ANLAMLI MESAJ

27 bin mayının temizlendiğini açıklayan BM Komutanı General Lund, “Bu güzel adada bir daha mayınlar olmasın” dedi

 

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Alayköy’ün güney kesimindeki Mammari bölgesinde, mayın temizleme etkinliği gerçekleştirdi.

UNFICYP yetkilileri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in açıkladığı güven yaratıcı önlemler arasında da yer alan mayın temizleme çalışmalarında mayınlı 28 bölgeden 25’inin temizlendiğini açıkladı.

Yetkililer, Kıbrıs’ta 2001-2011 yılları arasında toplam 27 bin mayının temizlenmesi için 11 milyon Euro harcama yapıldığını da bildirdi.

Etkinlikte, mayınların temizlendiği bölgede BM’nin Lübnan’da görev yapan UNIFIL’e bağlı Kamboçyalı uzmanlardan oluşan ekibi basına tanıtıldı; ekip tarafından basına mayından arındırılmış bölgenin krokileri üzerinden sunumu yapıldı; mayın tarama etkinliği simülasyonu gerçekleştirildi ve UNFICYP’in Kıbrıs’taki mayınların temizlenmesi adına yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Mayın temizleme ile görevli ekibin başında bulunan General Kristin Lund, 28 Mayıs 2015 tarihinde başlayan Mammari’deki çalışmalarda bugüne kadar 28 bin metrekarelik alanın 17 bin metrekaresinin tarandığını ve toplamda 5 antipersonel, 2 de anti-tank mayınının bulunup imha edildiğini söyledi.
Lund, “Bu güzel Ada’da artık mayın olmaması lâzım, herkesin bu konuda duyarlılık ve kararlılık göstermesi lâzım” ifadelerini kulandı.