ADAYA GELEN AP MİLLETVEKİLLERİ “ŞOK GEÇİRDİ”

dün adaya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) yetkilileri,“şok geçirdi”.

Güney Kıbrıs’ın yaşadığı mali sıkıntılardan kurtulması ve bankacılık sektöründe yaşadığı darboğazdan çıkması için memorandum uygulayan Troyka’nın rolünü denetlemek için dün adaya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) yetkilileri, Euro Grubu’nun Güney Kıbrıs için almış olduğu kararlar nedeniyle “şok geçirdi”.

Fileleftheros gazetesi “AP Milletvekilleri Troyka’nın Bize Yaptıkları Yüzünden Şok Geçirdi” başlığıyla aktardığı haberinde, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal Politika Komitesi temsilcilerinin, Troyka’nın Güney Kıbrıs, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi denetimi altında tuttuğu ülkelerde gösterdiği faaliyetlerle ilgili rapor hazırlamak maksadıyla dün adaya geldiğini yazdı.

Gazete, komitenin, Euro Grubu’nun geçen yıl Mart ayında, Rum ekonomisini kurtarmak adına aldığı tıraşlama kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını kaydederken, tıraşlama kararının esasında AB’nin Mali İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’in kararı olduğunu belirttiklerini yazdı.
Komitenin, düzenlenen bir basın toplantısında bazı açıklamalarda bulunduğunu belirten gazete, komite üyelerinden Hoang Ngoc’un, tıraşlama fikrinin önce Rum Hükümeti içerisinde tartışıldığı ve daha sonra Brüksel’in kurumsal organlarında gündeme getirildiği açıklamasının tepkilere yol açtığını kaydetti.

Komitenin bir diğer üyesi, Finlandiyalı AP Milletvekili Nils Torvalds, Rum Yönetimi’nin durumunun, diğer AB üyesi ülkelerin durumundan daha farklı ele alındığını ifade ederken, Alman Milletvekili Jurgen Klute da, hataların bedelinin vergi mükellefleri tarafından değil, bankalar ve müşterileri tarafından ödenmesi gerektiği fikrine katıldığını söyledi.

Habere göre komite, adadaki temasları çerçevesinde Rum Meclisi Ekonomi Komitesi toplantısına da katıldı. Komite toplantısının gerçekleştirildiği sırada, tahvil sahipleri Rum Meclis binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

İŞSİZLİK ÖDENEKLERİNE 127 MİLYON EURO

Gazete, bir diğer haberinde ise, Rum Yönetimi’nin işsizlik ödenekleri için 2013 yılının Ocak-Eylül ayları arasında 127 milyon Euro ödediğini yazdı.
Haberde, bu rakamın 2012 yılının tümü için 124,4 milyon Euro olduğu belirtildi.

SOSYAL SİGORTA PRİMLERİNİ YATIRMAYAN 45 BİN KİŞİ MAHKEMELİK

Bu arada, Alithia gazetesi de, Güney Kıbrıs’ta sosyal sigorta primlerini yatırmayan 45 bin 183 kişinin mahkemelik olduğunu yazdı.

Haberde, 1 Ocak 2010’dan 30 Kasım 2013’e kadar, 2 bin 76 işveren ile 4 bin 817 serbest çalışanın primlerini yatırmaması nedeniyle mahkemeye sevk edildiği belirtildi.

Tak