BAN GÜVENLİK KONSEYİ’NDEN MÜDAHALE İSTEYECEK

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, önümüzdeki hafta ortak açıklamada uzlaşı sağlanamaması durumunda BM Güvenlik Konseyi’nden müdahale isteyeceği iddia edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, önümüzdeki hafta ortak açıklamada uzlaşı sağlanamaması durumunda BM Güvenlik Konseyi’nden müdahale isteyeceği iddia edildi.

Politis gazetesi: “Güvenlik Konseyi’nin Müdahalesini İsteyecek” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin başlamasını sağlayacak ortak açıklama konusunda, önümüzdeki hafta uzlaşıya varılamaması durumunda Ban’ın Güvenlik Konseyi’nin müdahalesini talep edeceğini iddia etti.

Gazete haberinde, bu müdahaleye ilişkin daha fazla ayrıntıya yer vermezken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in yarın sabah adaya geleceğini ve liderlerle ayrı ayrı görüşmesinin ardından Cuma günü adadan ayrılacağını hatırlattı.

Habere göre Downer, 22 Ocak’ta Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirecek.

Kathimerini gazetesi ise: “Bilinmeyen Kağıt Downer – Güvenlik Konseyi Bilgilendirmesiyle Baskı Uygulamaya Girişmesi İhtimal Dışı Değil” başlıkları altında verdiği haberinde, Downer’in adaya bugün geleceğini ve yarın (Pazartesi) temaslarına başlayacağını yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla yarın ayrı ayrı görüşecek olan Downer’in daha sonra tarafların müzakerecileriyle temaslar gerçekleştireceğini belirten gazete, Anastasiadis’in İngiltere ziyaretini tamamlayarak adaya dönmesinin ardından Downer’in liderlerle yeniden görüşeceğini öne sürdü.

Gazete, ziyareti çerçevesinde ortak açıklamaya ilişkin bir uzlaşı sağlanamaması durumunda Downer’in Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmesinde “daha dramatik tonlamalar kullanarak, üyelerden yönlendirme talep edebileceğini” belirtirken, Anastasiadis’in 15 Ocak tarihinde İngiltere’de temaslarda bulunacak olması sebebiyle ise, UNFICYP rapor taslağını hazırlamakla yükümlü İngiltere’nin bu taslağı 15 Ocak’tan önce dolaşıma vermesinin beklenmediğini vurguladı.

Fileleftheros gazetesi: “BM yol Haritası Hazırlıyor – İki Yörüngeli Senaryolar ve Genel Sekreter’den Davet İhtimali” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’nin Kıbrıs sorununda neler olmasının öngörüldüğüne ilişkin yol haritası hazırlığında olduğunu, bu çerçevede iki senaryonun gündemde bulunduğunu iddia etti.

Gazete, ilk senaryonun, UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesine ilişkin raporda gelişmelerin empoze edilmesi olduğunu ve sorumluluk yükleme unsuru kullanılarak Anastasiadis ve Eroğlu’nu müzakere masasına oturtacak “ifadenin” aranmakta olduğunu iddia etti.

Bu senaryoda, Ban’ın liderleri New York’a çağırarak ortak görüşme gerçekleştirme olasılığının da yer aldığını öne süren gazete, ikinci senaryonun ise, Türkiye’deki gelişmeler sebebiyle Downer’in gel-gitleriyle hareketliliğin devam etmesi ve Amerikalılarla İngilizlerin daha etkin müdahalede bulunmasını öngördüğünü savundu.

Haravgi gazetesi ise haberini: “Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Sorununa Müdahalesi Beklenmiyor” başlığı altında verirken, Kıbrıs Rum tarafının, ortak açıklamaya ilişkin çıkmaza girilmesi durumunda Güvenlik Konseyi’nin UNFICYP raporu çerçevesinde bir müdahalede bulunmasını beklemediğini ve bu yönde bir bilgiye sahip olmadığını iddia etti.

Gazete, Downer’in adaya bugün geleceğini ve yarın da liderlerle görüşeceğini yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Ban Ki Moon Güvenlik Konseyi’nin Müdahalesini İsteyecek – Ortak Açıklamada Anlaşma Olmaması Durumunda Gelişmeler BM Kürsüsüne Taşınıyor”.

Mahi: “Başkan Anastasiadis Rahatsız – Downer’in Tarafsızlığına İnanç Yok”.