“1 YIL ÇALIŞAMAYACAĞIM”

“1 yıl çalışamayacağım”

Türkiye'den KKTC'ye işçi olarak gelen Ahmet Aydemir, iş kazası geçirdikten sonra, çalıştığı şirketin kazayı Çalışma Dairesi'ne bildirmemesi nedeniyle, iş görmezlik ödeneği alamadığını iddia etti. Ahmet Aydemir’in iddiaları üzerine Çalışma Dairesi, araştırma başlattı. KKTC’deki çalışma izni halen devam eden Aydemir’in kaza geçirdiği ve yaralandığına dair ilgili şirket tarafından herhangi bir bildirim yapılmadığı gibi Aydemir’in de şahsen müracaatta bulunmadığı anlaşıldı.
 
Ceren ÖZBİL

KKTC'ye ekmek parası kazanmak için gelen Ahmet Aydemir, geçirdiği iş kazasının ardından, ameliyat olduğunu ve beş parasız olarak ülkesine dönmek zorunda kaldığını iddia etti.

Kazada ayağının kırılması nedeniyle doktor tarafından yaklaşık 1 yıl çalışmasının doktor tarafından yasaklandığını belirten Aydemir, o dönemde çalıştığı inşaat şirketinin kendisiyle ilgilenmemesi ve bıraktığı belgeleri de Çalışma Dairesi'ne teslim etmemesi nedeniyle Sosyal Sigortalar’dan da iş görmezlik ödeneği almadığını öne sürdü.

KIBRIS Gazetesi'ne ulaşan Ahmet Aydemir, 20 Haziran 2016 tarihinde bir inşaat şirketinde çalışırken iskeleden düştüğünü ve bacağını kırdığını söyledi.

Aydemir, 3 ay iş göremez raporu aldığını ancak, o dönemde çalıştığı şirketin sigortaya beyanda bulunmaması nedeniyle şu anda maaş alamadığını iddia etti.

"Günlerce hastanede kaldım"

Aydemir, ameliyat olduktan sonra yaklaşık 20 gün hastanede yattığını ve bu esnada hiç bir şirket yetkilisinin gidip kendisi ile ilgilenmediğini ifade etti.

Taburcu olduktan sonra Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldığını belirten Aydemir, sigorta için gerekli işlemlerin yapılması adına belgeleri bir şirket yetkilisine verdiğini ve o şirket yetkilisinin de belgeleri ilgi kuruma ulaştırmadığını iddia etti.

Aydemir, 1 yıla yakın çalışamayacağını belirterek, bu konuda yetkililerden Sosyal Sigorta maaşını alabilmek için yardım istedi.

Çalışma Dairesi araştırma yapıyor

Çalışma Dairesi'nden edinilen bilgiye göre Ahmet Aydemir'in KKTC'deki çalışma izninin süresi hâlâ devam ediyor. Daire konuyla ilgili araştırma başlattı.

Daire yetkililerinden alınan bilgiye göre, şirketin iş kazasını bildirmediği durumlarda kişi kendisi daireye müracaata bulunabilir.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda da daire gerekli araştırmayı yapıp, ilgili şirketin kazayı bildirmemesi durumunda şirkete ceza kesileceği öğrenildi.

Yasada şu şekilde yer alıyor:

İşveren, işyeri veya iş ile ilgili her türlü iş kazasını, meslek hastalığını veya tehlikeli olayı, kaza ve olayın gerçekleştiği veya hastalığın doktor raporu ile tespit edildiği ve işverene tebliğ edildiği tarihten başlayarak en geç iki iş günü içinde daireye bildirmek zorundadır.

Bakanlığın ilgili birimlerine yapılacak olan bildirim, daireye yapılmış bildirim olarak kabul edilir.

İşverenin, kendisinin iş kazasına uğraması ve iş kazasının daire tarafından uygun görülecek bir nedene dayanması halinde, iş kazasının iki gün içerisinde bildirilmesi şartı aranmaz.

İşverenler, işyerinde veya işte meydana gelen bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmak ve bunlarla ilgili rapor hazırlamak zorundadır.

İş kazaları ve meslek hastalıklarının kaydı ve hazırlanacak raporlar ile bildirim formları daire müdürlüğü tarafından hazırlanıp işverenlere verilir.

Kıbrıs