Çocuklar için omega 3’ün önemi

Anne karnından itibaren çocukların bu faydalı yağ asitleriyle tanıştırılması gerekir...

Omega 3 yağ asitleri, çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemlidir. Dolayısıyla anne karnından itibaren çocukların bu faydalı yağ asitleriyle tanıştırılması gerekir...

 

Omega 3 yağ asitleri, çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemlidir. Dolayısıyla anne karnından itibaren çocukların bu faydalı yağ asitleriyle tanıştırılması gerekir…

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, çocuk sağlığında omega 3'ün önemini anlattı…

 

Sağlıklı bebek gelişimi açısından omega 3 yağ asitlerinin önemi

Annenin omega 3 bakımından yeteri kadar beslenmesi çocuğun hayata sağlıklı bir başlangıç yapması açısından çok önemlidir. Beyin gelişiminin büyük bir bölümü hamilelik döneminde ve hayatın ilk iki yılında olur. Bu nedenle omega 3 takviyesinin bütün gebelik süresinde ve emzirme döneminde yapılması çok önemlidir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde annelerden balık yağı takviyesi alan çocukların IQ'sunun alamayanlara oranla yaklaşık dört puan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Balık yağı, bebeğin beyin ve retina gelişimin desteklenmesine, erken doğum riskinin azaltılmasına, hamilelik süresinin ve bebeğin doğum ağırlığının arttırılmasına da yardımcı olur.

Omega 3 takviyesi verilmeli mi?

Omega 3'ü tercihen balık olarak almak gerekir. Ama balık mevsimseldir ve her yıl balık bol olmayabilir. Ayrıca deniz kirliliği korkutucu bir faktördür. Hamsi, palamut, lüfer, uskumru, ringa, tuna, somon, sardalya gibi balıklar omega 3 yönünden zengindir. Haftada 2-3 gün yağlı balık yiyerek günde 0.5-1 gr omega 3 alabilirsiniz. Bir de ceviz, semizotu, keten tohumu gibi bitkisel kökenli omega 3'ler vardır. Ancak bunlar sanıldığı kadar çok omega 3 içermez. Örneğin, cevizden omega 3 açısından fayda sağlamak için aşırı miktarda tüketmek gerekir ki bu mümkün değildir. Omega 3'ten fayda sağlamak için bitkisel içerikli omega 3'ler yerine hayvansal içerikli omega 3'ler tercih edilmelidir.

Bağışıklığı güçlendirir

Omega 3'ün bağışıklık sisteminin gelişmesinde olumlu etkileri vardır. 0mega 3'ün yanı sıra omega 6'nın da hücre yapısı oluşumu sürecinde önemli görevleri vardır. Omega 3 tüketen çocuklarda bağışıklık isitemi güçlendiği için daha az hasta olurlar. Ayrıca omega 3 tüketmek  kansere karşı koruma da sağlar.

Eğer anne sütü alıyorsa…

Bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa takviye almasına gerek yoktur. Bebek mamayla besleniyorsa, omega 3 takviyeli mama tercih edilmelidir. Bebekler için günlük doz 250- 500 mg, büyük çocuklar için ise 500-1000 mg arasında olmalıdır. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda, anne sütü alamadığı için omega 3 yağ asitlerinden zengin mamayla beslenen bebekler incelenmiştir.

Hiperaktivitede fayda sağlar

Omega 3 asitleri, çocuğun matematik zekasının geliştirilmesine, okuma, telaffuz ve yazma becerilerinin arttırılmasına yardımcı olabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklarda yüksek doz omega 3 kullanımı fayda sağlar. Çocukların depresyon tedavisinde de omega 3 kullanımı semptomlar bakımından olumlu sonuçlara yol açar. Obez olan çocuklarda kilo vermeyi kolaylaştırır…

Çocuk sağlığında doğru destek

Beyin, göz ve sinir sistemi gelişiminde büyük rol oynayan omega 3 ürünleri, çocukların beslenmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Ancak uzmanlar uyarıyor; dünya çapında gittikçe artan deniz kirliliği, balıklardan elde edilen bu ürünlerin seçiminde daha dikkatli davranmamızı gerektiriyor…

Omega 3 içerikli ürünler, çocukların gelişiminde  önemli bir yere sahip. Ancak uzmanlar, dünya çapında gittikçe artan deniz kirliliği nedeniyle balıklardan elde edilen ürünlerin seçiminde daha dikkatli davranmamızı öneriyor. Kalite sertifikası olmayan ürünlerin kullanımı çocuklarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle çocuklarda, kurşun, civa, arsenik gibi ağır metaller ve kimyasal atıklar vücuttan atılamıyor.

Güven önemli

Bu noktada, omega 3 içeren besin destek ürünlerini tercih etmeli, bu ürünlerde de özellikle kimyasal atık ve ağır metal içemediğini gösteren IFOS (Uluslararası Balık Yağı Standartları) kalite onayı aranmalıdır. IFOS, omega-3 içerikli ürünleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Beslenme Konseyi (CRN) tarafından belirlenmiş test kriterlerine göre kurşun, arsenik,  kadmiyum, cıva gibi ağır metaller ve kimyasal atık içerikleri açısından test eden bağımsız bir programdır. IFOS onaylı omega-3 ürünleri, vücutta kimyasal atık ve ağır metal birikimi yapmayacağından her gün güvenle kullanabilir. Doğru omega3 seçimi ile ilgili daha fazla bilgiye http://www.dogruomega3.com/ adresine girerek ulaşabilirsiniz.