ALİOĞLU: "BÖYLE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ OLMAZ"

Alioğlu: "Böyle doğrudan gelir desteği olmaz"

 

Alioğlu: “Biz aldığımız zirai ilaç ve gıdalar için fatura alamıyoruz. Çünkü kriterde verilecek olan taban gübresidir. Hem üretici tükendi hem de zirai ilaççılar. Yıllarca dilimizde tüy bitti. Narenciye her geçen gün gücünü kaybediyor”

Bakanlar Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde doğrudan gelir desteği olan taban gübresinin verilmesi çiftçiler gibi narenciye üreticilerini de kapsadı. Ancak, sulu tarımla uğraşan narenciye üreticileri doğrudan gelir desteği olan Bakanlar Kurulu kararıyla verilen yüzde 67’lik taban gübresinden faydalanamıyor. Kıbrıs Postası’na konuşan Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, sulu tarımla kuru tarımın aynı olmadığını söyleyerek, hükümetin narenciye üreticilerini düşünmediğini, sınırlamanın taban gübresi üzerinde olduğunu belirterek, narenciye üreticilerinin sulu tarım için aldıkları ilaçlara fatura alamadıklarını kaydetti. Alioğlu, “Hükümet açtı ama neyi açtığının farkında değil. Çiftçiler ekime girecekleri dönemde bunu alıyorlar, ancak bizim işimiz bahçedir. Bizim işimiz yaz aylarındadır. Narenciyenin bakım istediği dönemde biz bunu kullanamadık. Bize Bakanlıkla yaptığımız görüşmede takibini yapmakta zorlandıkları, ancak çalışma yapacakları söylendi. Böyle doğrudan gelir desteği olmaz. Çiftçiler doğrudan gelir desteğinden yararlanırken, narenciye üreticileri mağdur oldu.Yıllarca dilimizde tüy bitti. Narenciye her geçen gün gücünü kaybediyor” dedi.

Bakanlar Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde doğrudan gelir desteği olan taban gübresinin verilmesi çiftçiler gibi narenciye üreticilerini de kapsadı. Ancak, sulu tarımla uğraşan narenciye üreticileri doğrudan gelir desteği olan Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 67’lik taban gübresinden faydalanamıyor. Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, geçen hafta Tarım Bakanlığı’nda Narenciye Koordinasyon Kurulu’nun katılımıyla narenciye üreticilerinin sorunlarıyla ilgili fikirler ortaya konduğunu belirtti. Alioğlu, çiftçi ve narenciye üreticilerinin doğrudan gelir desteği olan taban gübresini aynı dönem aldığını ifade ederek bunun narenciye üreticilerinin işine yaramadığını, söz konusu toplantıda da bunu dile getirdiğini söyledi. Alioğlu, çiftçilerin doğrudan gelir desteğinden yararlanırken, narenciye üreticilerinin mağdur olduğunu söyleyerek, “ödeme narenciye üreticilerinin ürününün bakımının bittiği güne denk geldi. Bakanlar Kurulu ödemeyi taban gübresi olarak açtı. Ancak sulu tarımla, kuru tarım aynı değildir. Biz aldığımız zirai ilaç ve gıdalar için fatura alamıyoruz. Çünkü kriterde verilecek olan taban gübresidir. Narenciye üreticileri için ilk defa böyle bir uygulamaya gidildi. Ama üretici bundan faydalanamadı. Biz sadece taban gübresi almak zorunda mıyız? Biz başka şey alıp taban gübresi olarak mı fatura belirtelim, bu yalana teşvik değil mi? Vergi Dairesi sormaz mı? Üreticiye bir faydası olacaksa, üreticiyi rahatlatıcı olmalıdır”diye konuştu.

Taban gübresinin yüzde 67 olarak üreticilere açıldığını ifade eden Alioğlu, “Hükümet açtı ama neyi açtığının farkında değil. Çiftçiler ekime girecekleri dönemde alıyorlar, ancak bizim işimiz bahçedir. Bizim işimiz yaz aylarındadır. Narenciyenin bakım istediği dönemde biz bunu kullanamadık. Bize Bakanlıkla yaptığımız görüşmede takibini yapmakta zorlandıkları, ancak çalışma yapacakları söylendi” dedi.

“Hem üretici tükendi hem de zirai ilaçcılar” diyen Alioğlu, hükümetin narenciye üreticilerini düşünmediğini belirtti. Alioğlu şunları söyledi: “Yeni Bakana hak veriyorum, çünkü yeni bir görev devraldı, ancak hak vermediğim yönü atanacak olan kişi bakanlık içindeki tüm detayları ayrıntılı olarak bilmelidir. Yıllarca dilimizde tüy bitti. Narenciye her geçen gün gücünü kaybediyor. Her yıl Güzelyurt’tan 22 bin metre küp su tedarik ediliyor. Ama o bölgedeki üreticinin durumu sorulmuyor”

Kıbrıs Postası