BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, TÜSİAD HEYETİNİ KABUL ETTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs çözüm sürecinde masaya alternatif öneri koyma konusunda zafiyet olduğunu söyledi.

“PROJELERİMİZİ VE AÇMAZ OLAN KONULARDA ALTERNATİF ÖNERİLERİMİZİ MASAYA KOYMAMIZ GEREKİR. BU KONUDA BİRAZ ZAFİYET VAR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs çözüm sürecinde masaya alternatif öneri koyma konusunda zafiyet olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, adada temaslarda bulunan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi ve bazı yönetim kurulu üyeleri de yer aldı.

Başbakan Yorgancıoğlu kabulde, TÜSİAD’ın Kıbrıs sorununun çözüm sürecine destek vermesinin önemli olduğunu kaydetti ve “Bir aradan sonra işadamları bu konuya yerinde eğildi. Bu da çok olumlu bir yaklaşım” dedi.

Çözümün sadece Kıbrıs Türk ve Rum taraflarına değil bölgeye ve dünyaya da katkısı olacağını, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden dolayı Kıbrıs Türklerinin uluslar arası hukukun dışında tutulduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Uluslararası hukukun dışında olmak demek, bir imkândan mahrum olmak demektir. Sorun çözülmediği sürece üretim de sorundur, ihracat da sorundur,  mülkiyet de sorundur, uluslararası alanda hak iddia etmek de sorundur” dedi.

Gelinen aşamada her iki tarafta siyasi irade olduğu takdirde çözümün de yakın olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, halkların çözümün her iki tarafa getireceği fırsatlar konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ancak Kıbrıs Rum tarafında korku gözlemlenebildiğini kaydetti.

Çözüm sürecinde alternatif öneri sunmada zafiyet olduğunu savunan Yorgancıoğlu, “Politika üretirken Rum tarafının ortaya koyduğu tavırları gerekçe yapmaktan çok kendi hedef, projelerimizi ve açmaz olan konularda alternatif önerilerimizi masaya koymamız gerekir diye düşünüyoruz. Bu konuda biraz zafiyet olduğunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum” dedi.

Yorgancıoğlu, liderlerin bu konuda daha cesur davranması halinde müzakerelerin yeniden başlamasını daha mümkün yapacağını kaydetti.

Adanın etrafında keşfedilen doğal zenginliklere de değinen Yorgancıoğlu, “Kıbrıs sorununun çözülmediği bir durumda bunların dünyaya servis edilmesi çok da kolay değildir” dedi.

YILMAZ

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da, derneğin her zaman çözüm sürecine elinden gelen tüm desteği vermeye gayret gösterdiğini kaydetti.

Yılmaz, “Konjonktürün bu sorunun çözümüne hem uygun, hem de yarım asrı bulan bu sorunun çözümünün zamanı geldi” dedi.

Derneğin bugün ara bölgede katıldığı etkinliğe atıfta bulunan Yılmaz, derneğin çözüm sürecinde siyasetin önünü açmaya, toplumu da pozitif yönde etkileme gayret gösterdiğini kaydetti.

Adada bir çözüme varılmasının hem KKTC, hem Kıbrıs Rum Kesimi, hem Yunanistan hem de Türkiye’nin yararına olacağını vurgulayan Yılmaz, “Bölgedeki doğal kaynaklardan da nimetlerden de daha etkin faydalanabiliriz. Hep birlikte paylaşırsak doğal zenginlikler daha fazla refah yaratır” dedi.

TAK