BU İNSANLAR SAVAŞTAN KAÇIYOR

Yargıç Ahmetraşit: “Bu insanlar savaştan kaçıyor diye biz de özgürlüklerini mi kısıtlayacağız?”

Yargıç Ahmetraşit: “Bu insanlar savaştan kaçıyor diye biz de özgürlüklerini mi kısıtlayacağız?”

Ercan’dan Avrupa’ya gitmek için çıkış yapmak isterken tespit edilen ve ülkeye yasadışı yollarla giriş yaptığı anlaşılan Suriye uyruklu zanlı Hüseyin Muhammet, teminat duruşması için dün yeniden yargı huzuruna çıkarıldı.

Hakkında getirilen davalar görüşülünceye kadar 1 ay cezaevine gönderilmesi talep edilen Suriye asıllı zanlı için Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Hale Ahmetraşit’in söyledikleri ise ülkedeki insanlık haklarının en seviyede olduğunu gözler önüne serdi.

Yargıç Ahmetraşit, “Bu insanlar Suriyede’deki savaştan canlarını kurtarmak için kaçıyorlar, biz ise bu insanlar gördükleri zulüm yetmezmiş gibi bir de özgürlüklerini kısıtlamak istiyorsunuz” şeklinde konuşarak, zanlı hakkında getirilen davaların görüşülmesi için bir haftayı aşmayacak süreyle cezaevine gönderilmesini emretti.

Abbas ELMAS

Mahkemede olayla ilgili bulguları aktaran Meriç Polis Karakolu’nda görevli polis memuru Yusuf Karaoğluları, zanlı Hüseyin Muhammet’in 12 Aralık tarihinde tespit edilemeyen ve liman olmayan bir bölgeden, tespit edilemeyen bir balıkçı teknesi ile KKTC’ye giriş yaptığını söyledi.

Zanlının 13 Aralık tarihinde Ercan Havalimanı’ndan Avrupa’ya gitmek için çıkış yapacağı sırada görevli muhaceret memurları tarafından ülkeye girişinin bulunmaması nedeniyle fark edilerek gözaltına alındığını kaydeden polis, olayla ilgili yürütülen soruşturmada zanlının Kıbrıs’a Türkiye’de anlaştığı ve ismini bilmediği bir balıkçı ile geldiğinin öğrenildiğini aktardı.

Zanlı hakkında başlatılan polis soruşturmasının tamamlandığını kaydeden polis, zanlının KKTC ile yasal bir bağı bulunmadığına dikkat çekerek zanlının davalarında hazır bulunabilmesi için mahkemenin uygun göreceği teminat şartlarına bağlanmasını talep etti. Polis mahkemede zanlı hakkındaki dava dosyasının en geç bir ay içinde hazır edebileceğine de dikkat çekti.

Mahkemede söz hakkı alan zanlı ise “Mahkemenin beni Türkiye’ye göndermesini istiyorum. Orada sığınma kampları var” şeklinde savunmasını yaptı.

Huzurundaki şahadeti ve zanlının söylediklerini dikkate alan Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Hale Ahmetraşit ise “Bu insanlar Suriye’deki savaştan hayatlarını kurtarmak için kaçıyorlar. Şimdi buraya geldikleri için bir de özgürlüklerini mi kısıtlayacağız” şeklinde konuşarak, zanlı hakkında getirilen davaların hazırlanması için bir aylık sürenin kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlayabileceğine bulgu yaparak, zanlının davaları görüşülünceye değin bir haftayı aşmayacak bir süre ile Merkezi Cezaevi’ne hükümsüz tutulu olarak gönderilmesini emretti.