ANASTASİADİS MISIR’A GİDİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis

BARBAROS GEMİSİ RUMLARIN YAKIN TAKİBİNDE

FİLİSTİNLE ENERJİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ MEMORANDUMU İMZALANDI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, enerji konulu temaslarda bulunmak üzere, 11 Aralık’ta Mısır’a gideceği haber verildi.

“Barbaros Hayrettin Paşa” araştırma gemisinin hareketlerinin Rumların yakın takibinde olduğu belirtilen haberlerde, Rum Yönetimi ile Filistin arasında, enerji konulu bir işbirliği memorandumu imzalandığı da haber verildi.

Simerini gazetesi, “dün akşam açığa çıkan bilgilere” dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, Rum kesiminin tek yanlı olarak ilan edilen sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki  (MEB) doğal gaz yataklarının ortaklaşa değerlendirilmesini öngören bir memoranduma imza koymak için, 11 Aralık’ta Mısır’a gideceğini bildirdi.

Diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesinin, genel olarak da Mısır’la olan işbirliğinin bütün aşamalarda güçlendirilmesinin, Rum hükümetinin gündeminin üst sıralarında olduğunu kaydeden gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Mısır makamlarıyla sürekli temas içerisinde olduklarını ekledi.

BARBAROS GEMİSİ SIKI TAKİPTE

Gazete “Protara’da Gezinti Yapıyor… Barbaros Kappari Açıklarında Adım Adım Dolaşıyor” başlıklı haberinde ise, Ankara’ya göre bölgede sismik araştırmalar yapmakta olan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin, Mağusa’nın “özgür bölgesi”, daha da somut olarak Paralimni’deki “Kappari” deniz bölgesinde görüldüğünü iddia etti.

“Görgü tanıklarına” dayanarak, geminin Kappari bölgesi açıklarında adım adım dolaştığını, akabinde de KKTC’ye döndüğünü ileri süren gazete, Rum polisinin de olayı teyit ettiğini, öte yandan geminin mürettebatının, Rum kesimine yanlışlıkla girdiklerini ve bunu anlar anlamaz da bölgeden uzaklaştıklarını söylediklerini ekledi.

Habere göre, Sigma TV’de yayımlanan “Mesimeri ke Kati” isimli programa konuşan Paralimni Belediye Başkanı Theodoros Pirillis, Türklerin araştırmalar yapmak için 3 haftadır bölgeyi bağladıklarını iddia etti.

Soğukkanlı olunması tavsiyesinde bulunan Pirillis, bunun Rum Yönetimi’nin meselesi olduğunu ve Dışişleri Bakanlığı tarafından ele alınmakta olduğunu ifade etti.

“Marine Traffic (deniz trafiği)” haritasında da görüldüğü üzere, Barbaros gemisinin Mağusa ile Paralimni arasındaki bölgede gidip gelmekte olduğunu öne süren gazete, bölgede bulunan bir görgü tanığının çektiğini iddia ettiği Barbaros gemisinin fotoğrafını da yayımladı.

EDEK’TEN KINAMA

Gazete, EDEK Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) milletvekillerinden Sofoklis Sofokleus’un, Avrupa Komisyonu’na, Türklerin sözde Rum MEB’inde gerçekleştirdiği iddia edilen “yasadışı araştırmaları” konusunda şikâyette bulunduğunu da haber verdi.

Sofokleus’un, Komisyonu, “Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin” Mersin Limanı’ndan ayrıldığı gün olan 22 Kasım’dan bu güne kadar izlediği güzergâh hakkında bilgilendirdiği kaydeden gazete, Sofokleus’un, Türklerin ileri sürülen kışkırtıcı faaliyetlerinin amacının, Rum Yönetimi tarafından hidrokarbon yatakları tespiti, çıkarılması ve işletilmesi konusunda şirketlere verilen lisanların ardından, ortamı dinamitlemek olduğunu söylediğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Protara’da Yolculuk” başlıklı haberinde, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin dün de Rum kıyılarının çok yakınında olduğunu ileri sürdü.

Geminin, Ankara’nın planlamaları çerçevesinde gerginlik ortamı yaratmaya çalıştığını iddia eden gazete, geminin Protara’dan dün 7 buçuk deniz mili mesafede bulunduğunu, öte yandan geçtiğimiz akşam da Sipahi’den 1 buçuk deniz mili mesafede seyretmekte olduğunu öne sürdü.

Barbaros’un dün “Stormbas” araştırma gemisine çok yakın mesafede (20 deniz mili) bulunduğunu iddia eden gazete, bu geminin Rum Yönetimi adına 2 ve 3’üncü parsellerde araştırmalar yapmakta olduğunu ifade etti.

Barbaros gemisinin gezintilerinin daha çok siyasi bir niteliğe sahip olduğunu ve Türklerin esas isteğinin, doğal gaz konusunda Rum kesimine mesaj göndermek olduğunu kaydeden gazete, Türkiye ve KKTC’de yapılan açıklamalarda, Rum Yönetimi’nin doğal gazdan tek başına yararlanamayacağının tekrarlanmasının, tesadüf olmadığı yorumunda bulundu.

Elindeki bilgilere dayanarak, Rum makamlarının, geminin hareketlerini yakından takip etmekte ve güzergâhını kayıt altına almakta olduklarını kaydeden gazete, Rum Yönetiminin bu hususta uluslar arası kurumlar nezdinde şikâyetlerde bulunmakta olduğunu da ekledi.

FİLİSTİNLE ENERJİ KONULU İŞBİRLİĞİ MEMORANDUMU İMZALANDI

Fileleftheros başka bir haberinde ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, dün Filistin’in enerji konularından yetkili temsilcisiyle, enerji konulu bir işbirliği memorandumuna imza koyduğunu yazdı.

Gazete elindeki bilgilere dayanarak, işbirliği memorandumunun, Tasos Conis başkanlığındaki bir Rum heyetin, geçtiğimiz yaz Filistin’de gerçekleştirdiği temasların ardından gündeme geldiğini ifade etti.

Memorandumun, elektrik, yenilenebilir enerji kaynakları ve hidrokarbonlar konusunda işbirliğinde bulunulmasını öngördüğünü yazan gazete, memorandumun ana noktasının, Rum kesimi tarafından Filistin’e, yenilenebilir enerji kaynakları aynı zamanda elektrik ve doğal gaz piyasasının işleyişiyle ilgili düzenleme çerçevesi sağlanması olduğunun altını çizdi.

Filistin Yönetimi’nin deniz bölgesinde, bugüne kadar 1 trilyon ayak küp doğal gaz yatağı bulunduğunu belirten gazete, İsrail’in hali hazırda, Filistin’in ihtiyaç duymadığı oranı almak için kendisine işbirliği önerisinde bulunduğunu ifade eti.

Gazete, Filistin Yönetiminin enerji konularından sorumlu yetkilisinin, Rum Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü de ekledi.

Tak