4 AYDA 57 İNŞAAT DENETLENDİ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), 1 Ocak 2014 tarihinde LTB sınırları dahilinde başlattığı etkin yapı denetimlerini ciddiyetle ve tutarlı bir şekilde sürdürüyor.

Ülke genelinde bir ilk olan yapı denetimi ile ilgili geçtiğimiz yıl tüm paydaşların katılımı ile alınan karar, Belediye Meclisi’nin onayı sonrasında yasallaştırılmıştı. Çalışmalar çerçevesinde 4 aylık süre zarfında 57 adet inşaat etkin yapı denetime tabi tutuldu.

Yapım aşamasında da denetim

Bu uygulama ile LTB sınırları dahilinde yer alan yapılara, 4 aydan beridir yapım aşamasında da denetimler getiren belediye idaresi, ilgili yapıları projelendirdikten sonra ciddi şekilde kontrol altında tutuyor. Bu denetimlerle kalite ve güvenlik eksiklikleri başta olmak üzere birçok noktada yaşanan sıkıntılar anında tespit edilebiliyor. İnşaatlarda meydana gelebilecek olası kazaların ülkemizde yaşanmaması adına da önemli bir çalışma olan yapı denetimi konusunda LTB’nin başkent Lefkoşa sınırları içerisindeki hassasiyeti bundan sonra da sürecek.

Denetlenen hususlar şu şekilde:

LTB İmar Şubesi personellerinin inşaatlarda yerinde gidip kontrol ettiği hususlar şunlar:

1) Temel aplikasyon ve hudut kontrolü

2) İnşaat tanıtım panosu ve inşaatın etrafının çevre emniyetinin sağlanıp sağlanmadığı

3) WC

4) Resmi hudut tespiti

5) Sınır ihlali olup olmadığı

6) Akslar

Bunun yanı sıra, ilgili odalarla işbirliği çerçevesinde Lefkoşa hudutları dahilinde inşaata başlayan özel ve tüzel kişi ile kurumlardan, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (KTMMOB) Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası Makina Mühendisleri Odası’ndan mesleki kontrollük belgesi ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği üyelik belgesi talep edilmektedir.

Ener: İzinsiz ve kontrolsüz inşaatların önüne geçildi

LTB İmar Şube Amiri Dervişe Ener, etkin yapı denetimi ile her aşamasında kontrol edilen kaliteli ve güvenli yapıların ortaya çıkmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.Söz konusu uygulama ile belediye hudutları içerisindeki izinsiz ve kontrolsüz inşaatların önüne geçildiğine vurgu yapan Ener, amaçlarının inşaat sektörüne güvenli, depreme dayanıklı ve uzun ömürlü yapılar kazandırmak olduğunu belirtti. Ener ayrıca, yapı denetimlerinin gerçekleşmesine katkı sağlayan Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği, Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yetkililerine de teşekkür etti.