''BENİM UMUDUM VAR''

Nabızlar yoklandı;

Esnafın nabzı yoklandı Yeni sınır kapılarının açılması isteniyor ve bu kez müzakerelerin olumlu sonuçlanacağına inanılıyor;

Kıbrıs konusunda yürütülen müzakere devam ederken, Güven Yaratıcı Önlemler’in yakın bir gelecekte hayata geçirilmesi hedefleniyor. Lefkoşa’nın tarihi Arasta çarşısında görüşülen işyeri sahiplerine bu konudaki düşüncelerini sordu. Onlar da öncelikle sınır kapılarının açılmasını önerdi.

Lefkoşa’da en az bir sınır kapısının daha açılmasını isteyen Arasta esnafı, Lefke’deki Aplıç Kapısı’nın açılmasıyla bölgenin canlanacağına dikkat çekti.

Rum tarafının, Güven Artırıcı Önlemler konusunda Maraş’ı ilk sıraya aldığını vurgulayan Arasta esnafı “liderler bu konuyu ele alıp, değerlendirsinler. Ancak, iki toplumun yakınlaşması ve ticaretin gelişmesi için önceliği daha çok sınır kapılarının açılmasına versinler”dedi.

Süreçten bu kez umutlu olduğunu söyleyen esnafın görüşleri ise şöyle :

Emir Hüseyin Kaynak

“Sınırlar açılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum.Ama biz ayrı, onlar ayrı olarak yaşaması taraftarıyım. Sınırlar belli olsun ama kapılar açık olsun. Hatta Mağusa kapısı da açılmalıdır, çünkü Lokmacı yetersizdir. Bana göre müzakerelerde en önemli konu garantiler konusudur. 1960 Londra ve Zürih antlaşması benim için önemlidir. Yoksa benim anam, babam neden öldü? Onların ne suçu vardı. Türk askeri burada kalıp güvenliği sağlamaya devam etmelidir.”

Okan Yılmaz

“Sınır kapıları kaldırılırsa işler daha iyi olur. Ekonomi daha fazla canlılık kazanır ama ben bunun olacağından çok da umutlu değilim. Çünkü yöneticilerin yöneticilik yapması çok önemlidir. Bizde daha böyle bir şey göremiyorum. Hiçbir uygulama doğru dürüst değil. Bana göre müzakere sürecinde en önemli konu mülk konusu olacak. Evet biraz ivme kazandı süreç ama mülkiyet konusunda tıkanırlar gibi geliyor bana umarım çözüm olur.”

Sevtap Keskin

“Bence sınırlar ortadan kaldırılmalıdır. Sınırlar tamamen kalksın. Her gün iş için güneye gidip gelen insanlar var. Bu insanlar her gün prosedürlerle uğraşıyorlar hiç gereği yoktur. Müzakere sürecinde bana göre en önemli sorun mülk sorunudur. Burada 1974’ten sonra topraklar, evler, dükkanlar dağıtıldı. Şimdi bunun hesabı nasıl verilecek ve kim tazmin edecek soru işaretleri var aklımda. Ama bir çözüm olmalı mı evet olmalıdır.”

Münüre Kalyoncu

“Bana göre sınır kapıları kaldırılsa çok daha iyi olur. Prosedürlere hiç gerek yok. Ortadan bölünmüş bir ülkede barışı nasıl yapacağız. Yani sınır kapıları ortada duracak biz barış mı yaptık diyeceğiz? O zaman bunun sadece adı barış olur. Müzakere masasında en önemli konu bence mülk konusudur. Bizim orada mallarımız var, onların da burada malları var. Bu konuları nasıl halledecekler merak ediyorum. Sayın Eroğlu’na güveniyorum tabi ki bizi şu andaki liderimiz odur. Özellikle son zamanlardaki performansı da takdir görüyor.”

Selver Kaya

“Sınır kapıları kaldırılmalıdır.Özellikle bizim bölgede yani Arasta’da insanlar istedikleri gibi gelip dolaşsın, isteyen oraya gitsin isteyen buraya geçsin. Yani orası yada burası diye bir şey olmasın. Bence bir bütün olmanın zamanı geldi. Dünyada en güzel şey özgürlüktür. Hepimiz özgürce dolaşabilmeliyiz, burası bizim topraklarımız. Bana göre müzakere masasının en önemli konusu mülk konusudur. İnsanlar en çok mülk konusunu merak ediyor. Çünkü çoğumuz arsa alıp içine yatırım yaptık. Rum arsalarına evler, oteller yaptık. Ne olacak bunlar? Biz mi ödeyeceğiz bunları yoksa devlet mi tazmin edecek merak ediyoruz bunları. Diğer konular hep hikaye…”

Ahmet Akın

“Bence sınırlar sadece Arasta’da değil her yerde kaldırılmalıdır. Sınır kapıları gereksizdir. Özgür olsun insanlar. Bana göre süreçte en önemli konu vatandaşlık konusudur. TC kökenli vatandaşlar ne olacak? Kaçı gidecek kaçı kalacak neye göre belirlenecek. Ben en fazla bunları merak ediyorum. Bence Cumhurbaşkanımız ve ekibi süreci çok iyi yönetiyor.”

Ahmet Şanlıtürk

“Sınır kapısı kaldırılmasında ben bir sakınca görmüyorum.Kaldırılmalarını istiyorum. Diğer taraftan gelen Rumlar da aynı görüşü paylaşıyor.Benim müşterilerim var geldiklerinde konuşuyoruz. İnsanlar artık barış istiyor. Eski itici görüşler kalmadı. Artık düşmanca yaklaşımlar kimseye bir şey kazandırmıyor. Ne onlar ne biz bir şey kazanmadık bunca zaman.

Müzakere masasında bana göre mülkiyet ve vatandaşlık konusu çok önemli. Mesela TC kökenli vatandaşlar bana göre gönderilmemeli. İş gücüne çok ihtiyaç olacak. Yatırımı yapan da onlar aslında. Her açıdan bakmak ve geniş düşünmek lazım. Mülk konusunda ise dikkatli olmak lazım Hristiyan dünyasına gireceğiz sonuçta umarım adaletsizlik olmaz.”

Mustafa Yüksekbaş

“Bana göre sınır kapılarının kaldırılması eğer güvenlik sağlanabilecekse çok iyi olur. Sınırlar duracaksa bir anlaşma yapmış olamayız kanaatimce. Yeni müzakere sürecinde en zor bölüm Toprak konusu olacaktır. Maddi ödünler şart ve nüfus oranı önemli. Ama her şeye rağmen bu kez çözülebileceğine inanıyorum. Mühim olan zihniyettir her iki taraf için de şovenizm kontrol altında tutulmalıdır.”

Salih Doktoroğlu

“Sınır kapıları kalkarsa çok daha iyi olur. Şu anda zaten sistem yok düzen yok. Bana göre müzakere masasında en önemli rol ABD ve İngiltere’de. Onlar gerçekten isterlerse çözüm olur. Kimsenin bize bir şey sorduğu yoktur. Kendimiz kandırmayalım. Şu anda gaz ve petrol olayı vardır eğer bu onların çıkarlarına hizmet edecekse bu adada çözüm olur. İnşallah çözecekler şu anda umudum var süreç iyi gidiyor.”

Nejla Demiralp

“Bana göre çok mantıklı değil sınır kapılarının kaldırılması. Kapıları açık tutarsan herkes gelir ve girer.Yani evinizin kapısını açık bırakırsanız kedi de girer köpek de girer o eve değil mi? Kontrol altında tutmak şart. Bence süreçte en büyük sorun aşırı milliyetçilik olur. Her iki tarafta da aşırı milliyetçiler sorun yaratabilir diye düşünüyorum. O camiyi istemez sen kiliseyi bu barışçıl bir yaklaşım değil ama bu insanlar da görmezden gelinmemeli. Birçok sorunu para çözer ama zihniyeti çözemez. Bu nedenle en büyük sorun milliyetçiliktir. Modern bir dünya istiyorsak faşizme nokta koymalıyız.”

Murat İncekalan

“Sınır kapıları kaldırılırsa iki taraf için de çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Şu anda Arasta’daki ticaret durdu. Eğer kapılar kalkarsa çarşı canlanır, turistler daha rahat gelir, gider ve konaklar. Böyle olunca alış-veriş yaparlar. Bana göre müzakere masasındaki en büyük sorun toprak konusu olur.İnşallah anlaşırlar ve çözüme gideriz.”

Kemal Altuncuoğlu

“Sınır kapılarını kaldırılması sadece Arasta için değil bütün memleket için hayırlı olur. Düşünün ki güneye giden turistler sınır kapılarında hiç beklemeden buraya geçecekler, konaklayacaklar alışveriş yapacaklar. Herhangi bir yere sınırsız oturup kalkacaklar ekonomi canlanacak. Bence mükemmel olur.

Müzakere sürecinde mülkiyet ve toprak konusunda sıkıntılar olabilir. Denildiğine göre 100 köy boşaltılacakmış. Nereye gidecek bu insanlar, ne yapacak, nasıl geçinecek? Bunlar ciddi meseleler. Derviş bey bu süreci Türkiye ile beraber çok iyi götürüyor. Sanırım bu kez çözüm olur.”

Ali Saygın

“Sınır kapılarının ortadan kaldırılması her iki taraf için de daha iyi olur. Türk tarafına daha çok turist geçer, alışveriş yapar,  piyasa hareketlenir.

Müzakere masasında en büyük sorun bence mülkiyet konusu olur. Buradaki Rum mülkleri birkaç el değiştirdi. Bu insanlar nasıl tazmin edilecek, kim ödeyecek? Mesela malın ilk sahibi mi, son sahibi mi ödeyecek?. Aradakiler ne olacak? Bunlar soru işaretleri. Bu kez durum ciddi gözüküyor çözüm olacağına dair umudum var.”

 

Ayhan Süngülü

 “Sınır kapıları kalksın geçişler daha rahat olur. Ekonomi canlanır. Sınır istemiyoruz artık. Sınır barışı simgelemez. Sınırsız bir yaşam istiyoruz.

Müzakerelerin başarı ile sonuçlanmasını diliyorum. En büyük sorun bence masada mülk sorunu olur. Rumlar, Türklerden daha fala mal bıraktı. Bunlar ne olacak şimdi merak ediyorum. Doğrusu endişeler de var toplum arasında bu konuda.Artık dünyada sıcak savaşlar bitti ekonomi savaşları var bunu iyi okumak şart.”

 

Hüseyin Güven

 “Sınırların kaldırılması daha iyi olur. Sattığımız mallara artık Rum gümrükçüleri el koymamalı. İnsanlar serbest bırakılmalı. İsteyen, istediği yere gidebilmeli ve alış-veriş yapabilmeli.

Bana göre müzakere masasında en önemli konu egemenlik konusudur.Birbirini tanıyan iki eşit devlet olması taraftarıyım.Bu kez çözüm olacağına dair her zamankinden daha çok umudum var.”

Diyalog