10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Üstel, 10 Aralık 1948’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen,

ÜNAL ÜSTEL MESAJ YAYIMLADI

Meclis Başkanı Yardımcısı Ünal Üstel,
10 Aralık 1948’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen, İnsan Hakları Evrensel Beyyannemesi’nin, tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını güvence altına alan evrensel anlayışın yansıması olduğunu belirtti.

Üstel, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Ünal Üstel, mesajında şunları dile getirdi:

“İnsan hakları, bütün insanlığın ortak değeri, tüm uygar ülkelerin ortak paydasıdır. İnsanlar arasında hiçbir zaman ayırım gözetmeksizin onlara hür, eşit bireyler olarak, insan onuru ile bağdaşan tarzda muamele etmek, insan hakları kavramının özüdür.

Günümüzde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda en temel hak olan yaşama hakkından, eğitim hakkına kadar insana yaraşır bir şekilde yaşamın sürdürülmesi ve toplumsal huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi ülkelerin bir iç sorunu olmaktan çıkmış, tüm insanlığın ortak bir sorunu haline gelmiştir.

İnancım şudur ki; bu ortak sorun bölge ülkelerinin  demokratik değişimlerini ve dönüşüm süreçlerini hızla tamamlaması ve istikrarlarını  sağlaması ile kısa zamanda aşılacaktır.

İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki sorumluluk öncelikle devletlere ait olmakla birlikte bu görev medyadan sivil toplum örgütlerine kadar tüm kuruluş ve bireylerin saygı ve hoşgörü çerçevesinde işbirliğini gerektirmektedir. Bu hak ve özgürlükler ; cinsiyete ırka ,renge dile, dine servete, siyasal veya başka düşünceye, dayanan herhangi bir ayırım gözetmeden sağlanmaktadır.”

İnsan haklarının tüm dünyada her geçen gün daha fazla saygı göreceği inancı ile, vatandaşlarımızın ve uluslararası toplumun insan hakları gününü kutluyorum.”

TAK