''BİZ ÖNCE KENDİ SORUNLARIMZA BAKALIM''

İç sorunlarımızı çözelim

Girne ve civarındaki bölgelerde yaşayan vatandaşlar da “çözüm istiyoruz ama iki tarafın anlaşması çok zor” diyor

Tahsin Özkerimler (Alsancak - Demirci)

“Kıbrıs konusu çözülmez, boşuna giderler boşuna gelirler. Çözümün olmamasının sebebi Rum tarafından kaynaklanır. Rumlar kendilerini sanki bu ülkenin tamamının sahibi gibi görür, onun için anlaşma olmaz. Eğer bir çözüm olursa en azından ekonuminin bu kadar kötü olmayacağına inanıyorum, bir da insanların bu kadar çok işsizlikle uğraşmayacağına inanırım. Şu anda ülkedeki en büyü sorun dövizdeki aşırı artıştır”

 

Osman Ergen (Doğancı – Çiftçi)

“Kıbrıs konusunda anlaşma için ümüdimiz var, bunu bekleriz ve olsun isteriz. Aslında eğer Amerika Birleşik Devletleri isterse bu anlaşma olur. Yani bu ülkede anlaşma olacaksa buna karar verecek olan ne biziz ne de Rum tarafıdır. Herhangi bir anlaşmanın olması halinde, bir anda olmasa bile ekonominin yavaş yavaş düzeleceği inancındayım. Biz şu anda ürettiğimizi satamayız bunu aşıp satabileceğiz, ambargolar kalkacağı için daha çok insan bu ülkeye gelecği için daha çok satış yapılabilecek. Bizim ülkede şu anda biçok sorun var ama bence en büyük sorun Kıbrıs sorunudur. Eğer Kıbrıs sorunu çözülürse zaten diğer sorunlar da kademeli olarak çözülecek”

 

Mehmet Dereci (Karşıyaka – Emekli)

“Kıbrıs sorunu biraz zor çözülür. Çünkü her iki taraftaki politikacılar da aslında herhangi bir çözüm istemiyor. Bu ülkede herhangi bir çözüm olması halinde bir ümit ekonomi ve dağ gibi duran diğer sorunlar çözülebilir. Ama dediğim gibi bir çözüm beklemiyorum. Zaten bu ülkenin düzeleceği konusunda da herhangi bir ümidim de kalmadı. Bu ülkede çok sorun var, ancak acil olarak trafik ve ekonomik konularda önlemler alınmalı ve insanlar bu konularda rahatlatılmalıdır”

 

Mehmet Efendi (Karşıyaka – Dülger)

“Kıbrıs sorunu çözülür, artık kaçış yok, bu sorun öyle veya böyle çözecekler. Çözüm olursa hiç bişey değişmezse bu ülkeye adalet gelecek, yaşam tarzı değişecek. Başımızdaki siyasiler dahil çalacak, çırpacak ama sorgulanmayacak. İnsanlar bilecek ki bir yere müracaat ettikleri zaman orada adaletli bir seçim olacak. Hata yapan siyasiler istifa etmeyi ve politikadan çekilmeyi bilecek. Herhangi bir anlaşma olursa aç olduğumuz şeyleri göreceğiz, 40 yıldır burada görmediklerimizi göreceğiz. Herşeyden önce sosyal devlet olacağız, insanlar şimdiki gibi 4,5 zengin aile için çalışmayacak. Zorla kurulacak olan bazı mekanizmalar garibanı ve fakir fukarayı destekleyecek.

Bence ülkedeki en büyük sıkıntı ve problem işsizlik, ekonomik sorun ve siyasi sorunlardır. Son söyleyeceğim memleket sahtekar siyasilerin kuşatması altındadır ve bunu malesef değiştiremiyoruz”

 

Behaettin Kardana (Karşıyaka – Üretici)

Kıbrıs sorunu hiçbir surette çözülmez. Bunun tek sorumlusu da Rum’lardır. Rum’lar dik kafalıdır, hala daha Enosis hayalleri vardır ve hala daha bu inatlarından vazgeçmezler. Onlar zaneder ki Kıbrıs’ın tamamı kendilerindir ve o kafayla devam ediyorlar. Bu sebeple ben anlaşma beklemiyorum. Ülkedeki en büyük sorun ekonomik sorundur. Bunu da ancak Türkiye ile çözebiliriz. Türkiye ile olan ilişkileri daha iyi kurabilirlerse buraya daha çok para verebilirler. Bu da doğru değil ama şu anda ambargo olduğu için ürettiğimiz satamıyoruz, onun için da Türkiye’ye ihtiyacımız var. Biz ayrıca tembelliğe da alıştık, artık kendimize gelerek daha çok üretim yaspmamaız lazım, bunun için de daha çok çalışmamız gerekmektedir.

 

Kemal Yakutoğlu (Lapta – Emekli Tercüman)

“40 yıl İngiltere’de yaşadım ve buraya altı yıl önce yerleştim. Bana göre Kıbrıs sorunu çözülmez, çünkü her iki tarafı da yöneten politikacılar hallerinden memnun, onun için anlaşmayı napsınlar. Çözüm olursa bu ülkeden birçok şey değişecek, zaten bu değişikliklerin olacağı için de malum insanlar asla çözümden yana değiller. Biz yatıp kalkıp Türkiye’ye dua edelim çünkü onlar buraya yardım yapmazlarsa biz açlıktan ölürüz.

   Bana göre şu anda ülkedeki en büyük sorun, ülkeyi yönetenlerin vatandaşı yolunacak kaz gibi görmeleri ve ham huma ara vermeden devam etmeleridir”

 

Adan Resmi (Lapta – Taksici)

“Bir çözüm olmasını gönülden arzu ediyoruz, ama her iki tarafın da siyasilerine güvenmiyorum. Her iki tarafın politikacıları da her an yan çizebilir. Anlaşma olması halinde ambargoların kalkması bile bu ülke için yeterlidir. Bence ekonomi düzelir, işsizlik azalır, insanların bizde olmayan ama gelişimiş ülkelerde olan birçok sosyal hakları olur. Biz gün işler gün yeriz, bişey olsak aç kalacağız. Örneğin şimdi işlerimiz çok düştü, bazan eve siftah yapmadan gideriz, ama devlet vergisini istiyor, ödemezsen de seni nazikçe tehdit ediyor. Yani hiç kimse bizim halimizi sormuyor.

Ülkedeki en büyük seorun bence siyasi sorundur”

 

Salih Tekyıl (Lefkoşa – Gardiyan)

“Kıbrıs sorunu bence ansızın çözülecek gibi geliyor. Her iki tarafta da bir hareketlenme var, bu işe Amerika da parmağını soktu onun için çözülme gibi bir olasılık var gibime geliyor. Herhangi bir anlaşmanın olması halinde neler değişir pek bilemem ama mevcut sistemsizliğin değişmesini isterim. Bir sistem kurularak ülkenin daha refah bir duruma gelmesini çok isterim, inşallah da olur.

Bana göre ülkede şu anki en büyük sorun pahalılık ve hiç işin olmamasıdır”

 

Ercüment Ergök (Lapta – Serbest)

“İnşallah çözülür, bu sefer Amerika Birleşik Devletleri de işin içerisinde bu sebeple çözülme şansı var gibi görüyorum. Herhangi bir çözüm olursa bana göre ülkeye olan güven artacak, yatırımlar artacak, ekonomi düzelecek, tüm dünyanın tanıyacağı bir ülke olacağı için gelen giden de daha çok olacak, ülkede bir standart oluşacak, tüm bunlar da şu anda içinde bulunduğumuz çökmüş ekonominin düzelmesini sağlayacak. Ülkedeki en büyük sorun bence ekonominin kötü olması ve dövizin aşırı derecede yükselmesidir”

 

Birol Gündüz (Girne – Sigortacı)

Ülkedeki çözüm sürecini bence başarıya ulaşamaz, çünkü eskiden beridir bu ülkede çözümün olmaması için her şey yapıldı. Çözüm olmamasının en büyük sorumlusu bence bizim taraftır. Anlaşma olursa ülkede tüm parayı cebe atan 2,3 zenginin hegomonyasına son verilir, e bu da hiçkimsenin işine gelmez. Tabi ki yıllardır siyasetten nemalanan siyasetçilerin de işine gelmez, onun için de bir anlaşma olacağına inanmıyorum. Eğer yanlışlıkla bir anlaşma olursa bence ekonomi genişler ve işler artar, dar pazardan kurtuluruz ayrıca Dünyalı oluruz. Şu anda ülkedeki en büyük sorun, bu ülkeyi yönetenlerin sadece memurun maaşını nasıl öderiz derdinde olması ve tüm adımlarını ve dikkatlerini sadece bu konuya vermeleridir”

 

Dürgün Atak (Alsancak – Emekli)

Kıbrıs probleminin çözülmesini çok arzu ediyorum, ama çözüleceğine inancım da sıfır, çünkü arada çok problem var. Kıbrıs sorununun çözülmesi ne bizim ne de Rum tarafının elinde olan birşey değildir. Eğer dış güçler bu iş çözülecek derlerse çözülecek, yani esas olan büyük güçlerin çıkarlarıdır. Herhangi bir çözüm olması halinde öncelikle ülkeye bir düzen geleceği inancındayım. Zaten herhangi bir düzen gelirse diğer problemlerin tamamı olmasa bile büyük çoğunluğu çorap söküğü gibi çözülür.

Bence ülkede şu anki en büyük sıkıntı ekonomik problemler ve işsizliktir”

 

Nimet Çiftçi (Karşıyaka – Satış Danışmanı)

“Kıbrıs’ta barış olmaz, çünkü ortak çözüm yolu bulunamazlar. Zaten açıkçası her iki tarafın yöneticileri de bunu pek fazla istemezler. Yani yapılan görüşmelerin tümü bence göstermelik, sırf halkı oyalamak için görüşmelere devam ediyorlar. Bir anlaşma olursa en azından ekonomi bu kadar kötü olmaz, tüm sıkıntılar bitmez ama böyle birçok sıkıntı ile de yaşamayız. Şu anki durumda ülkedeki problemlerin çözüleceğine dair herhengi bir ışık görmüyorum, yani bu sistem artık çökmüştür.

Ülkedeki en büyük sıkıntının ekonomik kriz olduğu inancındayım”

 

Hülya Kutlar (Alsancak – Kuaför)

“Kıbrıs konusunun çözüleceğine inanmıyorum, ben kendimi bildim bileli görüşüyorlar ama hiçbişey olmadı, bundan sonra da olmaz. Herhangi bir anlaşma olursa daha iyi olup olmayacağımızı yaşayıp göreceğiz, yani herhangi bir fikrim yok. Her ne kadar şu anda Rum’lardan daha iyi durumda olsak da bizler de ülkedeki mevcut olan birçok sorunla daha ne kadar yaşayabiliriz konusu da başka bir gerçeğimiz.

Bence ülkedeki en büyük sorun dövizdeki aşırı artıştır”

 

Ayşe Hayatseven (Alsancak – Mağaza sahibi)

“Tüm umudumuz bu Kıbrıs sorunun bir an önce çözülmesidir. Çünkü bu ülke artık böyle gitmez, her gün daha kötüye gidiyor, insanların artık dayanma gücü sıfıra inmiş durumda. Bu sebeple bizim politikacılarımızın çözümü ciddi ciddi düşünmeleri gerekiyor. Bir anlaşma olması halinde herşeyden önce ekonominin düzeleceği kanısındayım, işsizliğin azalacağı, ve ülkeye sistem geleceği de beklentilerim arasında.

Bizim ülkemizdeki en büyük problemin dövizdeki artış olduğunu düşünüyorum. Bu artış ile birçok iş yerinin kapanacağı ve işsizler ordusuna yenilerinin eklenemesini de bekliyorum”

 

İsmail Bozkuş (Çatalköy – İnşaat işçisi)

“Kıbrıs konusu inşallah çözülür, artık öyle veya böyle çözülmesi gerekiyor. Bu ülke sanki yokluklar ülkesi gibi, aradığımız malzemeyi ya bulamıyoruz ya da Türkiye’nin üç misli daha pahalıya alabiliyoruz. Bu ülkede bizim hiçbir güvencemiz yok, bize bişey olsa ailemize ve çoluk çocuğumuza bakacak bir sistem kurulu değil. Eğer herhangi bir anlaşma olursa bunların değişeceğine inanıyorum, yani daha sosyal bir devlet olacağız, onun için bir an önce bu anlaşmanın olmasını istiyorum.

Ülkedeki en büyük sıkıntı ekonomik sıkıntılardır ve bu sıkıntılardan artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bir de KKTC halkına sesleniyorum, eğer çözüm istiyorsanız ülkeyi yönetenlere gerekli baskıyı yapınız, yoksa bu iş bir başka bahara kalacak”

 

Mehmet Bicen (Lefkoşa – Emekli)

“Herhangi bir çözümün olması zor. Çünkü Rum tarafının istediği anlaşmaya göre 20 tane köy onlara verilecek, bu da ülkedeki nüfus dengelerinin kaderini çok derinden etkiler. Bu yüzdendir ki Rum tarafı bu isteklerinden vazgeçmedikçe çözüm çok zordur.

Ülkedeki en büyük sıkıntı ekonomik sıkıntıdır. Bunun sebebi de Türkiye’nin son 4,5 yıldır buraya olan ilgisini azaltmasıdır. Halbuki Türkiye buradaki fiyatların oraya göre 3,4 kat daha pahalı olduğunu bilmesi ve ona göre davranması görüşündeyim. Yani Türkiye’nin ülkemize olan bakış açısının erken zamanda değişmesi gerekiyor”

 

Ahmet Metay (Karaoğlanoğlu – Emekli Öğretmen)

“Kıbrıs konusunda herhangi bir anlaşmanın olacağına inanmıyorum. Aylardır bir ortak metin üzerinde anlaşamayan siyasetçilerin çözüme ulaşacağı pek aklıma yatmıyor. Bu kadar zamandır ahla vahla yaşadık, bundan sonra da ahla vahla yaşayacağız. Yani benim Kıbrıs konusunun çözüleceğine dair en küçük bir ümidim bile yok.

Ülkemizde şu anda en büyük problem dövizdeki aşırı artış ve kötü ekonomidir”

Diyalog