesine girip havuzların durumu hakkında kendi sağlıkları açısından bilgi almalarının önemine işaret eden Faydalı, “Kirli su belki gözle fark edilebilir ama klor oranını fark edemezsiniz. Fazla klor kanserojen olabilir. Bu yüzden biz klor düzeyine bakıyoruz” dedi.  

Havuzun temiz olduğunu anlamak için suya bakıldığı zaman berrak olması ve suyun renginin yerdeki fayansınkinden daha mavi olması gerektiğini anlatan Faydalı, havuz sularını kirleten baş etkenler arasında insan teri, toprak, güneş yağı, insan idrarı gibi faktörlerin olduğunu kaydetti.

Havuzlar konusunda ilgili şahıslara sıhhiye müfettişlerinin eğitim verdiğini de anlatan Faydalı, havuzların ayda bir kez kontrol edildiğini söyledi.

Klora dikkat edilmeli
Yüzme havuzlarının bakımının çok önemli olduğunu kaydeden Hatice Faydalı, havuzların bakımını üstlenen şirketlerin dikkatli bir şekilde klormetre ile önce havuzların içerisindeki suya konulan kloru ölçmeleri ve eksik klor bulunması halinde ilave edilmesi gerektiğini söyledi.

Şirketlerin havuzları haftada iki veya üç kere ilaçlamasının şart olduğunu, ancak bu yapılırken, klorun dozuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Faydalı, suya fazla klor katıldığı zaman vücutta çeşitli hastalıklar ve zararlara yol açılabileceğini kaydetti.

Nelere dikkat edilecek?
Hatice Faydalı, havuza gireceklerin özellikle insanın kendi hijyen temizliğine dikkat etmesi ve havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle havuzun içerisinde yabancı maddeler olmaması gerektiğini kaydeden Faydalı, fazla klorun alerjik reaksiyona sebep olabildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:   “İnsanlar havuza girerken mutlaka duş almalıdır. Çünkü insanların da kirli bir derileri vardır. Başkalarına zarar vermememiz için duş almak şarttır. Çocuklarımıza havuzda nasıl davranmaları gerektiğini öğreteceğiz. En azından idrarlarını tutmalarını gerektiğini öğreteceğiz ve bireysel temizlikte sosyal temizliğimizi sağlamış olacağız. Gece saat 21.00’den sabah saat 10.00’a kadar havuza girilmemesi gerekir. Çünkü suyun dinlenmesi lazımdır. Yani, kişiler burada girecekleri havuzlarda ‘acaba bu su dinlendirildi mi, ilaçlama tam yapılıyor mu, gözle bakıldığında temiz görülüyor mu, duşumu aldım mı’ gibi soruları kendi kendine sorması gerekir.”
  
Mikrop bulaşabilir
Havuzun kirli olmasıyla birlikte, suyun yutulmasıyla insanlara mikrop bulaşabildiğini kaydeden Faydalı, sudan sindirim kanalıyla birçok mikrobun bulaşabildiğini ve ülkemizde en fazla bulaşan hastalıkların başında ise kulak iltihabının geldiğini kaydetti.

Su tuzlu olmadığı için ve klorun da eksik konulması durumunda havuzlarda rahatlıkla mikrop ürediğini anlatan Faydalı, insanlarımızın idrarlarını havuza yapması durumunda sindirim kanalından bulaşan ve tehlikeli Hepatit-A (sarılık) riskinin fazla olduğunu belirtti.

Faydalı, havuzlardan bulaşan hastalıklar içerisinde ishal, mantar hastalıkları, ayak parmaklarında görülen mantarlar, sindirim sistemi hastalıkları ve daha birçok hastalık bulunduğunu söyledi.

Faydalı, “Havuz suyunun ne kadar temiz olup olmadığına dikkat edilmesi şarttır. Bu konuda Temel Sağlık Hizmetleri olarak gerekli kontrolleri yapıyoruz” dedi.

Denetimler aralıksız sürüyor
Hatice Faydalı, ülke genelinde bulunan plajlar ile yüzme havuzlarının rutin olarak kontrol edildiğini kaydetti.

Daire olarak insan sağlığına büyük önem verdiklerini, bu bakımdan gerekli kontrollerin sürekli olarak yapıldığını söyleyen Faydalı, sorun çıkması halinde hemen üzerine gittiklerini ve havuzun hemen temizlettirildiğini belirtti.

Bir şikayet olması durumunda, olay yerine giderek yerinde inceleme yaptıklarını kaydeden Faydalı, vatandaşlara, kendi sıhhatleri açısından havuzları temiz tutmalarını önerdi.   

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.