ÇAĞLAR PARİS’E GİTTİ

Destek vererek yardımcı olun... Mehmet Çağlar, bazı komite toplantılarına katılmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e gitti;

“KIBRISLI TÜRKLERE VE RUMLARA BİRLEŞİK FEDERAL KIBRIS ÇÖZÜMÜNE ULAŞMALARI İÇİN DESTEK VEREREK YARDIMCI OLUN”

Cumhuriyet Meclisi Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) Heyet Başkanı Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, bazı komite toplantılarına katılmak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e gitti.

Çağlar, ilk olarak AKPA Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi’nin toplantısına katıldı.

Meclis’ten verilen bilgiye göre toplantıda, “Çok Kültürlü Toplumlarda Kimlik ve Çeşitlilik” ele alındı.

“İMZALANAN ORTAK METİN KIBRIS’TA OLUMLU BİR ATMOSFER YARATTI”

Komite toplantısında söz alan Çağlar, Kıbrıs sorunu çözüm sürecine değinerek, iki toplum lideri tarafından imzalanan ortak metnin çok kültürlü bir ada olan Kıbrıs’ta olumlu atmosfer yarattığına işaret etti.

İki toplumlu, iki bölgeli, iki kurucu devletli bir çözüme ulaşmanın önemine işaret eden Çağlar, “Kıbrıs’ta iki toplumun yanı sıra, garantör ülkelerin ve BM’nin de desteklediği ortak açıklama metni federal çözümü ileriye taşımak için oldukça önemlidir” dedi.

“KIBRISLI TÜRKLERE VE RUMLARA BİRLEŞİK FEDERAL KIBRIS ÇÖZÜMÜNE ULAŞMALARI İÇİN DESTEK VEREREK YARDIMCI OLUN”

Çağlar, ortak metinle yakalanan olumlu havanın ve fırsatın heba edilmemesi gerekliliğine vurgu yaparak, komite üyelerine “Kıbrıslı Türklere ve Rumlara Birleşik Federal Kıbrıs çözümüne ulaşmaları için destek vererek yardımcı olun” çağrısında bulundu.

Çağlar, şunları da kaydetti:

“Güney Kıbrıs’ta kurulan bir komite ve yürürlüğe giren bir yasayla köy isimleri yalnızca Rumca olarak kullanıldı. Aşırı ırkçı bazı grupların siyasallaşmasına izin verildi. Türkçenin Avrupa Birliği’nde resmi dil olarak kullanılmasının önüne geçildi. Bu gibi sorunlara bu olumlu havada değinmek istemiyorum ancak bu ve benzeri sorunların çözülmesi gerek.”

Kıbrıslı Türklerin yaklaşık 50 yıldır uluslararası platformlarda yer alamadığına da dikkat çeken Çağlar, bir çözüme ulaşılması halinde Kıbrıslı Türklerin dünya platformlarında hak ettiği yeri bulacağına inanç belirtti.

FLEGO: “BU TEMENNİLERE KİMSENİN HAYIR DİYEMEZ”

Çağlar’dan sonra söz alan Hırvatistan Milletvekili, aynı zamanda Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi eski Başkanı Gvozden Srećko Flego, Çağlar’ın temennilerine katıldığını söyleyerek, “Bu temennilere kimse hayır diyemez” dedi.

NİCOLAİDES: “KIBRIS’TA AYIRIMCILIĞIN DEĞİL BİRLEŞMENİN ÖNÜ AÇILMALI”

Rum EDEK Milletvekili Nicos Nicolaides de toplantıda söz alarak, Kıbrıs’ta ayırımcılığın değil birleşmenin önünün açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Çağlar yarın da “Göç, Göçmenler ve Yerinden Edilmiş Kişiler Komitesi”nin toplantısına katılacak ve cuma günü adaya dönecek.

Tak